Nyheter / 2024 / ”Möjligheten att utvecklas är den största fördelen med att jobba på Einar Mattsson”— fredagsporträttet med Alexandra Norr
2024-01-26

”Möjligheten att utvecklas är den största fördelen med att jobba på Einar Mattsson”— fredagsporträttet med Alexandra Norr

I dagens fredagsporträtt möter du Alexandra Norr. Pigg, glad och serviceminded hanterar hon HR-koordinerandet. Att hantera kollegornas utveckling är givande liksom att bistå chefer och ledare med lösningar på utmaningar. På fritiden tränar hon flitigt och nya matrecept avverkas på löpande band, när inte inredandet ges tid.

Alexandra Norr hr koordinator.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad har du för roll?
– Jag jobbar som HR-koordinator vilket är en relativt bred roll på Einar Mattsson, där jag dels är systemansvarig för vårt HR-system, dels hanterar jag vanliga HR-ärenden. Jag är exempelvis den som samordnar frisk- och hälsovårdsfrågor, ledarprogram och introduktioner för nyanställda. Jag stöttar cheferna i administrativa HR-frågor, rekryterar och bistår vår löneguru Katarina Modig i löneprocessen. En rolig och varierad roll!

Vilka är de största fördelarna med att jobba inom Einar Mattsson-koncernen tycker du?
– Jag skulle säga att det är möjligheten att utvecklas. Vi ser det hos många av våra medarbetare som har fått chansen att växa i koncernen. Det är roligt att se och samtidigt en bekräftelse på att Einar Mattsson är en koncern som ser sina anställda, och vill satsa på att utveckla både individer och koncernen. Vill och visar du intresse för utveckling här, finns det ofta möjlighet till det.

Hur gör Einar Mattsson för att belöna rätt beteenden och för att behålla sina talanger?
– Vi satsar mycket på ledarskap och självledarskap. Om vi utvecklar våra chefers ledarskap och ger rätt verktyg och förutsättningar, då kan de i sin tur bättre uppmuntra och utvecklas tillsammans med sina medarbetare. Vi har utvecklat vår Mål- och inspirations-process, MOI, som hjälper oss att utvecklas utifrån koncernens kulturvision, våra värdeord och våra beteenden. Vi har fokus på lärande och utveckling. Det kan innebära allt ifrån mentorskap, utbildningar, att följa med en kollega eller dela med sig av sina kunskaper. 
Allt detta hänger ihop med just utveckling och att det finns utrymme för det. Har du en uppfattning att du får fortsätta utvecklas och utmanas, så stannar du ofta kvar på en arbetsplats.

Vad gör Einar Mattsson för att locka till sig talanger?
– Jag tänker att vi försöker synas där vi kan; på digitala plattformar, arbetsmarknadsdagar, bland beslutsfattare och politiker, inom välgörenhet och på vår egna hemsida. Att vi funnits länge, är familjeägda och har ett gott renommé hjälper självklart också till att kunna locka hit nya talanger. Här finns också förmåner som ett generöst friskvårdsbidrag, möjlighet att få dubbla köpoäng i koncernens egen bostadskö, att kunna löneväxla med mera.

Funkar en långsiktig koncern som Einar Mattsson som arbetsplats för yngre som gillar kortsiktighet?
– Ja, det tror jag om vi ligger i framkant och är lyhörda för vad som efterfrågas från de yngre talangerna.

Vad är viktigast för att trivas på en arbetsplats?
– Kollegorna är otroligt viktiga. Det är människorna som du ska spendera merparten av din vakna tid med. Att ha utvecklande och lagom utmanande arbetsuppgifter. Känna att du kan vara med och påverka. Och inte minst ha en lyhörd och bra chef.

Hur skapas en gynnsam företagskultur? Underlättar det att våra ägare är aktiva och jobbar tillsammans med oss?
– Företagskultur är väldigt intressant men kan lätt kännas flummigt. Om vi inte aktivt arbetar med det, hela vägen mellan ledningsnivå och i organisationen, så blir det lätt de där orden på väggen. Det sitter på väggen, men inte i väggarna.

– Jag tror verkligen att det underlättar att vi har de ägare vi har nu som arbetar här ihop med oss. Jag tycker uttrycket ”Walk the talk” är målande för deras sätt att vara och arbeta, och det är verkligen så en företagskultur sätter sig.

Vissa hävdar att det är viktigare att välja en bra chef, än rätt företag och rätt arbetsuppgifter. Håller du med om det?
– Varken ja eller nej. Ingen av dessa tre är statiska på det sättet att det alltid kommer se likadant ut. Ett företag kan utvecklas och byta riktning, arbetsuppgifter kan ändras och chefer kan sluta. Ett bra samarbete med en lyhörd chef som visar uppskattning, ger feedback tillsammans med utvecklande och lagom utmanande arbetsuppgifter – det skapar en symbios för en bra dynamik i arbetet.

Vad är roligast i jobbet – när är du som mest nöjd?
– Jag gillar variationen och uppskattar hur vi i min arbetsgrupp delar med oss av kunskap. Jag lär mig hela tiden nya saker. Jag mår bra när jag ser att det jag gör kan skapa skillnad och ge förbättringar i flera led. Det är alltid kul att lyckas lösa kluriga problem.

Vad har du för intressen?
– Mina främsta intressen skulle jag säga är inredning, träning, matlagning/bakning och att måla. Innan jag valde att bli personalvetare var jag och nosade på inredningsspåret. Jag gillar färg, form och styling. Färg och form återkommer i min mer kreativa sida och mitt intresse för målning.

– Träningen är något som levt med mig i princip hela livet i olika skepnader; lagsport, dans och gym. Det är från träningen jag i den stressiga vardagen hämtar energi och styrka. Jag tycker om att laga eller baka oprövade recept och lägger gärna tid på att hitta nya spännande recept.

Var finns ditt smultronställe för rekreation och återhämtning?
– Jag har flera ställen. Det närmaste är gymmet. Det längst bort är landstället. Däremellan finns allt som har med sjö, hav, vatten och natur att göra. Jag tar med stunder med familjen också, även om de sällan innehåller just känslor som rekreation och återhämtning. De fyller mig däremot med kärlek och värme.

Berätta något om dig som väldigt få vet.
– Jag vill alltid prova nya recept, gärna för första gången när vi bjuder hem kompisar och familj. ”Säkra kort” anser jag är tråkiga, så det är ett risktagande. Det har blivit en och annan flopp genom åren … och då kan jag ifrågasätta min nyligen briljanta idé att testa den där fluffiga saffranscheesecaken som nu ligger som en tunn platt pannkaka i formen. Men skam den som ger sig, tydligen, för det har jag glömt nästa gång jag ser något nytt jag vill testa.

– En annan sak som inte många vet är att jag är certifierad hud- och spaterapeut.

Vilken bok har du på nattduksbordet just nu?
– Just läser jag ”Flicka A” av Abigail Dean, en mörk historia som du snabbt dras in i. Det känns som att slutet kommer att avgöra vad jag tycker om den. Jag fick boken av en kompis.

Fråga oss