Nyheter / 2023 / ”Det viktiga är att kunna säkerställa att alla detaljer är rätt” — fredagsporträttet med Pernilla Idegran
2023-04-14

”Det viktiga är att kunna säkerställa att alla detaljer är rätt” — fredagsporträttet med Pernilla Idegran

Pernilla Idegran är affärscontroller i den familjeägda koncernen Einar Mattsson. Med sportig, aktiv och välordnad framtoning, tar sig Pernilla an ekonomi och processoptimering i fastighetsförvaltningsbolaget. Där förflyttar hon sig bekvämt mellan detaljfokus och den mer övergripande nivån. Hon gillar sin chef, företaget och arbetsuppgifterna. Lär känna Pernilla i dagens porträtt:

Pernilla Idegran controller.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad fick dig att söka dig till Einar Mattsson som bolag?
– Jag kände till Einar Mattsson innan jag började. Att det var familjeägt och jag hade en känsla att det var ett bolag jag skulle kunna trivas på. Det hade jag rätt i, jag är kvar här fem år senare.

Berätta om din roll.
– Som affärscontroller för koncernens förvaltande bolag, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB, EMFF, ser mina dagar ganska olika ut. Ibland jobbar jag med bokslut – eller budgetarbete, andra dagar jag jobbar jag med något utvecklingsarbete. Som att förbättra något i vårt ekonomiuppföljningsverktyg eller se över vår modell för operativ redovisning.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Jag gillar kombinationen av att arbeta med ekonomi och siffror samtidigt som jag har mycket kontakt med organisationen, att få fungera som en länk mellan ekonomiavdelningen och organisationen.

Hur är det att hantera så stora volymer pengar? Du hanterar miljoner. Är det ens greppbart?
– Ja, beroende på vad man håller på med behöver man kunna växla glasögon. Ibland är det viktiga att kunna säkerställa att alla detaljer är rätt, vid andra tillfällen är det viktiga att kunna analysera på en mer övergripande nivå.

Einar Mattsson är en av grundarna och huvudfinansiärerna till KTH Live–In Lab, med forskning som driver innovation för fastigheter. Är det viktigt att forska och utveckla fastigheter?
– Ja, det är väldigt viktigt, speciellt på energiområdet, givet höga energipriser och vårt klimatavtryck. Det är exempelvis väldigt spännande att höra om det batterirum som vi byggt på KTH Live-In-Lab som möjliggör forskning kring hur man kan optimera batterilagring för stora fastigheter kopplat till solcellerna.

Hur blir vi ännu bättre på att involvera innovationer i vår företagskultur?
– Processer och rutiner är bra för att vi ska arbeta på samma sätt med samma typ av frågor och underlättar mycket när vi får nyanställningar. Har jag en idé om ett bättre arbetssätt så finns alltid möjligheten att kontakta den processansvariga. Hur vi arbetar är i ständig förändring, och våra processer behöver hållas levande och uppdaterade.

Vem är en bra ledare och vad är gott ledarskap?
–  En person som är bra på att nätverka och kan engagera dem runtomkring tycker jag är en bra ledare. Gott ledarskap tycker jag kännetecknas av att förmågan att få andra att känna sig uppskattade och värdefulla.

Vad har du för intressen?
– Jag gillar att hitta på saker tillsammans med familjen. Det kan bli en sväng till badhuset, bio eller att se en handbollsmatch. Jag gillar också att äta god mat, dock inte gärna laga, det får gärna någon som är bättre än jag är göra.

Vem är den bästa chef du haft, och varför?
– Min nuvarande chef Björn Strid. Han är tydlig, omtänksam och låter mig utvecklas genom ansvar.

Var hämtar du inspiration till återhämtning och vila?
– I träningen. För mig är det avkoppling att få komma i väg till gymmet en sen kväll när dottern lagt sig.

Går du i bräschen för att få Einar Mattsson-koncernen och EMFFatt digitaliseras?
– Ja, självklart. Digitaliseringen tar ju oss in i effektivare arbetssätt inom koncernen. De senaste årens snabba utveckling av Teams och SharePoint har verkligen ändrat vår arbetsvardag. EMFF:s digitalisering ger oss möjlighet att hantera stor mängd data, analysera den för att sedan kunna dra kloka slutsatser och ge smartare service.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Från en tidigare chef fick jag höra att jag var ett föredöme för andra när jag lyckades kombinera intensiva arbetsperioder samtidigt som jag spelade mycket handboll. För mig är balansen mellan arbetsliv och privatliv viktig där effektiva arbetssätt är en nyckel. Så den feedbacken värmde.

Berätta om något som väldigt få vet om dig.
– Mitt lokalsinne är fruktansvärt dåligt. Jag har bott i Stockholm hela livet, men kan inte påstå att jag hittar särskilt bra. Många felkörningar har det blivit...

Fråga oss