Nyheter / 2023 / Kvarteret Kvadratens varsamma renovering och relevanta modernisering
2023-05-17

Kvarteret Kvadratens varsamma renovering och relevanta modernisering

Hyresgästerna i de 66 lägenheterna flyttade ut under sommaren 2022. Sedan dess har mycket hänt i kvarteret Kvadraten på Södermalm i Stockholm. En genomgående och välbehövlig renovering med moderna inslag har gjorts. Den unika karaktären i det charmiga huset från 1930-talet har fått nytt liv. Nu kommer leende hyresgäster tillbaka till det första av de två husen i kvarteret.

Foto:Erika Norell/Einar Mattsson

 

Fasad, tak och fönster

Hela fasaden har totalrenoverats, det gamla putslagret har knackats ned och med ny puts i den färg som var när huset uppfördes. Här har en speciell putsteknik använts, kalkputs, som gör att de stora penseldragen syns. Einar Mattsson strävar alltid efter att återskapa husen till det utseende de hade när de byggdes, ifall de under åren fått andra nyanser.

Taket är helt utbytt och nytt för att klara energikraven. På de renoverade fönstren har ett av lagren har bytts ut mot energiglas för att vi ska kunna klara klimat- och hållbarhetsmålen. De helt utbytta fönstren har ersatts av repliker av de gamla, men med dagens energistandard. I vindslägenheterna har helt nya fönster satts in i samma stil som huset.

Persienner justerar innerklimatet tillsammans med FTX-ventilationen

För att under varma sommardagar kunna hålla lägenheterna lagom varma, finns nu persienner insatta överallt för att kunna undvika viss värme. Tillsammans med den nya ventilationen, FTX-teknik som inte bara ventilerar huset, utan också återanvänder värmen i ledningar och rör, blir inomhusklimatet för de boende skönt såväl sommar som vinter.

Genomgående vackra trägolv

Nu har samtliga lägenheter i det första huset genomgående parkettgolv. Där parketten har kunnat sparas har den slipats. Där det har saknats eller inte gått att restaurera parketten har den reparerats med liknande bitar. Allt enligt Einar Mattssons tankar om hur vi med återbruk och omtanke integrerar de tre hållbarhetsperspektiven i huset – för miljö, ekonomi och trygghet.

Badrummen

När förberedelserna för renoveringen av alla badrummen startade upptäcktes att träbjälklagret, en del av stommen alltså bärande delar av huset, hade försvagats av tidens gång och behövde förstärkas. Badrummens golv är därför helt utbytta och har nu nya avloppsrör och nya brunnar enligt dagens krav på bygg- och vatteninstallationer. Badrummen är också förberedda för tvättmaskin för de hyresgäster som önskar det.

De spektakulära skjutdörrarnas glaspartier

Lägenheterna är nu ljusa, alla rum nymålade och vissa rum har riktigt fina detaljer som utmärker sig. Alltifrån de fantastiska fönsterspanjoletterna till den gamla och vackra fiskbensparketten. De charmiga skjutdörrarna och glaspartierna ger karaktär till trettiotalshuset.

Återflytten till första huset pågår

Från mitten av maj startar tillbakaflytten för de första hyresgästerna. Men allt är inte nytt, eftersom de under året fått information från projektet och även fått komma på besök för att se och höra hur renoveringen genomförts. Många glada miner är det nu när flyttbilarna anländer. Samtidigt lämnar byggteamet tillbaka det fösta huset till Einar Mattssons förvaltningsbolag igen, och fortsätter vidare till nästa hus två i kvarteret.

Fråga oss