Hyror och kontrakt

Här kan du läsa mer om vad som ingår i din hyra, hur du bär dig åt för att byta din lägenhet, hyra ut den i andrahand eller vad som gäller vid uppsägning.


Din hyra | Lägenhetsbyte | Andrahandsuthyrning | Uppsägning | Uppsägning p-plats.


Din hyra

Hyresavier skickas ut kvartalsvis för kommande tre månader. Om du bor i en fastighet ägd av Einar Mattsson Fastighets AB eller av Systrarna Elfvings Stiftelse hittar du också avierna under ”Mina sidor”. Du kan betala hyran via hyresavier och autogiro, du kommer snart också att kunna betala hyran via e-faktura.

Betala hyran via autogiro

Du kan betala din hyra via autogiro. Autogiro innebär att vi drar hyran från ditt konto varje månad. För att betala via autogiro måste du göra en autogiroanmälan. Ditt autogiro börjar gälla när du fått besked från din bank. Om du byter bank, måste du dels säga upp det tidigare autogirot och dels skaffa nytt autogiro från din nya bank.
Väljer du att betala via autogiro får du endast avier hemskickade vid förändring av din hyra. Kontakta kundservice.

Vad ingår i hyran?

Generellt ingår värme, vatten och i vissa fall även elförbrukning.

Läs mer om vad som ingår i hyran

 

Lägenhetsbyte

Möjligheten att byta sin lägenhet gäller alla som har ett förstahandskontrakt.

Om du vill byta din lägenhet och har hittat någon att byta med så måste lägenhetsbytet godkännas av Einar Mattsson samt den eller de andra hyresvärdar som kan vara inblandade. Möjligheten att byta sin lägenhet gäller alla som har ett förstahandskontrakt. I hyreslagens 35 § kan man läsa mer om bytesmöjligheten.

Enligt hyreslagen måste du ha beaktansvärda skäl för att få tillstånd till lägenhetsbyte. Det kan till exempel vara så att du på grund av ändrade familjeförhållanden behöver mindre eller större bostad. För att Einar Mattsson ska kunna godkänna bytet krävs också att den som flyttar in hos oss har inkomster så att hyran kan betalas samt att det finns goda referenser från tidigare hyresvärd.

Till bytesansökan vill vi att du bifogar ett personbevis där det framgår att du är folkbokförd i din lägenhet. Ett anställningsbevis för den som ska flytta in hos oss ska också bifogas ansökan.

Om du har fått lägenheten genom ett eget lägenhetsbyte så krävs det starkare skäl för att ett nytt lägenhetsbyte ska kunna genomföras inom det första året sedan det tidigare bytet.

Det är mycket viktigt att du lämnar riktiga uppgifter i bytesansökan och att du, och de du byter med, verkligen flyttar på det sätt som ni har uppgivit i ansökan. Att lämna felaktiga uppgifter eller inte flytta på uppgivet sätt kan vara skäl för uppsägning av hyresavtalet 42 §

Ladda ner blankett för ansökan lägenhetsbyte här. Blanketten måste fyllas i av både dig och den eller dem du önskar byta med.

Det är endast bostaden som berörs vid ett byte. Garage och parkeringsplatser ingår aldrig i bytet.

Under storhelger och semesterperioder kommer vi att ha begränsad möjlighet att hantera lägenhetsbyten. Det innebär att handläggningstiden kan bli något längre.

 

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand finns det några saker du bör tänka på.

Andrahandsuthyrning tillåts normalt vid studier eller arbete på annan ort eller om du och din partner vill flytta ihop på prov. Provbo gäller endast om du inte har tecknat eget avtal eller köpt bostad, det gäller avtal både hos oss och hos andra aktörer. Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste alltid ansöka om tillstånd från hyresvärden.

Här kan du ladda ner blankett för ansökan andrahandsuthyrning och  fullmakt för andrahandsuthyrning.

Otillåten andrahandsuthyrning

Vi är måna om våra hyresgäster och det viktigt att vi vet vilka som bor i våra hus. Vi arbetar därför aktivt och systematiskt för att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.  

Om du misstänker att någon granne hyr ut olovligt i andra hand, kontakta Einar Mattsson på 08-586 263 00, tryck 4 eller mejla till info@einarmattsson.se

 

Uppsägning av bostad

Uppsägning av bostadslägenhet är vanligtvis tre månader och räknas i hela kalendermånader. Din uppsägningstid står specificerad i ditt hyreskontrakt.

Du måste säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt alternativt e-posta ett inskannat dokument där din namnteckning framgår. Uppsägningstiden är vanligtvis tre månader, om inget annat avtalats och räknas från och med närmast kommande månadsskifte.

På baksidan av ditt hyreskontrakt finns möjlighet att säga upp ditt hyreskontrakt. Du kan också ladda ner  blanketten för uppsägning här.

 

Uppsägning parkeringsplats

Vill du säga upp din parkeringsplats fyller du i en blankett för uppsägning av parkeringsplats och skickar in den till oss på Einar Mattsson.

Din uppsägningstid hittar du i ditt hyreskontrakt, normalt är den 3 månader.

Önskar du kortare uppsägningstid än den som är avtalad meddelar du vid uppsägningen från när platsen kan vara ledig så försöker vi hjälpa till att hyra ut den tidigare.