Nyheter / 2023 / Dig-IT Lab – nytt center på KTH som påskyndar digitaliseringen av fastigheter
2023-09-13

Dig-IT Lab – nytt center på KTH som påskyndar digitaliseringen av fastigheter

Dig-IT Lab är ett nytt kompetenscentrum vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Dig-IT Lab är delvis finansierat av Vinnova och syftar till att minska byggnaders miljöpåverkan genom digitalisering. Centret kommer att främja samarbete och påskynda övergången från data som samlas in från byggnader.

Kth Dig-it.jpg

– Med KTH Dig-IT Lab skapas ännu fler möjligheter att accelerera innovation och introducera ny teknik som ger smartare och mer hållbara fastigheter i framtiden. Den familjeägda koncernen kommer att vara aktiva i olika forskningsprojekt som exempelvis inom digitala tvillingar kopplat till effektiv fastighetsförvaltning, säger Mikael Dimadis, projektledare från Einar Mattsson.

Dig-IT Lab är ett samarbete mellan industri och akademi, samt några forskningscentrum i världen. Dig-IT Lab bygger på och utökar befintlig forskning och samarbete inom forskningscentret KTH Live-In Lab. KTH Live-In Lab möjliggör forskning i den fysiska miljön med syfte att korta vägen mellan forskningsresultat och implementering på marknaden och med hållbarhet som fokus.   

– Centret är ett naturligt och välbehövligt steg som intensifierar forskningen kring hur digitaliseringen av fastigheter skall genomföras i praktiken, avslutar Einar Mattssons fastighetschef Martin Fors, som sitter i styrelsen för KTH Live-In Lab.

Läs mer på KTH:s sida om det nya IT-centret på ITM

Fråga oss