Flytta in och flytta ut

Det är mycket att tänka på när det är dags att flytta. Vår checklista hjälper dig att komma ihåg allt som är viktigt att tänka på inför flytten.

Kvinna med flyttkartong

När du ska flytta in

Skriv på hyresavtal

På avtalet framgår fakta om lägenheten, grundhyran och uppsägningstiden. Här står också speciella regler som gäller för ditt avtal.

Flyttanmälan och adressändring

Gör en flyttanmälan till Skatteverket  så att du får rätt folkbokföringsadress. Du kan också eftersända din post via Svensk adressändring. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du hittar lägenhetsnumret i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan

El, bredband och hemförsäkring

I god tid behöver du också beställa abonnemang för el, bredband, telefon och tv och teckna en hemförsäkring. På elpriskollen.se kan du jämföra olika elabbonnemang och på pts.se  kan du läsa om vad du ska tänka på när du väljer bredband. Ta hjälp av konsumenternas.se om du vill jämföra olika försäkringar.  

Betala hyran

Din första hyresavi får du vid kontraktstillfället. Därefter skickas avierna till din adress. Du kan välja att ha autogiro.

Hämta nycklar och flytta in

Tidigare hyresgäst lämnar sina nycklar senast kl.12.00 på besökskontoret. För att vi ska hinna förbereda utlämning av nycklarna till dig som ny hyresgäst, kom tidigast kl.12.00 men gärna senare under eftermiddagen för att slippa väntetider. Se aktuella öppettider.

När du har flyttat in ser vi till att du får ditt namn på dörren och på hyresgästlistan i husets entré. Det är den eller de personer som står på hyresavtalet som kommer på listan. Vi besiktigar alla lägenheter innan avflyttande hyresgäst lämnar lägenheten. Om du trots detta hittar fel i lägenheten som behöver åtgärdas gör du en felanmälan.

Säg hej till grannen

Om du planerar att ha inflyttningsfest kan det vara bra att berätta det för dina grannar. Tänk på att be vännerna att inte störa dina nya granner genom att spela hög musik eller prata högt i trapphuset eller på balkongen.

Skurhink och mopp

När du ska flytta ut

Uppsägning av hyresavtal

På ditt hyreskontrakt framgår vilken uppsägningstid som gäller för lägenheten. Den vanligaste uppsägningstiden är tre månader och räknas i hela kalendermånader. Du ska säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt alternativt e-posta ett inskannat dokument där din namnteckning framgår. Ladda ner uppsägningsblankett här.  Skicka din uppsägning till uppsagning@einarmattsson.se.

Uppsägning av parkeringsplats

Vill du säga upp din parkeringsplats fyller du i en blankett för uppsägning av parkeringsplats och skickar in den till oss på Einar Mattsson. Se ditt hyreskontrakt för avtalstid och uppsägningstid.
Skicka din uppsägning till uppsagning@einarmattsson.se.

Besiktning av lägenhet

Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden. Tid för besiktning kan bokas direkt vid uppsägningstillfället. Observera att du kan bli betalningsskyldig för skador som överstiger vanligt slitage. Hål i dörrar och golv, inrökta lägenheter, omfattande skador på ytskikt samt trasiga fönsterrutor är exempel på onormalt slitage.

Visning av lägenhet

När du har sagt upp lägenheten måste du vara beredd på att visa den för personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. Antingen tar Bostadsförmedlingen eller någon från Einar Mattsson kontakt med dig för att komma överens om en tid som passar er båda.

Flyttstädning

Enligt hyresavtalet har nästa hyresgäst rätt att flytta in i en välstädad lägenhet. Därför måste du lämna lägenheten noggrant städad.

 

Lämna kvar utrustning som tillhör lägenheten

Om du gjort renoveringar i din lägenhet under din tid som hyresgäst så måste du i bland återställa lägenheten. Det gäller att allt som tillhör lägenheten måste sättas tillbaka på sin rätta plats. Till exempel dörrar, badrumskåp, köksskåp och hatthylla. Brandvarnare tillhör lägenhetens utrustning och ska därför lämnas kvar när du flyttar.

Återlämning av nycklar

När du flyttar från din lägenhet måste du lämna tillbaka alla nycklar, även de du själv har kopierat. Glöm inte bort tvättstugenycklar, förrådsnycklar etc.

Nycklarna lämnas in på ditt besökskontor första vardagen efter att ditt hyresavtal har upphört. Lämna in nycklarna i god tid. Från kl. 07.00 men allra senast kl.12.00 då den nya hyresgästen har rätt att hämta sina nycklar. Observera att det kan bli långa köer när klockan närmar sig 12.00. 

Adressändring

För att din post ska kunna levereras till din nya adress är det viktigt att du gör en flyttanmälan senast fem arbetsdagar innan avflyttning. Flyttanmälan kan du göra via Svensk adressändring, här kan du också beställa eftersändning och lagring av post. Du kan göra en adressändring direkt på webbplatsen: www.adressandring.se eller genom att ringa kundtjänst på telefon: 020-97 98 99.

El, bredband, telefon och TV

Kontakta i god tid din operatör för att flytta eller säga upp ditt bredbandsabonnemang och telefonabonnemang. Kom också ihåg att säga upp ditt elabonnemang hos din elleverantör.

Fråga oss