Nyheter / 2024 / Einar Mattsson förbereder vårens prunkande rabatter
2024-11-27

Einar Mattsson förbereder vårens prunkande rabatter

På en av Stockholm innerstads alla innergårdar gräver Caroline Schiöld och Maria Montague på Einar Mattssons utemiljöavdelning ner hundratals lökar i en nylagd rabatt. De har tänkt på färg- och blomkombinationer, variationer i höjderna och har redan planterat de växter som ska komma upp när blomsterlökarnas blommor vissnat. Inget Einar Mattssons utemiljögrupp gör är slumpartat. Här är allt genomtänkt in i minsta detalj.

Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB:s Utemiljöavdelning förbereder vårens planteringar  

Bakom varje prunkande rabatt finns en plan, en tanke på platsen och kring estetiken. På vilka växter som trivs där, att det är rätt jord, lagom bevattning och att det är något som ska kunna fånga hyresgästernas uppmärksamhet under varje årstid. Innan vårens blomning kan avnjutas måste lökar ner i jorden. Som i så många sammanhang − det mesta handlar om förberedelserna. 

Trots en rejäl regnskur och annan aktivitet på innergården så skrattar och ler Caroline Schiöld och Maria Montague när de bär in korgarna med lökar, spadar och benmjöl från elbilen. Eftersom rabatten de ska plantera i är nygjord för i år så är jorden väldigt bra. Annars kan man med fördel tillsätta lite benmjöl för att stötta tillväxten om jorden är näringsfattig.  

Caroline och Maria ställer ut alla bruna påsar på olika ställen i rabatten. I påsarna ligger hundratals olika lökar i gula och lila toner och i varierande höjder. De har också med en särskild gul hyacint, som de ska testa om den trivs här.  

– Löken ska helst ner i jorden tidigt på hösten så hinner de utveckla rötter och växa på sig lite innan vintern. Detta gäller speciellt små lökar som snödroppar som annars lätt torkar ut. När du planterar vårlökar, plantera dem på ett djup som motsvarar två till tre gånger lökens höjd. Det kan vara fint att sätta dem i grupp, men jag gillar att ha dem utspridda. Det blir en annan effekt då, berättar Caroline Schiöld.  

Både lila och gula krokus åker ner, liksom gula kortare påskliljor och den högväxande honungslöken. Mellan plantor av solhatt, pioner, daglilja och flox grävs lökarna ner.  Det går redan nu att tänka sig hur blommande den här rabatten kommer att se ut i vår. Att plantera lökar är också hållbart, eftersom de återkommer år efter år. Vissa skapar också nya sidlökar.  

Caroline och Maria städar undan efter sig. Det enda som syns av deras besök är att löven som tidigare täckte rabatten har åkt ner med lökarna i jorden. Nu väntar en vinter innan vi får se resultatet av utemiljö-avdelningens fina förarbete i rabatterna  

Felanmälan
Fråga oss