Nyheter / 2024 / Lyckad återflytt till renoverad bostadspärla på Södermalm
2024-04-18

Lyckad återflytt till renoverad bostadspärla på Södermalm

I kvarteret Bergsgruvan, i hörnet på Timmermansgatan och Maria Prästgårdsgata, har Einar Mattsson renoverat två av sina fastigheter. Den första fastigheten blev klar redan sommaren 2022 och den andra fastigheten som arkitekten Archibald Frid ritade 1970, färdigställdes i januari 2024. Att som hyresgäst få flytta tillbaka till sin lägenhet efter en renovering är alltid spännande – och kanske särskilt för hyresgästen Birgitta.

återflyttad hyresgäst.jpgFoto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson

– Vad roligt att ni kommer. Kom in så sätter jag på kaffe, utbrister Brigitta glatt, och visar oss in i hallen i sin trea. Där är det klinkers på golvet vid dörren och mot garderoben, resten är parkett. Så var det inte innan, då var det en plastmatta i alla rum utom vardagsrummet. Nu är det så fint, berättar Birgitta.

Olika nivåer på tillval

Inför renoveringen fick Birgitta välja mellan tre olika val av renoveringsnivå för att kunna sätta lite egen prägel på bostaden hon hyr. Hon valde nivån som kallades ”retro”. Då fick Birgitta nya beslag i gammal stil, vitt kakel, mörka fogar och andra tidstypiska tillval från när huset uppfördes. Hon visar oss de nya skåpen, den nya spisen med varmluft och de nya vitvarorna. Vi tittar också på de platsbyggda garderoberna i hallen som fortfarande är städskåp och linneskåp. De är omsorgsfullt renoverade och ommålade med beslag i gammal stil.

Du har bott i den här lägenheten sedan 1971. Hur var det att vara med om en renovering?

– Jag var faktiskt väldigt orolig inför renoveringen. Jag tycker inte om förändringar och har svårt för omställningar. Men jag har fått skriftlig och bra information hela tiden; inför, under och efter. Dessutom har ROT-koordinatorn Eleonora varit fantastisk under hela tiden. Killarna som flyttade alla sakerna till och från min tillfälliga lägenhet, byggkillarna, ja, alla har varit trevliga och hjälpsamma, så min oro var obefogad, svarar Birgitta.

Birgitta mest nöjd med badrummets förvandling

Huset har under de senaste åren haft flera vattenskador, vilket det nu är slut på eftersom det tagits ett helhetsgrepp kring stammarna under renoveringen. Badrummen har genomgått den största omvandlingen och nu är det helkaklat upp till tak, med ny dusch, golvbrunn, nya rör, nytt badrumsporslin och skåp.

– Badrummet är det bästa med hela renoveringen. Jag älskar golvvärmen och min nya duschhörna. Det var badkar innan, så nu är det mer rymligt, ljust och luftigt.

Hur känner du kring hyran efter återflytten?

– Det blev mycket dyrare än vad jag trodde, vilket är tufft eftersom jag är pensionär sedan några år tillbaka. Höjningen var i mina ögon för stor, påtalar Birgitta.

Även inomhusluften är påtagligt bättre. Både kalla och varma dagar märks det stor skillnad på ventilationen. Balkongerna är också renoverade och har fått nytt skyddande golvskikt för att tåla slitaget från våra årstider bättre.

Kunde Einar Mattsson gjort något annorlunda?

– Ja, efter tillbakaflytten fick vi en snickartimme att spendera. Jag valde att få hjälp med att sätta upp tavlorna. Tiden flög i väg, jag hade hoppats hinna få upp alla gardinstängerna också, men det hanns inte med. Det hade varit bra med två snickartimmar för mig som är ensamstående och inte ska stå på stegar, säger Birgitta.

På Timmermansgatan/ Maria Prästgårdsgata har nu alla flyttat tillbaka efter renoveringen. Birgitta njuter av vårsolen på den högt uppskattade balkongen, och teamet från Einar Mattsson som gjorde renoveringen är redan i full färd med ROT-projektet i Kvarteret Kattan.

Fråga oss