Skadedjur

Tyvärr händer det att småkryp som pälsängrar, råttor, kackerlackor eller vägglöss tar sig in i hus och hem. Om du upptäcker skadedjur ska du genast kontakta leverantören för skadedjurssanering.

Om du upptäcker skadedjur

När du har gjort en anmälan till saneringsföretaget bokar de en tid med dig för en inspektion. Inspektionen utförs av tekniker som besöker lägenheten för att kontrollera förekomst av skadedjur och behov av sanering. Därefter bokas tid för sanering.

För att saneringen ska lyckas är det viktigt att du följer teknikerns instruktioner. Det kan t ex vara att flytta möbler eller tömma skåp.

Tänk på att du aldrig ska ställa ut angripna möbler i allmänna utrymmen, förråd eller grovsoprum eftersom risken då är stor att skadedjuren sprids till dina grannar.

Skadedjursanmälan

Om du upptäcker vägglöss eller andra skadedjur i ditt boende är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta.

Du som bor i en fastighet som ägs av Einar Mattsson kontaktar Anticimex 075-245 10 00. Du som bor i ett hus som förvaltas av Einar Mattsson hittar kontaktuppgifter till saneringsföretaget i porten.

Undvik skadedjur

  • Håll rent, särskilt under diskbänken.
  • Låt inte matrester stå framme och kontrollera regelbundet torrvarorna.
  • Mata inte fåglar från fönster eller balkong. Fågelmaten drar till sig råttor.
  • Kontrollera resväskan vid hemkomst och även möbler om du köper begagnat.

Vägglöss

På senare år har problemen med vägglöss ökat på grund av vårt flitiga resande. Vanligast är att man finner lössen i sängkonstruktionen, madrasser eller i stoppade möbler.

Vägglusen gömmer sig mycket effektivt under dagen. Vanligast finner man lössen i håligheter i sängkonstruktionen, madrasser samt sängkläder och överkast. De kan också gömma sig i nattduksbord, stoppade möbler, golvspringor och bakom vägglister och lossnad tapet.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång och har en bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gulbrun till rödbrun. Pålitliga tecken på vägglöss är små mörka fläckar av spillning.

Vägglusens stick är inte smärtsamt, men en del människor utvecklar en allergisk reaktion. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom.

Undvik att få med dig vägglöss hem från resan
  • Kontrollera rummet. Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån. Lägg resväskan högt en bit från sängen.
  • När du kommer hem, skaka ur väskan och kläderna utomhus.Tvätta kläderna i 60 °C om det går. Det som inte kan tvättas varmt kan du lägga i plastpåse i frysen under några dygn.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Väskan kan också behandlas med värme i max 60 °C i värmeskåp alternativt med vanlig insektssprej.
Undvik vägglöss i begagnade möbler

Du kan få med dig vägglöss hem om du köper begagnade möbler. Kontrollera därför begagnade möbler noga. Möbler eller andra föremål som du vet eller har anledning att misstänka är angripna av skadedjur får absolut inte tas in i bostaden. Undvik att sprida skadedjur till dina grannar genom att inte ställa angripna möbler i förråd eller grovsoprum.

Fråga oss