Nyheter / 2023 / ”Här finns alltid utrymme för utveckling” — fredagsporträttet med Sofia Carlsson
2023-03-16

”Här finns alltid utrymme för utveckling” — fredagsporträttet med Sofia Carlsson

Med varm blick möter du alltid vår biträdande förvaltare Sofia Carlsson. Med stor respekt för andras kunnande och lärda kollegor skaffar sig Sofia mer erfarenhet varje dag. Hon har nyligen yrkesväxlat inom koncernen och stortrivs i det familjeägda bolaget. Lär känna vår Harry Potter-expert Sofia och läs mer om Einar Mattsson som arbetsplats här:

Sofia Carlsson biträdande förvaltare.jpgFoto: Erika Norell

Du är en av de som nyligen yrkesväxlat inom Einar Mattsson, berätta:
– 2018 började jag på Einar Mattssons Servicecenter, efter många år inom samma yrke på andra fastighetsbolag. Under den perioden fick jag möjligheten att också avlasta förvaltningsbolaget med garage- och parkeringsuthyrning. Hösten 2022 fick jag ett vikariat som biträdande förvaltare för bostadsrätter och trivdes så bra. Det var ömsesidigt. De ville att jag skulle stanna, så jag valde att bli kvar och trivs som fisken i vattnet!

Hur fick du kontakt med Einar Mattsson från första början?
– Ett rekryteringsföretag kontaktade mig och rekommenderade att jag skulle söka till Einar Mattsson. Jag hade hört talas om företaget tidigare och tyckte att det lät väldigt spännande att få jobba för ett familjeföretag som verkligen tar hand om sina hyresgäster. 

Vad är nästa steg i din yrkeskarriär?
– Då jag vill bygga upp kompetens och erfarenhet inom bostadsrättsförvaltning är min förhoppning att kunna fördjupa mig mer och skaffa mig ännu bredare kunskap. 

Om du vill hänga med i branschen, vad gör, lyssnar eller läser du då? 
 – Jag håller mig uppdaterad via både externa och interna nyheter. Lexnova tycker jag är intressant då du lär dig mer om hur lagar kan tolkas. Skulle jag välja ett ord som beskriver hur jag tar till mig eller söker information skulle jag säga – lyhördhet. Jag lyssnar noga och aktivt på mina kunniga och mer erfarna kollegor, även andra i branschen, och frågar om tips och råd beroende på situation.

På Einar Mattsson jobbar vi tillsammans i team kring varje fastighet. Vad är fördelarna med det?
– Hela teamet skaffar sig en detaljerad kompetens om just de fastigheter som förvaltas. Det ger en trygg helhetssyn mot kunden. 

Hur ser du till att det är roligt att gå till jobbet?
– Jag vet att jag varje dag lär mig något nytt som bidrar till min utveckling. Einar Mattsson är ett glatt företag med nära till skratt. Här har vi har kul på jobbet!

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det är ett familjärt och trevligt företag med högt i tak. Här finns alltid utrymme för utveckling. Vill du prova på att jobba på en annan avdelning så finns oftast den möjligheten. Trivs du, så blir du kvar länge.

Har du några ledord i ditt arbete?
– Allting löser sig.

Tycker du att Einar Mattsson är ett fastighetsbolag som renoverar i onödan?
– Absolut inte. Vi underhåller våra fastigheter för att både våra hyresgäster och fastigheten ska må bra. Under en period fick jag möjligheten att jobba på vårt områdeskontor i Hjulsta. Där satsar vi på samma standard vid renoveringar som i innerstaden. Att jobba på ett företag som inte bara koncentrerar sig på innerstadslägenheter utan ser till att hålla samma höga standard även i områden utanför stadskärnan, det säger väldigt mycket om hjärtat i företaget. 

Einar Mattsson har ett starkt arbetsgivarvarumärke. Vad tycker du vi skagöra för att få lättrörliga yngre generationer att stanna längre på EinarMattsson? Hur lockar vi de nya generationerna Y och Z?
– Vilken svår fråga. Jag upplever att många i generation Y och Z vill snabbt framåt. De glömmer att du faktiskt behöver lära dig ditt yrke ordentligt, skaffa dig erfarenhet, innan du kan ta nästa kliv. Jag tror att vi behöver motivera nya kollegor med påhittiga och roliga utmaningar som kan trigga dem, samtidigt som vi har en tydlig och bildande upplärning. 

Vad har du för intressen?
–  Ett av mina största intressen är film. Alltifrån nutida boxoffice-filmer till gamla klassiska rullar. Vill du utmana mig med vetskapen om att du kommer förlora, så fråga mig allt om Harry Potter.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Att jag tar till mig den information som ges, är lyhörd, snabblärd och självgående. Att få höra det är väldigt fint.

Berätta något som folk inte tror om dig …
– Att jag har gröna fingrar. Min trädgårdsstolthet hemma är att jag har sått en paprika från frö som faktiskt bär frukt. En annan grön stolthet är ett avokadoträd som min kollega Isabelle och jag planterade under pandemin. Den pendlar med hjälp av vår kollega Rasti mellan områdeskontoret i Hjulsta och huvudkontoret beroende på årstid. Alla tre väntar tålmodigt på att den ska kunna bära frukt om cirka 10-30 år. Det är att se långsiktigt på framtiden!

Hur kopplar du bäst av? 
– Som uppväxt i Skåne tar jag gärna en avkopplande weekend ner till Helsingborg när chansen ges. Känner jag för en längre resa ser ni mig på en solig strand vid medelhavet. 

Vilket är ditt bästa spartips för att dryga ut hushållskassan hemma?
– Du spar mycket pengar genom att göra storkok och ha med matlådor till jobbet. Gå inte och handla på tom mage, då kommer du hem med halva affären. Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen innan du kör i gång den. Mys med stearinljus istället för att tända en lampa. Det viktigaste du ska ta med dig är att alla små besparingar ger något i längden. Vill du så går det.

Fråga oss