Nyheter / 2024 / ”Vi är ett transparent, trovärdigt bolag med stor omtanke och lång erfarenhet” — fredagsporträttet med Niklas Svensson
2024-02-16

”Vi är ett transparent, trovärdigt bolag med stor omtanke och lång erfarenhet” — fredagsporträttet med Niklas Svensson

Med en lugn och trygg blick möter du Niklas Svensson, en av våra entreprenadingenjörer. Med en fot i skärgården, ibland som kapten på en båt, och den andra bland byggkranar, så balanserar Niklas upp livet. Han är stolt över Einar Mattssons högkvalitativa bostäder och koncernens långsiktighet. Här berättar han mer om sitt jobb och sig själv i dagens fredagsporträtt:

Niklas Svensson entreprenadingenjör einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/ Einar Mattsson

Niklas, du är ganska ny i koncernen. Berätta, vad har du gjort innan du kom hit? 
– Innan jag kom till Einar Mattsson gick jag Ikano bostads traineeprogram. Och innan det skrev jag mitt examensarbete på Bonava samtidigt som jag avslutade mina studier på Linköpings Universitet. 

Vilken är din roll i dagsläget? 
– Idag jobbar jag som entreprenadingenjör med inriktning på nyproduktion av bostäder. Just nu är det mycket arbete kring projektet Lokstallarna i Hagastaden och Söderdepån på östra Södermalm. 

Vad gör egentligen en entreprenadingenjör? 
– En entreprenadingenjör jobbar främst med ekonomistyrning i projekten men även inom områden som kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Jag stöttar platschefen att driva projekten mot våra uppsatta mål. 

Vi hade en temavecka om vatten i höstas. Vad tog du med dig från den?  
– Att vatten är en av våra viktigaste resurser, samtidigt som den orsakar enorma kostnader om det hanteras på fel sätt. Vi kan med förhållandevis enkla åtgärder förhindra vattenskador som sparar både pengar och minskar påverkan på miljön. 
 
På vilket sätt jobbar du med hållbarhet? 
– Jag jobbar främst med den ekonomiska aspekten av hållbarhet i våra byggprojekt. Det betyder att jag håller koll på våra kostnader i projekten så att budgeten hålls och att våra projekt förverkligas utan att tumma på kvaliteten. Vi måste kunna bedriva lönsamma affärer, så att vi fortsatt och långsiktigt kan bidra till en bättre bostadssituation för Stockholms invånare. 

Vad skulle vi kunna göra mer för hållbara aktiviteter i koncernen? 
– Vi kan projektera med nya och beprövade hållbara materialval till våra ROT och nyproduktionsprojekt, ha högt uppsatta och realistiska miljömål i våra olika verksamheter. Sedan handlar det också om att kravställa våra leverantörer ytterligare. Som byggherre är vi ansvarig för deras arbetsmiljö, arbetet de utför, transporter, avfall och materialen de använder.  

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson? 
– Det bästa med att jobba här är den öppna företagskulturen, värderingarna och alla härliga kollegor.  

Vem är din bästa förebild och kollega inom Einar Mattsson-koncernen? 
– Jag har många bra förebilder, ledare och kollegor omkring mig. Roligast är det när vi jobbar effektivt som ett lag, delar med oss av erfarenheter och stöttar varandra. 

Varför ska någon hyra eller köpa en bostad av just Einar Mattsson? 
– För att vi är ett transparent, trovärdigt bolag med stor omtanke och lång erfarenhet. Fast främst för att vi äger och bygger smakfulla bostäder av högsta kvalité på bra lägen. 

Vad har du för intressen?
– Jag gillar att vara ute i naturen, åka skidor på vintern och vara ute i skärgården under sommaren. Annars tycker jag att det är roligt med matlagning när jag har tid över, träning samt umgås med vänner och familj. 
 
På vilken plats känner du dig mest trygg? 
– Då skulle jag säga familjens sommarställe som ligger i min tidigare hemstad Norrtälje i Roslagen. 

Hur ser en favoritdag ut för dig? 
– Utanför jobbet hade en favoritdag börjat med någon form av fysisk aktivitet för att vakna till. Sedan hade jag träffat några vänner och hittat på något roligt som att gå och titta på en hockeymatch. Efter det avslutas kvällen med god mat och dryck. 

Vad har du för knep att dela för att hantera stress? 
– Jag brukar försöka zooma ut och se saker från det större perspektivet. Försöker tänka att det inte är någon idé att stressa upp sig, för då brukar saker oftast bli sämre. 
 
Avslöja något som få vet om dig. 
– Att jag jobbar extra inom sjöfarten under somrarna, då som styrman och befälhavare på en RIB-båt som kör kunder genom Roslagen och Stockholms skärgård. Vi kör ofta till olika sjökrogar och andra häftiga platser. 

Nu när livet handlar mer om lågkonjunktur, klimatförändringar, krig och minskat demokrati-index i världen, vad gör du för att minska oro och hitta glädjeämnen i vardagen? 
– Jag försöker leva i nuet och inte oroa mig i onödan, att försöka finna glädje i de små sakerna som jag vet får mig att må bra.

Fråga oss