Nyheter / 2023 / ”Här finns goda förutsättningar att vara med att påverka och driva bolaget framåt” — fredagsporträttet med Tobias Ridefelt
2023-12-15

”Här finns goda förutsättningar att vara med att påverka och driva bolaget framåt” — fredagsporträttet med Tobias Ridefelt

Tobias Ridefelt är en vältränad golfspelande lokaluthyrare i sina bästa år. Han trodde han skulle driva hotell, men hamnade i fastighetsbranschen och har sedan valt att stanna kvar. Med intresse för människor, design och stadspuls är han en omtyckt medarbetare på Einar Mattsson. Lär känna Tobias i dagens porträtt:

Tobias Ridefelt lokaluthyrning.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Du är en återvändare. Vad är så speciellt med att jobba i Einar Mattsson-koncernen?
– För mig finns det flera anledningar till att jobba på Einar Mattsson. Förutom att det är en seriös och framgångsrik aktör på marknaden, så tycker jag att det är en trivsam och utmanande arbetsplats med goda förutsättningar till att vara med att påverka och driva bolaget framåt.

Vad har du för yrkesbakgrund, utbildning och jobbkarriär?
– Jag har alltid haft ett intresse för bemötandet av människor, design och stadspuls. Efter gymnasiet gick jag en bartenderutbildning inriktad på klassisk och internationell hantering av olika drycker. Jag följde upp den med högskolestudier inom hospitality management. Det som lockade då var möjligheten till att kunna jobba utomlands och i framtiden få driva ett eget hotell. Utbildningen omfattade också praktik utomlands, och jag var på ett hotell i Birmingham i England. Efter studierna fick jag ett jobb på ett fastighetsbolag där jag trivdes. Jag har sedan stannat kvar i branschen och varit på flera fina bolag, där Einar Mattsson är det bolag jag arbetat längst på.

Vad har du för roll idag, och vad ägnas dagarna åt?
– Jag arbetar som uthyrare för kommersiella lokaler, så min huvuduppgift är att arbeta med lokaluthyrning från marknadsföring av lokalen till kontakten med spekulanter, visningar och kundmöten. För att sedan förhandla avtalsvillkoren, skapa hyresavtal och teckna avtal. Jag förhandlar också överenskommelser med hyresgäster, initierar anpassningar och renoveringar av lokaler, bevakar och hanterar lokalhyresavtal som ligger i ROT-fastigheter. Vi jobbar alltid med långsiktig kundvård gentemot våra hyresgäster.

Vad är det roligaste i ditt jobb?
– Helt klart när vi kan få till en affär som gagnar både fastighetsägaren och hyresgästen. Ibland behöver jag se det i ett bredare perspektiv; en kombination av rätt hyresgäst i rätt lokal, en väl fungerande process och en god hyresintäkt – då är det väldigt roligt!

Vad är mest utmanande med att jobba i fastighetsbranschen just nu?
– Marknadsläget. Vi behöver vara anpassningsbara till olika konjunkturer. På dagens marknad behövs ett större tålamod för att hitta nya hyresgäster till verksamhetslokaler.

Vad menas med att ”utveckla en lokal”? 
– Det betyder att du jobbar aktivt med att anpassa och renovera lokalen. Lokaler utvecklas inte av sig själva oavsett geografiskt läge. Vi anpassar och renoverar lokaler som ligger i fastigheter som ska renoveras, eller när en hyresgäst flyttar och vi planerar för en ny verksamhet.

Hur blir du framgångsrik med lokaler?
– Du bör definitivt ha en bra omvärldsbevakning och anpassa strategierna efter marknaden. Du behöver ha tålamod och vara lyhörd mot kundens förväntningar och ha en god samarbetsförmåga med kollegorna.

I dagarna fick Einar Mattsson ett diplom för att koncernen donerat en summa till Nyföretagarcentrum så att 159 nya företag har bildats. Vad betyder den typen av insatser för entreprenörer?
– Jag blev glad när jag läste att just vår koncern varit delaktiga. Det gav en positiv känsla av att det fortfarande finns kreativa aktörer därute som vågar satsa och tro på det de gör, och att vi på Einar Mattsson stöttar den utvecklingen. Kanske blir någon hyresgäst hos Einar Mattsson framöver?

Hur blir jag den bästa lokalhyresgästen?
– Genom att du är rädd om lokalen och betalar alltid hyran i tid. Det hjälper också om du har en väl fungerande verksamhet och är en stabil aktör inom din bransch. Det är bra om du har en välutvecklad kommunikation med oss, hyresvärden.

Vad har du för intressen?
– Jag spelar golf och åker på golfresor både i Sverige och utomlands. Fotboll är kul, jag följer Arsenal i England och Djurgården i Sverige. Sport och träning såklart, det har blivit många pass på gymmet genom åren. Är fortsatt intresserad av vin och drycker. Även om jag inte lägre kan blanda dem som förr, så är jag hyfsad på att smaka på dem.

Du ser vältränad ut. Vilka vinster hoppas du på med ditt motionerande?
– Jag mår oftast som bäst då jag känner mig i bra form, så träningen medför välbefinnande för mig. Det händer att jag slarvar med kosten, så träningen gör att det känns lite lättare att äta och dricka gott.

Det påstås att förmågan att fascineras är en viktig faktor på de platser där folk lever extremt länge. Vad fascineras du av?
– Jag fascineras av att vi i Sverige mäktar med det mörker vi har under delar av året. Jag är inget stort fan av kyla och mörker och ser fram emot ljuset igen. Det är intressant av att vi oftast presterar som mest då vi egentligen har som minst energi.

Hur imponerar någon på dig?
– Du behöver inte vara expert eller kunna allt för att imponera på mig, men det är imponerande när någon vågar ta för sig utanför sin bekvämlighetszon och göra jobbet helt utan att klaga.

Vad ser du helst på just nu?
– Så här års blir det mycket sport på tv, en del serier och jag lyssnar på tung techno på gymmet.

Berätta något om dig som få vet om.
– Trots att löpning egentligen inte är en favoritsyssla har jag sprungit ett antal tuffare lopp som Lidingöloppet, Tough Viking, Ecotrail och Idre Fjällmaraton. När det gäller fysisk påfrestning har jag ett riktigt bra pannben.

Vad är bäst med jul, och vilken tradition är viktigast att bevara?

– Julen är en bra tid för att gå ner i tempo, avrunda året och umgås med familjen. Vi har en väldigt trevlig tradition då vi äter skaldjur dagen innan julafton, och den traditionen kommer jag jobba hårt för att bevara.

Fråga oss