Nyheter / 2023 / ”När jag får göra jobb uppe på takterrassen på sommaren njuter jag” — fredagsporträttet med Martin Norman
2023-11-24

”När jag får göra jobb uppe på takterrassen på sommaren njuter jag” — fredagsporträttet med Martin Norman

En trevlig och serviceminded fotbollsspelande vinnarskalle, så kan vi beskriva fastighetstekniker Martin Norman. Med fokus på nyproducerade hus byggda och utvecklade av Einar Mattsson-koncernen är det något Martin kan mycket om. Kollegorna och polygripen tillhör favoriterna i vardagen. Lär känna Martin, som också syns i koncernens företagsfilm, i dagens porträtt:

Fastighetstekniker Martin Norman.jpgFoto: Åke Gunnarsson/VUE

När och hur hamnade du på Einar Mattsson?
— 2018 började jag i koncernens förvaltningsbolag Einar Mattsson fastighetsförvaltning AB. Kompisen Olle Comstedt hade börjat några månader tidigare, och han bjöd med mig att åka med en dag i servicebilen för att se vad jobbet handlade om. Dagen efter gick jag och sade upp mig från mitt dåvarande jobb.

Hade du någon bild av företaget då, vilken?
— Jag hade inte en jättebra koll på företaget då, men Olle och Olles pappa och andra hade pratat mycket om familjekänslan på företaget och friheten eller ansvaret i att själv kunna planera mycket av arbetet.

Vad drömde du som barn om att bli som vuxen?
— Fotbollsproffs har alltid varit den största drömmen. Sedan har jag stundtals tänkt på att bli polis, kock eller brandman.

Hur kommer det sig att du blev fastighetstekniker?
— Innan jag började här jobbade jag som butiksansvarig på en järnhandel i Åkersberga. Där fick jag mycket grundkunskap inom vvs, snickeri, el och mycket annat. När Olle och hans pappa kom med idén att jag skulle börja som fastighetstekniker, så lockade det mig att lämna teorin och komma ut i verkligheten.

Hur var det när du började? 
— Jag fick ett mycket varmt mottagande. På min första dag skulle vi rensa och möblera om i en av företagets lokaler på Erik Dahlbergsgatan. Det var ett bra sätt att träffa och lära känna mina nya kollegor.

Vad är det som lockar med att jobba med installationer, drift och underhåll av hus?
— För mig som är nyfiken på hur saker och ting fungerar passar det utmärkt. Det kan vara allt från något så simpelt som att laga en strulande ringklocka till något så komplext som att hantera en undercentral till en hel fastighet.

Hur blir man fastighetstekniker?
— Det finns flera olika fastighetsprogram som du kan gå på gymnasiet. Jag själv började som fastighetsskötare och avancerade sedan upp till fastighetstekniker efter att ha arbetat i cirka 1,5 år.

Vad är bäst med att jobba på Einar Mattsson?
— Låter kanske lite klyschigt, men svaret måste ändå vara kollegorna. Eftersom jag arbetar med nyproduktion så får jag samarbeta med många olika avdelningar. Det är väldigt lärorikt och givande.

Du använder många verktyg, vilket är din favorit? Vilket använder du minst?
— Favoritverktyget är min lilla polygrip. Den tillsammans med några få andra verktyg använder jag dagligen. Bågfilen är nog den jag använder minst.

Vilket område jobbar du mest i? 
— Jag arbetar med nyproduktion och är runt i Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden, Telefonplan och Täby. Det roligaste är svårt att svara på. När jag får göra jobb uppe på takterrassen i vår fastighet Analysen i Hagastaden under sommaren njuter jag lite extra.

Hur hanterar du stress? Vilket är ditt bästa avstressningsknep?
— Det som fungerar bäst för mig är att ta ett steg tillbaka, sätta mig vid datorn och lägga tid på att gå igenom exakt det jag har att göra. Boka upp det som går och sedan beta av en sak i taget. 
Det är väldigt viktigt för mig att ha saker att göra på fritiden för att tänka på annat. Fotbollen blir därför väldigt viktig för mig, både för mitt fysiska och psykiska välmående.

Hur tror du att ditt yrke ser ut om tio år?
— Ungefär detsamma som nu, fast med fler digitala verktyg skulle jag tro.

Vilka är dina fritidsintressen?
— Fotboll tar upp stor del av min tid, både att spela och titta på. Annars tycker jag om att laga mat, träffa familj och vänner.

Har dina kollegor kommenterat att du syns i Einar Mattssons företagsfilm? Vilka reaktioner har du fått?
— Jag har fått lite kommentarer i förbifarten, bara positiva än så länge ...

Avslöja något väldigt få vet om dig.
— När jag var 18 var jag med i ett lekprogram i Kanal 5 med min mamma. Det spelades in i Argentina under en vecka, och var ett riktigt äventyr som jag aldrig glömmer. En spoiler alert, vi vann, så det blev en bra boost för min ibland läskiga vinnarskalle.

Fråga oss