Ditt hyreskontrakt och din hyra

Hyreskontraktet omfattar vissa regler när det gäller byte, andrahandsuthyrning och betalning av hyra. Om du vill hyra ut eller byta din lägenhet måste du ansöka om godkännande från hyresvärden.

Hyra ut i andra hand

Andrahandsuthyrning tillåts normalt vid studier eller arbete på annan ort eller om du och din partner vill flytta ihop på prov. För att hyra ut behöver du få godkänt av oss. Här kan du ladda ner blanketter för ansökan om andrahandsuthyrning och en fullmakt för andrahandsuthyrning. 

Blankett för ansökan om att hyra ut i andra hand.
Fullmakt andrahandsuthyrning vid utlandsvistelse.

På Hyresgästföreningens webbplats kan du läsa fler tips och råd om att hyra ut i andra hand samt ladda ned ett hyresavtal för andrahandsuthyrning. 

Viktigt att veta om andrahandsuthyrning

 • Du får inte behålla ditt hyreskontrakt om du själv har tecknat annat hyresavtal eller köpt en bostad. 
 • Observera att det inte är tillåtet att ta ut överhyra vid andrahandsuthyrning. Om överhyra tas ut har andrahandshyresgästen rätt att få hyran återbetald. Läs mer om detta på Hyresnämndens webbplats. 
 • Airbnb och liknande uthyrning är inget som Einar Mattsson tillåter, varken när det gäller hela eller delar av lägenheten. Vi anser att denna typ av uthyrning kan skapa otrygghet för andra hyresgäster då det leder till att okända personer rör sig i huset. Det kan dessutom uppfattas som störande vilket kan leda till att hyresavtalet sägs upp.
 • Vi är måna om våra hyresgäster och det är viktigt att vi vet vilka som bor i våra hus. Vi arbetar därför aktivt och systematiskt för att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.

 

Lägenhetsbyte

Om du har ett förstahandskontrakt har du möjlighet att genomföra ett lägenhetsbyte. Bytet måste alltid godkännas av Einar Mattsson och av den eller de andra hyresvärdar som kan vara inblandade.

Enligt hyreslagen måste du ha beaktansvärda skäl för att få tillstånd till lägenhetsbyte. Det kan till exempel vara så att du på grund av ändrade familjeförhållanden behöver mindre eller större bostad. För att Einar Mattsson ska kunna godkänna bytet krävs också att den som flyttar in hos oss har inkomster så att hyran kan betalas samt att det finns goda referenser från tidigare hyresvärd.

 • Till din bytesansökan ska du bifoga ett familjebevis. Ett anställningsbevis för den som ska flytta in hos oss ska också bifogas ansökan.

 • Om du har fått lägenheten genom ett eget lägenhetsbyte så krävs det starkare skäl för att göra ett nytt lägenhetsbyte inom ett år.

 • Det är mycket viktigt att du lämnar riktiga uppgifter i bytesansökan och att du, och de du byter med, verkligen flyttar på det sätt som ni har uppgivit i ansökan. Du får skriva på en sanningsförsäkran. Att lämna felaktiga uppgifter eller inte flytta på uppgivet sätt är enligt hyreslagen skäl för uppsägning av hyresavtalet.

 • Det är endast bostaden som berörs vid ett byte. Garage och parkeringsplatser ingår aldrig i bytet.

 • Handläggning av bytesärenden kan ta lite längre tid än vanligt under semestertider.

Hyresbetalning

Hyresavier skickas ut kvartalsvis för kommande tre månader. Om du bor i en fastighet ägd av Einar Mattsson Fastighets AB eller av Systrarna Elfvings Stiftelse hittar du också beloppet du ska betala och OCR-nummer på ”Mina sidor”. Du kan betala hyran via hyresavierna eller med autogiro.

Betala hyran via autogiro

Du kan betala din hyra via autogiro. Då dras hyran från ditt bankkonto varje månad. För att betala via autogiro måste du göra en autogiroanmälan. Blankett för autogiroanmälan kan du beställa från Einar Mattssons kundservice. Du måste själv kontrollera att autogirot börjat gälla genom att kontrollera att hyran dras från ditt konto. 

Väljer du att betala via autogiro får du endast avier hemskickade vid förändring av din hyra.

Om du byter bank, måste du säga upp det tidigare autogirot och skaffa nytt autogiro.

Detta ingår i hyran
 • Rensning av stopp i avloppssystem (gäller inte stopp i badrummets vattenlås)
 • Felsökning och reparation av elanläggning (inte byte av säkring)
 • Justering och tätning av fönster och dörrar
 • Reparation av förråd (inte hänglås)
 • Reparation av övrig inredning och utrustning som tillhör fastigheten (inte på grund av onormalt slitage eller vandalisering)
 • Service och justering av kranar 
 • Reparation av kylskåp och frysar (inte hål på kylslingor)
 • Justering, reparation och utbyte av lås och låsdetaljer (inte privata lås)
 • Reparation av spisar (inte spräckta spisplattor)
 • Minst 20 graders värme i lägenheten dagtid. 

En grundregel är att du inte behöver betala extra för fel som beror på ålder och normalt slitage. Är det däremot fråga om skadegörelse eller onormalt slitage måste du betala för reparationen. 

Fråga oss