Nyheter / 2023 / ”Det är lätt att samarbeta med alla här” — fredagsporträttet med Emliz Hammarberg
2023-05-26

”Det är lätt att samarbeta med alla här” — fredagsporträttet med Emliz Hammarberg

Uppmärksam, snabb och med varm blick ger Emliz Hammarberg strålande service i receptionen på Einar Mattssons huvudkontor. Hon längtar till måndagarna och jobbet. Polisdrömmarna skingras allt mer efter att ha jobbat i fastighetsbranschen i snart ett år och hoppas på en karriär inom Stockholms största privata fastighetskoncern. Lär känna Emliz i dagens porträtt:

Emliz Hammarberg servicecenter.jpgFoto: Erika Norell

Hur gick det till när du började på Einar Mattsson, och vad har du för roll idag?– Sedan ett år tillbakajobbar jag i vår reception på huvudkontoret. Jag blev tipsad av en vän som jobbar här att söka tjänsten på Servicecenter. Kort och gott så gjorde jag det och fick komma på intervjuer. Redan vid första mötet kände jag hur det sa ”klick” och jag fick verkligen känslan att just här vill jag vara.

Hur tycker du att det är att jobba i fastighetsbranschen?– Superspännande. Det är intressant att ha en liten inblick i allt som har med nyproduktion, byggen och ROT att göra. Sedan förstår jag att det är så mycket större och mer komplext än vad jag får se. Jag hoppas att snart få följa med ut till någon fastighet som renoveras, för att kunna se och förstå mer hur det går till.– Arbetet i receptionen är väldigt givande. Du får verkligen lära dig att det finns många trådar att dra i samtidigt och hur viktigt det är att hålla koll för att inte dra i fel.Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?– Åh, det finns flera saker. Att redan från start bli så fint bemött och välkomnad av alla. Det är en fantastisk känsla att känna – här kan jag vara och får vara den jag är och respekteras för det. Det är väldigt högt i tak här, inte bara mellan receptionens väggar, utan med alla kollegor vi i receptionen samarbetar med.

Vad är du mest förvånad över här på Einar Mattsson?– Jag visste inte så mycket om koncernen innan jag påbörjade min anställning. Jag fick känslan att det här är ett företag som är mån om sina anställda och att här trivs kollegorna, vilket verkligen har stämt. Jag har aldrig känt ”åh nej, imorgon är det måndag”. Tvärtom. Så tack till alla som möjliggjort det och alla som varje dag bidrar till den känslan.

Vad är det för typ av person som passar bäst i ett serviceyrke?– Jag tror att du behöver vara väldigt förstående och lyhörd. Det är viktigt att kunna försöka sätta sig in i en persons känslor. Vi tar emot alla möjliga sorters känslor, och är du då trygg i din roll så kan du bemöta det på ett bra sätt. Här är det ok att göra fel, så länge du använder det till att förstå din del i det, så att du inte upprepar misstaget.

Vem har lärt dig mest om service?– Sedan jag fyllde 17 år har jag jobbat med service i olika former, butik, restaurang och receptioner vilket har lett till att på varje arbetsplats har jag fångat upp nya lärdomar. Det har gjort att jag landat i hur jag vill att min serviceroll ska vara och hittat mitt sätt att arbeta på.

Vad gör du om fem år?– Hade jag fått frågan för fem år sedan, så hade svaret varit polis. Det har varit min största dröm så länge jag kan minnas, men livet har liksom kommit emellan. Nu när jag arbetat här på Einar Mattsson så har jag fått upp ögonen för fastighetsbranschen. Vi får se vad det blir, men jag hoppas och tror numer att jag hittar något att utvecklas i här i koncernen. Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi som präglar dina val och värderingar?– Jag försöker sätta upp mål och därefter gör jag nog allt jag kan för att uppnå dem. Det som driver mig är att alltid bli den bästa versionen av mig själv, för att vi alltid kan utvecklas och bli bättre. Min livsfilosofi måste nog vara att acceptera alla – precis som de är – och vara öppen för att alla är olika.

Vilken kund hjälper man snabbast? Den artige som står längre bak, tyst och väntar på sin tur eller den fräcke som stör alla och trängt sig fram och skapar oreda?– Jag hjälper den som står först på tur, oavsett vad du kommer in med för attityd. Skulle någon stå och skapa oreda så gör jag ett försök att visa personen i fråga att jag ser och hör dig, och lovar att göra det jag kan för att hjälpa dig så fort jag får möjlighet.Hur kan jag som besökare i vår reception underlätta för er som jobbar där?– Vänta på din tur. Det kommer att bli din tur, men vi måste få göra klart det vi gör först. Annars kan det bli fel och då får vi göra om det. Det bli mindre effektivt.

Om man som du jobbat med service åt andra en hel dag. Orkar du träffa dina vänner på kvällen då?– Det beror helt och hållet på hur dagen har sett ut, så svaret är både ”ja” och ”nej”. Jag är mer utav en hemmakvälls-person och längtar mest att få komma hem och slänga mig i soffan tillsammans med min sambo framför en bra serie och lite snacks.

Einar Mattsson vill vara en bra arbetsgivare. Hur ska den familjeägda koncernen hitta talanger tycker du?– Jag tror på att våga anställa folk utifrån tips från befintlig personal. Jag kan bara prata utifrån mig själv, men tipsar jag om någon, då vet jag att den personen har kvalifikationer utifrån vad som söks till den tjänsten.

Vad har du för intressen?– Jag älskar musik! I grundskolan gick jag i en klass med inriktning mot musik och drama vilket var väldigt kul. Jag skulle dock säga att jag har gått och blivit något tondöv, nu när jag inte värmt upp stämbanden på några år haha… Jag ser alltid fram mot fredagar, för då släpper Spotify sin ”New Music Friday”-lista. Jag roar mig gärna med att lyssna igenom den till och från jobbet.

Du tränar massor. Vad betyder träningen för dig?– När det gäller träning så är jag en periodare. Just nu är jag inne i en period där jag inte tränar supermycket. Nu försöker jag gå så mycket jag kan i stället för att åka kommunalt, det är väldigt skönt. Jag hinner landa efter en arbetsdag genom att promenera till Gullmarsplan exempelvis.

– Jag är före detta fotbollsspelare, spelade i cirka åtta år, så jag saknar det enormt. Så nu på somrarna slänger jag gärna på mig sköna kläder och sparkar boll, det är så rogivande.

Vilken film eller serie är din favorit?– Ett solklart svar, Friends! Det är min trygghets-serie, som jag sett om åtminstone 12 gånger. Den har liksom allt; kärlek, svek, humor och sorg. Älskar den! Jag har till och med ett Trivial Persuit om bara Friends. Vågar du utmana mig i det?

Om du ska ta mig till ett av dina smultronställen, vad visar du mig då?– Min favoritplats i hela världen är Dalarö, det är mitt smultronställe. Men varför och var behåller jag för mig själv.

Berätta något som vi inte tror om dig.– Att jag har haft en vandrande pinne och två ödlor som husdjur.

Slutligen. Vad ser du mest fram emot att göra i sommar?– Jag har inte hunnit planera sommaren än. Det jag ser mest fram emot är att få njuta av en semester som är längre än en vecka, det har jag inte haft sedan innan jag gick ut gymnasiet. Så jag hoppas på bra väder och mysiga utflykter med vänner och sambon. Kanske lyckas jag klämma in en vecka i ett varmare land än Sverige också.

Fråga oss