Nyheter / 2024 / Mamma United i Hjulsta ökar kunskapen och skapar gemenskap i Järva
2024-03-19

Mamma United i Hjulsta ökar kunskapen och skapar gemenskap i Järva

I en av föreningslokalerna i Hjulsta samlades kvinnor från Hjulsta och delar av Järva förra veckan för att starta upp vårens alla aktiviteter. Under 12 träffar med olika teman får kvinnorna möjlighet att träffas utan barn, lära sig navigera i samhället, möta myndigheter och lära känna fler personer och hitta nya vänner.

Mamma Uniteds projektledare i Hjulsta.jpgNågra av mammorna och Mamma Uniteds projektledare i Hjulsta, Erla Lorentzon.
Katarina Lorenz/Einar Mattsson

– Jag är en verktygslåda, använd mig. Fråga mig, tipsa er vänner här i området och i era föreningar, uppmanar Rokeya kvinnorna som kommit den här förmiddagen i mars.

Rokeya är en energisk eldsjäl och den lokala koordinatorn här och har innan mötet skickat påminnelser till många av sina kontakter om dagens träff. Samtidigt som hon ringer upp några hinner hon också hjälpa en av deltagarna att ansluta sig till WhatsApp-gruppen. Där delar de material som delats ut på träffen. Där kan de också kommunicera med varandra mellan träffarna.

Vårens alla teman

På ett av borden i lokalen står tallrikar med olika sorters frukt, koppar, kaffe, vatten och det goda kardemumma-teet som bara finns i vissa butiker. Kvinnorna som kommit idag får plats runt borden som ställts i u-form så de alla kan se varandra under den inledande presentationsrundan.Mamma Uniteds projektledare Erla Lorentzon inleder sedan träffen med ett antal regler. Vi som kommer hit måste komma i tid för att visa respekt till de andra och gästen som är inbjuden varje träff. Och meddela i god tid om man inte kan komma. På de här träffarna lyssnar vi aktivt på varandra, och det som sägs här stannar här i förtroende.

– Under våren kommer träffarna handla om allt ifrån hälsosamma matvanor, till psykisk hälsa, om kvinnokroppen, ekonomi, våld i nära relationer, arbetssökande och Järva-polisens förebyggande mot kriminella för att nämna några, visar Erla på väggens powerpoint med hjälp av den mobila projektorn.

Efter genomgången pratar deltagarna om högt och lågt om alla ämnen och alla är förväntansfulla inför de kommande träffarna, och pratar om hur de ska locka fler mammor att komma hit. Många är aktiva i andra föreningar och har stora nätverk att nå ut till som Rädda barnen, Stadsmission, kyrkan och andra organisationer.

Efter den här terminen ska kvinnorna ha ökat sina kunskaper; om sig själva, kring möjligheten att stötta sina barn, fått nya vänner och hamnat i ett bra sammanhang. De har också fått ökad förståelse för sin hälsa och kan addera detta på sitt CV när de söker jobb.

Einar Mattsson finansierar Mamma Uniteds Hjulsta-grupp

Einar Mattsson som stöttar denna Hjulsta-grupp ser gärna att fler mammor ansluter sig. Kontakta Erla Lorentzon, erla@mammaunited.se så ser hon till att kommunicera kring vårens kommande träffar.

Fråga oss