Nyheter / 2023 / ”Jag upplever Einar Mattsson som en engagerad samhällsbyggare” — fredagsporträttet med Julia Carlsson
2023-10-19

”Jag upplever Einar Mattsson som en engagerad samhällsbyggare” — fredagsporträttet med Julia Carlsson

Matlagning, fallskärmshoppning och bikram-yoga ryms alla i Julia Carlssons liv. Vår samhällsplaneutbildade ekonom jobbar just nu med att få in de sista analoga kunderna i den digitala fakturavärlden. Här får du reda på mer om vår uppskattade kollega Julia i dagens fredagsporträtt:

julia Carlsson ekonomiassistent einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad har du för roll idag?
– Jag är ekonomiassistent och jobbar med leverantörsreskontra, vilket innebär att hantera inkommande fakturor och se till att de betalas i tid.

Ordet ”leverantörsreskontra” framkallar hos vissa en liten obehagskänsla, och vissa vet inte vad det betyder. Borde det inte bytas till ett mer begripligt ord?
– Att det upplevs som obehagligt kanske beror på att man får lite skuldkänslor att man inte godkänt sina fakturor i tid när vi på ekonomi jagar på.

Vad av detta är roligast och mest utvecklande för egen del?
– Att arbeta tillsammans med mina kollegor. På universitetet läste jag samhällsplanering och jobbade under somrarna på en ekonomiavdelning. Efter snart ett år på Einar Mattsson inser jag att förutom att jag utvecklas inom ekonomi att jag samtidigt får en massa kunskap om fastighetsbranschen.

Vilka egenskaper hos dig själv stöttar dig i jobbet?
– Noggrannhet och viljan att lära mig mer inom ekonomi. Jag jobbar även i ett team där vi stöttar och hjälper varandra.

Vilka är de största utmaningarna idag för alla er som jobbar med fakturahantering?
– Just nu försöker vi få de allra sista av alla våra leverantörer att gå över till elektroniska fakturor, vilket inneburit mer arbete än man kan tänka sig. Samtidigt som digitaliseringen underlättar vårt arbete så krävs det i övergången visst merarbete.

Vem är den bäste ledaren på Einar Mattsson? Vad har du lärt dig av den?
– För mig är Sandra Walldie, min närmaste chef, den bästa ledaren. Hon är engagerad och jag vet att jag alltid kan vända mig till henne om jag har några funderingar. Sandra stöttar mig och mina kollegor när problem uppstår.

Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon (yrkesmässig) händelse som präglar dina val och värderingar?
– Jag vill lära mig nytt! Gillar särskilt känslan när jag lyckats komma i mål med något som krävt lite extra arbete.

Vad tycker du är bäst med att jobba på Einar Mattsson?
– För mig känns det kul att få vara en del av Einar Mattsson som jag upplever som en engagerad samhällsbyggare. Kul med blandningen som finns hos koncernen med förvaltning, nyproduktion, byggnation, projektering och aktiviteter i den familjeägda koncernens bostadsområden.

Hur ska vi locka fler nya talanger till fastighetsbranschen?
– Vi kan nog bli bättre att marknadsföra fastighetsbranschen hos ungdomar. Det kan kanske vara svårt att förstå bredden och karriärmöjligheterna som finns hos ett bolag som Einar Mattsson.

Vad har du för intressen?
– Jag gillar att laga mat, gärna något nytt recept och att experimentera mellan olika kök. Lägga pussel och gå på yoga är också något jag tenderar att göra om kvällarna.

Vad lyssnar du på för något i lurarna och vad läser du just nu?
– Just nu har jag Rättegångspodden i mina hörlurar. När böckerna dammas av är det oftast en deckare, vanligtvis är det en bok av Kepler som åker fram.

Hur ser en favoritdag ut för dig?
– En rejäl sovmorgon, lång frukost och träffa mina vänner och min familj!

Hur kopplar du bäst av? Vilket är ditt bästa avstressningsknep?
– Då är svaret bikram-yoga! När det är mycket runtomkring mår jag som bäst i en varm yogasal. Jag rekommenderar bikram-yoga både för den stela och den som är i behov av lite avkoppling.

Berätta något om dig som få vet.
– När jag var i Australien hoppade jag fallskärm och det gjorde jag med en bruten hand. För att få hoppa tog jag bort gipset i smyg …

Fråga oss