Nyheter / 2022 / ”Att landa ett vinna-vinna-avtal och sedan vidareutveckla samarbetet är fantastiskt kul” — fredagsporträttet med Eva-Marie Lindholm
2022-09-15

”Att landa ett vinna-vinna-avtal och sedan vidareutveckla samarbetet är fantastiskt kul” — fredagsporträttet med Eva-Marie Lindholm

Med skarp blick för det finstilta och många års erfarenhet av inköp och avtal roddar Eva-Marie Lindholm Einar Mattsson-koncernens upphandlingar och avtal framåt. Hennes strukturerade och lösningsorienterade arbetssätt gör henne populär bland både kollegor och underentreprenörer. Att skapa nya rabatter fyller alltmer av hennes fritid. Återhämtningen sker sällan men allra helst med Qigong på landstället på en ö i den finska skärgården.

Eva marie lindholm_einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell

Berätta lite kort, vem är du och vilken roll har du idag?
– Jag är uppvuxen i Tyresö och flyttade tillbaka dit med min familj när barnen började skolan. Familjen är viktig för mig, både i vardagen och till fest. Är dotter till en snickare och beundrar hantverket. Jag är naturvetare i grunden, plus valda delar av juridik och ekonomi.
Min roll är som strategisk inköpare med ansvar för olika inköpskategorier och en del processarbete.

Är du specialist på någon del av din avdelning, och hur kom det sig att du blev det?
– Mitt huvudfokus är ramavtal och årsavtal. Exempelvis tjänster till förvaltningen liksom fiber, IT-system etcetera. När jag började på Einar Mattsson hade jag lång erfarenhet av inköp inom Telecom, med ramavtal, djup systemkunskap, felavhjälpande service och processer. Där utvecklades nya tjänster och metoder hela tiden snabbt för att möta en snabbfotad marknad, därav också en mycket utvecklad inköps- och serviceprocess. Mina erfarenheter därifrån och nu med flera år på Einar Mattsson, har gett mig en trygg kunskapsbas inom strategiskt inköp, upphandlingar för långsiktiga tjänster och utvecklingen av våra inköpsprocesser.

Vad är roligast med att jobba med inköp?
– Oj, hur mycket orkar du höra? För mig handlar det om helheten, totalkostnad och att se hela livscykeln av en produkt eller tjänst. Och att dessutom säkerställa ett så bra samarbete som möjligt med leverantören. Det är högt och lågt. Allt från att förhandla ett litet avtal för en produkt till omfattande avtal och långsiktiga strategiska planer och processer. Som en röd tråd i mitt yrkesliv så har jag alltid tagit mig an nya områden och nya lösningar.

Utvecklas byggbranschens sätt att göra inköp på?
– Ja, i byggbranschen händer det massor inte minst inom inköp. Hur vi köper har utvecklats mycket och fortsätter att utvecklas. Det är en resa jag brinner för och vill vara med på.
Att sedan kunna landa ett vinna-vinna avtal med en leverantör och sedan vidareutveckla samarbetet är fantastiskt kul.

Vad är svårast och mest utmanande med att jobba med inköp?
– Det kan ibland vara svårt men är samtidigt spännande när ett helt nytt område skall upphandlas. Att jag snabbt behöver sätta sig in i behovet och detaljerna. Det är utmanande att utmana det gamla sättet att köpa i byggbranschen, även om det nu är på god väg. Att gå från att tänka taktiskt inköp, som mest handlar om det enskilda priset, till helhetssynen och hitta rätt i långsiktiga samarbeten. Alltså totalkostnaden för köpet, på engelska kallat ”TCO”, ”Total Cost of Ownership”.

I media läser vi då och då om byggbolag som har svart eller illegal arbetskraft hos sig. Hur skyddar sig Einar Mattsson Byggnads Ab från det?
– Vi har sedan flera år byggt upp en process där vi granskar alla bolag innan de godkänns för att användas. Det är en del av arbetet att så långt som rimligt minska riskerna för oss som företag. Hjälps vi åt och alltid endast köper från en godkänd leverantör, har vi tillsammans gjort mycket för att skydda oss.

– Det finns flera lagkrav och regelverk att våra byggarbetsplatser skall ha en så kallad elektronisk personalliggare och en huvudentreprenörslogg. Vi minskar riskerna ytterligare genom att vi också följer upp våra underleverantörers underleverantörer.

Du uppfattas som en enormt kunnig och strukturerad person. Måste man vara det för att kunna jobba med inköp?
– Vad kul att höra. Spontant är kunnighet bra inom alla yrken. Det är något som jag tänker att man skaffar sig med tid och erfarenhet. Du måste börja någonstans först och då tänker jag att det är viktigt med nyfikenhet, att vilja att dyka in, fråga, kavla upp ärmarna och göra jobbet. Struktur, ja det är onekligen till stor hjälp.

Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon yrkesmässig händelse som präglar dina val och värderingar?
– Att det är högt i tak, som ger möjlighet till diskussion och utveckling, och respekt för att alla har olika erfarenheter och kunskaper. Att utveckla och utvecklas.
Jag arbetade utomlands under en period. Då blev det tydligt hur viktigt det är att vara lyhörd och att hitta lösningar utanför boxen.

Vem har varit din bästa chef hittills och varför?
– Jag värdesätter en chef som är öppen i dialoger och som jag kan bolla idéer med. De flesta chefer jag haft har varit sådana. Jag hade en chef som hette Bo för många år sedan. Han var riktigt skarp på utveckling av inköp och hjälpte mig påtagligt att utvecklas.

Kan du nämna något som du önskade dig som barn, men som du aldrig fick?
– Ja, ett syskon. Inte den vanligaste önskan kanske, men ett tag tyckte jag det var väldigt orättvist att andra hade småsyskon och inte jag.

Om du fick bestämma att en onyttig sak blev jättenyttig, vad skulle välja då?
– Glass. Alla dagar i veckan.

Berätta något som vi inte tror om dig.
– Jag har haft affärsmiddag i topprestaurangen i World Trade Center, Windows of the world, förhandlat komplexa avtal på kontor i skyskrapor på Manhattan och inte minst på rökiga kontor i Paris.

Om du tittar på frågesport på tv, säger du svaret högt före de andra?
– Ja, med handen på hjärtat så gör jag nog det. Jag är onekligen lite väl tävlingsinriktad ibland …

Var tillbringar du helst fritiden och vad gör du då?
– Före pandemin hade jag kanske sagt ”på resa”, upptäcka nya platser och historia. Nu är det nog i trädgården, att anlägga en ny rabatt. Eller på en klippa på landet, en ö i finska skärgårdshavet. Där gör jag Qigong med skogen i ryggen och det glittrande havet framför.

Fråga oss