Nyheter / 2023 / ”Jag går helhjärtat in i det jag håller på med” — fredagsporträttet med Johan Svenningsson
2023-03-30

”Jag går helhjärtat in i det jag håller på med” — fredagsporträttet med Johan Svenningsson

En utbildad kock och målare, med barndrömmar om att bli Stålmannen och astronaut. Vem vi pratar om? Johan Svenningsson såklart. Johan jobbar idag som fastighetstekniker i den familjeägda koncernen. Med glad uppsyn, ett varmt leende och problemlösning i fokus löser han de boendes felanmälningar. Den omfamnande vänligheten gör honom populär både bland kollegor och i fastigheterna. Lär känna Johan i dagens fredagsporträtt:

Johan svenningsson fastighetstekniker .jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

När och hur hamnade du på Einar Mattsson?
— Jag hamnade här genom kollegan Jimmy Fotos, en nära och väldigt kär vän till mig. Han har alltid pratat om vilket fantastiskt jobb han har på Einar Mattsson. Jag bad honom helt enkelt hålla öron och ögon öppna. En öppning kom och jag fick anställning. Jag har varit här sedan november 2018.

Vad har du jobbat med tidigare? 
— Jag har faktiskt hållit på med en hel del olika saker. Utbildade mig först till kock, men när utbildningen var klar var jag inte jättesugen på att jobba med det. Min far hade egen målarfirma på den tiden, så jag jobbade där i 4-5 år som heltidsmålare. Då kände jag att jag nog hellre ville göra det jag utbildade mig till. Så det blev ett par år inom restaurang med allt vad det har att erbjuda i olika roller; kock, servitör, hade hand om kaféet och var kökschef, med mera.
När jag och sambon skulle få vårt första barn kände jag att det kanske inte är så bra med restaurangjobb med sena nätter. Då bodde vi i Göteborg. Vad gör man om man om man vill bli en med folket, jo, man kör spårvagn. Så jag körde spårvagn där i 2-3 år innan vi till slut flyttade hem till Stockholm igen.

Vad gjorde att du sökte dig till fastighetsbranschen?
— Jag har alltid haft ett brinnande intresse för att få fixa och styra upp saker. Med sommarjobb som vaktmästare på ett företag fick jag mina aningar om hur det skulle kunna vara. När jag fick chansen att testa, då var jag inte sen att hoppa på.

Vad drömde du om att bli som barn?
— Stålmannen eller astronaut. Jag har alltid haft en stor förkärlek till rymden och allt det okända som finns där ute.

Har du något tips på hur man kan träna upp sina praktiska sidor?
— Våga misslyckas, våga fråga om råd från dem som kan och var aldrig rädd för att testa på nya saker.

Som tekniker har du ett flera verktyg på dig. Vilket är ditt favoritverktyg och vilket skulle du aldrig kunna klara dig utan när det behövs?
— Polygripen. Utan den är många tekniker rätt körda.

Vad är det roligaste med ditt jobb som fastighetstekniker?
— Alla glada människor du får träffa. Jag är en person som är väldigt förtjust i andra människor. Sen är det ju såklart ansvaret som jag tycker är väldigt givande. Jag tycker om att jag kan planera mina dagar själv. Jag får känna mig duktig när jag löst något riktigt knepigt uppdrag.  

Finns det någon händelse i jobbet som du vill berätta om?
— Det får då bli om mina första minuter på Einar Mattsson. Jag kom till huvudkontoret och fick träffa de nya kollegorna. Då blev jag ihop-parad med Raimundo, som där och då fick ett akutjobb kring en hemlös  i ett trapphus. Så där står jag i mina privata kläder i en trappuppgång jag aldrig varit och försöker få ut två hemlösa människor som bosatt sig i entrén. Det var lite av en smärre chock så där första dagen på det nya jobbet.

Gör du även praktiska saker på fritiden?
— Absolut, mitt motto är att ”jag kan sitta still när jag dör”. Skämt åsido, jag är väldigt praktiskt lagd och försöker göra så mycket jag kan själv.

Vilka är dina andra fritidsintressen?
— Jag är en stor film- och tv-spelsfantast. Dessvärre blir det inte sånt i överflöd med tre barn som har ett otal olika aktiviteter på vardagkvällar och helger.

Har du ett smultronställe någonstans?
— Det är på mitt landställe som ligger strax utanför Gnesta, det är där jag kan bara vara. Där går jag och småplockar med olika projekt hit och dit.

Hur hanterar du stress?
— Mycket bra, med vana från restaurangbranschen så skulle jag kunna säga att jag inte blir så stressad. Nästan aldrig faktiskt.

Du är en populär fastighetstekniker. Vad beror det på att kollegor och hyresgäster uppskattar dig tror du?
— Jag skulle gissa på att det är för att jag alltid är ”go och glad”. Är i grunden en väldigt enkel människa och går oftast, på både gott och ont, in helhjärtat i det jag håller på med. Då blir det lätt så att man snabbt blir vän med de man träffar och umgås med.

Om man ska välja ett bolag för fastighetsförvaltning, varför ska man välja Einar Mattsson tycker du?
— Utifrån mina erfarenheter så har vi ett gediget gäng, som med stor yrkesstolthet oftast gör det lilla extra för att hantera uppdrag och lösa det som efterfrågas.

Du har jobbat i hela huvudstaden. Har du någon särskild favoritstadsdel eller ett område som betyder lite extra för dig?
— Nja, skulle väl kanske säga Södermalm då. Det känns lite som hemma när jag är där.

Finns det någon särskild fastighet du gillar lite extra?
— Då får nog säga Bondegatan 9. Jag känner alla som bor där och tilltalar dem vid förnamn. Alla där vet vem jag är, så den fastigheten ligger mig extra nära.

Vad har digitaliseringen betytt för dig som tekniker?
— Det har förenklat saker och ting. Sen är det ju såklart inte felfritt alla gånger, men oftast går det att utveckla till att bli bättre.

Hur tror du att ditt yrke ser ut om tio år?
— Jag vill såklart utvecklas och göra karriär, men just nu har jag svårt att se mig själv göra något annat än just det jag gör idag.

Om du ska tipsa om ett riktigt bra hållbarhetstips, vad säger du då?
— Kanske inget som är världsomvälvande, men jag återanvänder disktrasor och diskborstar genom att köra dem i diskmaskinen. De blir som nya varje gång.

Berätta något om dig som få vet.
— Jag är väldigt duktig på att jonglera

Fråga oss