Nyheter / 2024 / Einar Mattsson inviger konst av Lerinder på Södermalm
2024-04-12

Einar Mattsson inviger konst av Lerinder på Södermalm

Onsdagen den 10 april invigde Einar Mattsson den konstnärliga utsmyckningen i Brf Söderdepån och kv. Persikan/Granatäpplet 1 på Södermalm i Stockholm. Invigningen genomfördes tillsammans med de boende och Anna Lerinder, en av Sveriges främsta formgivare av bruksföremål och utsmyckningar av offentliga miljöer.

Konstinvigning med Anna Lerinder_Einar Mattsson 2.jpg

Konstverk _Anna Lerinder inköpt av Einar Mattsson 2.jpg

– Vi är långsiktiga och när vi utvecklar nya bostadsprojekt har vi alltid med konst eller konstnärlig utsmyckning i någon form. Konst tillför viktiga värden för de boende och de som rör sig i området, det förskönar och manar till eftertanke. Vi är väldigt stolta över att nu få inviga Anna Lerinders verk i brf Söderdepån och kv. Granatäpplet 1. Jag hoppas och tror att konsten ska vara till stor glädje för alla som får ta del av den, säger Peter Svensson, VD för Einar Mattsson Projekt AB

– Det har varit väldigt roligt att få göra sju olika verk för sju olika rum med deras olika förutsättningar. En gestaltning är i bästa fall som en extra kvalité i ens närmiljö, jag hoppas man kan känna omsorgen om rummet, säger Anna Lerinder.

Konstinvigning med Anna Lerinder_Einar Mattsson.jpg
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson

Om verket och keramiken Anna Lerinder

På platsen har Einar Mattsson utvecklat 99 bostadsrätter i brf Söderdepån och 121 hyresrätter i Granatäpplet 1 i förlängningen av Bondegatan. Den varma och naturnära designen går igen i entréerna där Anna Lerinders konstverk följer oss in i husen. Konstverken består av handgjort kakel i relief i vackra måleriska toner och smyckar på ett fint sätt de varma entréerna.

Anna Lerinder är en välrenommerad svensk keramiker, hennes offentliga verk går bland annat att se i olika entréer i Stockholm men hon är också representerad på bland annat Nationalmuseum och Statens konstråd. När 12 konstnärer togs ut 2016 till att gestalta de nya tunnelbanestationerna i Stockholmsregionen var Anna en av dem och hon tilldelades Sickla tunnelbanestation. Stationen öppnar 2030. Ateljén, där Anna tar fram sin keramik, ligger i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik på Värmdö.

 

Konstverk _Anna Lerinder inköpt av Einar Mattsson.jpgFotografier konstverken: Åke Gunnarsson

Läs mer om projekten i kvarteret Granatäpplet 1 och 2

 

Brf Söderdepån, bostadsrätter

Persikan, hyresrätter

 

Fråga oss