;
Nyheter / 2023 / ”Jag tar varje chans att lära mig nytt här” — fredagsporträttet med Sofia
2023-11-17

”Jag tar varje chans att lära mig nytt här” — fredagsporträttet med Sofia

Sofia är en sprudlande personlighet med smittande positiv energi. Fastighetsbranschen är verkligen rätt ställe för henne. Välutbildad, berest och har ett stort intresse för människor. Med sin stora nyfikenhet adderas varje dag värdefulla insikter till kunskapsbanken. Lär känna en av våra biträdande förvaltare, Sofia, i dagens fredagsporträtt här:

Sofia  biträdande förvaltare einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Berätta, vad har du för roll på Einar Mattsson?
– Jag jobbar idag som biträdande förvaltare. Det betyder att jag hanterar uthyrningar, besiktningar, juridiska ärenden som störningsärenden och andrahands-uthyrningar. Sedan är det också mer generella ärenden som byten eller att svara på specifika frågor om fastigheterna.

Gör du samma sak om fem år? Vad har du för karriärplaner?
– Att jobba mig uppåt och lära mig mer är mitt fokus. Jag gillar att jobba med människor och är väldigt förtjust i kontakten med hyresgäster. Om fem år så jobbar jag förhoppningsvis mer med organisatoriska verksamhetsutvecklingsfrågor och affärsutveckling.

Du arbeta med uppdrag åt flera olika förvaltningskunder, är det svårt?
­– Nej, det gör rollen så spännande och just den utmaningen gör min roll så rolig. Att ha flera olika förvaltningskunder gör att jag behöver tänka steget längre och anpassa mig för att göra både förvaltningskund och hyresgäster nöjda.

Vem eller vad fick dig att vilja bli biträdande förvaltare?
– Jag jobbade extra vid sidan av mina studier på ett fastighetsbolag där jag pluggade. Det var så roligt att jag kände att fastighetsbranschen kunde vara något för mig.

Vad har du för utbildning?
– Jag har en kandidat i företagsekonomi och en master i organisation och ledarskap.

Vilka yrkesframgångar är du gladast över här på Einar Mattsson hittills?
– Jag är ganska ny, så lite svårt att svara på. Men trots att rollen som biträdande förvaltare på Einar Mattsson är väldigt bred hade jag lätt för att komma in i rollen snabbt. Jag ser även kundens behov och ser snabbt vad som ska prioriteras. Jag tar varje chans som kommer att lära mig nytt här.

Du har kontakt med boende varje dag. Hur bemöter jag bäst en frustrerad person?
– Då försöker jag alltid lyssna för att förstå situationen och vad som har hänt, men även hur det kan få personen att känna. Alla människor har olika behov och behöver olika bemötande. Med ett empatiskt lyssnande, saklighet och att kunna vara anpassningsbar, så går det att möta personen på samma nivå. Bara att du lyssnar är ofta en dörröppnare för bra kommunikation.

Du är alltid så glad och sprider glädje omkring dig. Har du något motto du lever efter?
– Jag ger nog mycket energi eftersom jag mår bra genom att vara runt andra. Även en dag när jag är mindre glad, så får jag energi av mina kollegor. Jag är väldigt verbal och försöker berätta om jag är stressad eller känner mig skör till personerna i min omgivning. Att vara öppen med mitt mående kan även öppna upp för andra att våga vara det tillbaka. Att vara trygg i sin arbetsmiljö är en förutsättning för att kunna jobba bra.

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Jag skulle säga att jag lär mig någonting nytt varje dag. Alla kollegor är experter på sina egna områden och jag drar stor nytta av alla mina kollegor. Det kan vara allt från något tekniskt från en fastighetstekniker, mobil-tips från IT eller skillnaden mellan kokvrå och kök.

Vad är bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Vi har så roligt! Här har vi en öppen och hjälpsam kultur där du kan fråga vem som helst, och alla hjälper dig få fram det svar du söker. Du blir också alltid respektfullt bemött oavsett nivå på frågan. Det går också att få chansen att testa på olika saker i olika bolag inom koncernen.

Hur kan jag bli en bättre granne?
– Att kommunicera. Många hälsar inte ens på sina grannar, vilket jag tycker är tråkigt. Öppnar du upp för konversation upptäcker du ofta gemensamma intressen eller får mer förståelse för andras livssituation.

Vad har du för intressen?
– Åh, jag gillar att göra massa olika saker. Som att testa någon ny restaurang eller gå på ett museum. Som extrovert gillar jag att umgås mycket med mina vänner. Jag är nyfiken på människor och andra kulturer. Så jag har rest mycket och bott utomlands; i USA, Kanada, Sydkorea. Jag gillar att sätta mig i nya sammanhang och lära känna andra som inte alltid delar mina åsikter. Jag tror det är nyttigt.

Du har bott i flera länder utomlands redan som ung och student. Vad har gjort dig så modig?
­
– Det beror nog på min mamma. Hon har alltid uppmuntrat mig i att våga ta för mig och våga göra nya saker och verkar veta nästan allt. I början kan någonting nytt kännas läskigt, men det gäller att ta steget och våga ta sig ur sin komfortzon. Exempelvis flyttade jag till Kanada som 19-åring och var i början var nervös för min engelska, jag vågade knappt prata. Efter ett tag insåg jag att ingen annan än jag själv tänkte på det och mina hjärnspöken försvann. Så jag har nog med erfarenhet lärt mig att saker alltid löser sig med tiden.

Vart går nästa resa, och vad förväntar du dig uppleva där?
– Jag vill tillbaka till Sydkorea utan alla covid-restriktioner. Jag vill även passa på att besöka några vänner i Japan och Kina.

Om du fick göra en film eller tv-serie, vilka skulle ha huvudrollerna och vad skulle den handla om? 
– En Realityserien ”Förvaltarna” baserat på typiskt The Office-manér. Där får man följa ett förvaltningsteam som fått ta över förvaltningen av självaste Stockholmsslott och alla utmaningar som följer. I rollerna som kungafamiljen skulle vi få ett kärt återseende från Christine Meltzer, David Hellenius och Peter Magnusson. Kanske behövs ett större stall för att få plats med alla Madeleines hästar, planera ett nytt bollhav till Carl Philip eller ta emot störningsärenden om att det spökar. I rollerna som förvaltningsteamet kan man bland annat hitta Pink, Sandra Bullock, Paul Rudd, Jamie Lee Curtis och David Sundin.

Slutligen, vilket är ditt bästa avstressningsknep?
– Träffa en kompis och gå på långpromenad. Kan man inte ses i person går det alltid att höras via telefon.

Fråga oss