Nyheter / 2022 / “Det finns så många duktiga yrkespersoner här”— fredagsporträttet med Johan Grund
2022-04-28

“Det finns så många duktiga yrkespersoner här”— fredagsporträttet med Johan Grund

I dagens fredagsporträtt möter du Johan Grund, en av våra egna och uppskattade hantverkare med specialkompetens just inom trä. Köksmontage är favoriten på jobbet, medan en bastu blivit den största stoltheten privat. Han är sina kollegors arbetstagarrepresentant och tycker särskilt om att jobba på ett bolag med ordning och reda.

Johan Grund einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/EinarMattsson

Johan, hur började din resa i Einar Mattsson?
– Det var faktiskt slumpen kan man säga. 2003 lämnade jag NCC och min lagbas där tipsade mig om Einar Mattsson Byggnads AB, och på den vägen blev det. Mitt första jobb var i kvarteret Klabben.

Hur blir man hantverkare idag?
– Du söker till och går Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Där får du lära dig att bygga, sköta om och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. En del av lärarna där har bakgrund i branschen.

Vad drömde du om att bli som vuxen när du var barn:
– Jag vet inte om jag drömde om något speciellt, kanske var det att bli musiker. Som tonåring spelade jag lite trummor.

Tror du Arga snickaren och andra husbyggarprogram på tv lett till ett ökat intresse för byggbranschen?
– Nej, intresset har dessvärre bara ökat för hemma-fixare. Det har gjort att många fått bilden av att det är enkelt att bygga och att det utförs på nolltid. Så det har nog inte hjälpt vår bransch. Tvärtom.

Vilken är din favorit-arbetsuppgift?
– Att montera kök! Att få upp stommar, sätta på lådor och luckor, och att allt är rakt och snyggt utan fula skarvar och ojämnheter.

Vad är du mest stolt över byggnadsmässigt?
– Det är ingen jobbgrej, utan när jag var med och byggde en gemensam bastu på landet. Alla hjälptes åt med den och den blev så bra.

Hur skiljer sig hantverket på ett bygge idag från förr?
– Det finns fler och bättre maskiner nu som underlättar och sparar på kroppen. Det är också mera montering för oss som jobbar med trä i dag.

Är du omtänksam? Hur blir man bra på att se andra människor?
– Jag försöker se och uppskatta andra. Försök uppträd som du själv vill bli bemött. Det är också bra att ha självinsikt och att reflektera över sitt beteende. Det är bra att kunna be om ursäkt om du har haft fel eller om du blivit så arg att “topplocket gått”.

Vem ser du upp till yrkesmässigt på Einar Mattsson?
– Det finns så många duktiga yrkespersoner här. Jag kan inte säga någon särskild.

Vem är den bästa chef du haft?
– Jag har haft många. Ingen nämnd och ingen glömd.

Du har det fina uppdraget att vara arbetstagar-representant. Hur kom det sig att du blev det och vilka frågor driver du i den rollen?
– Jag blev vald av mina arbetskamrater. Jag driver inte någon speciell fråga, utan försöker påverka i flera olika frågor.

Vad är det bästa med att jobba på EM?
– Att det är ordning och reda här. Ett seriöst och stabilt bolag och det är många bra arbetskamrater. En bra företagskultur.

Hur bygger man tillit?
– Genom ärlighet tror jag. Att du står för dina åsikter. Att du håller vad du lovar. Visar att du finns där oavsett vad som hänt.

Hur ser din favoritdag ut?
– Då är jag i stugan i skärgården, som ligger i yttre havsbandet utanför Nynäshamn. Jag vaknar vid sex-tiden, då blir det två koppar kaffe sen en promenad runt ön. Efter det blir det sen frukost med ägg och bacon. Under dagen finns det alltid något pyssel att göra. Är det bra väder tar jag en sväng med båten, och kanske blir det ett strandhugg med bad. Sedan avslutas dagen med grillning och en kall öl på kvällen.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Det finns några gamla idrottsmeriter att berätta om. Jag har genomfört en svensk klassiker två gånger, Stockholm maraton en gång, kört sex ”riktiga” Vasalopp och sprungit 15 Midnattslopp. Plus några halvmaror i Stockholm och Göteborg ...

Vad skulle vilja ge för tips till en 18-åring som funderar över yrkeslivet?
– Att du försöker studera något. Bli bättre på något. Gå en kurs. Alla har ju olika förutsättningar och färdigheter, så det är svårt att ge ett generellt råd.

Fråga oss