Nyheter / 2024 / Lyckat första halvår med Mamma United i Hjulsta för Järvas mammor
2024-01-17

Lyckat första halvår med Mamma United i Hjulsta för Järvas mammor

Innan årsskiftet avslutade Mamma United sin första höst med nätverk för mammor i Hjulsta. Genom Mamma Uniteds nätverk erbjuds mammor stöd och kunskap i områden som stärker deras föräldraskap, egenmakt, inkludering och som ger deltagarna verktyg att påverka sitt och sina barn liv.

Mamma united järva.jpgDeltagare i Mamma United i Hjulsta Nyhetsbyrån Järva

Att delta i Mamma Uniteds nätverk handlar om att få en djupare förståelse för hur samhället fungerar. Vilka är system och myndigheter är viktiga, vilka sociala koder och kulturer finns det och vilka skyldigheter och rättigheter har man? Nätverket som finns på flera platser i Sverige har haft hela Järva som upptagningsområde. Stockholms största privata fastighetsbolag Einar Mattsson har sponsrat verksamheten i Hjulsta i Järva.

Nathalie Dandeby, är områdesansvarig förvaltare i Hjulsta, där Einar Mattsson äger och förvaltar 1200 bostäder. Nathalie var med på avslutningen med Mamma United och fick chansen att prata med deltagarna: 

– Vi hann prata om många olika saker, allt ifrån sophantering till simkunnighet, cykling och även busstätheten i området. Angående simning kunde jag berätta att vi tillsammans andra fastighetsägare stöttar Spårvägens Simklubb som varje sommar arrangerar simning för barn och ungdomar i Järva. Så det går att anmäla sig om man är intresserad. 

I Mamma Uniteds nätverk pratar deltagarna om allt möjligt, samhället, hälsa, bostadsområdet, barnuppfostran och mycket mer. Här har deltagarna bland annat pratat om vardagsmotion tex att ta trapporna i stället för hissen för motionens skull med en positiv bieffekt där deras närvaro gör trapphuset tryggare. Varje fredag arrangeras också en särskild motionsgrupp för den som vill bli starkare och mer hälsosam. Deltagarna som var där berättade att de rör sig mycket ute i området och sa att de hjälper till att hålla reda på barnen som leker och rör sig i Hjulsta. 

– Här i Hjulsta har vi under hösten pratat mycket om hälsa, arbete och ekonomi men även skapat dialog med samhällsviktiga funktioner som socialtjänsten och Polisen. Redan nu vet vi att vi vill fokusera ännu mer på att kroka arm med lokala aktörer i Järva och gärna utöka vår verksamhet i området, säger Ayaat, projektledare på Mamma United.

En positiv effekt utöver starkare kunskaper är att deltagarnas nyvunna nätverk har också bidragit till ett tryggt sammanhang där de kan stötta varandra utanför Mamma Uniteds träffar. Och många mammor upplever att de också är gladare tack vare nyfunna vänner. 
Nu utvärderas höstens verksamhet så att nätverket kan bli ännu vassare under våren

Nyligen hade Mitt i Järva en artikel om Mamma United i Hjulsta. Du kan läsa den här. https://www.mitti.se/nyheter/mammor-gar-samman-och-blir-starkare-6.3.93505.a387ee1009 

Läs mer om Mamma United här. https://www.mammaunited.se/ 

Fråga oss