Nyheter / 2022 / Renovering gav möjlighet till två nya vindslägenheter på Maria Prästgårdsgatan
2022-11-10

Renovering gav möjlighet till två nya vindslägenheter på Maria Prästgårdsgatan

På Maria Prästgårdsgatan 25 på Södermalm har Einar Mattsson tillskapat två nya vindslägenheter som nu står inflyttningsklara. Vindsutrymmet har omvandlats till bostadsyta i samband med stambyte och renovering i fastigheten från början av 1900-talet.

Förvaltare Erica Wallmo ROT-koordinator Eleonora Sand och platschef Kenny Hult.jpgFörvaltare Erica Wallmo, ROT-koordinator Eleonora Sand och platschef Kenny Hult visar runt i nyrenoverade huset och vindsvåningarna.

Det är toppen att vi kan skapa fler lägenheter när vi renoverar huset. Och det är extra roligt eftersom lägenheterna är enormt vackra, säger förvaltare Erica Wallmo när platschefen Kenny Hult visar runt i lägenheterna.

Det här är första gången som jag är med och bygger vindslägenheter. Det är inte så vanligt och det har sina utmaningar. Renoveringsbehovet var större än väntat och vi har fått förstärka bjälklag och takstolar. Just nu är det stressigt att hinna klart, men frågar du mig efter slutbesiktningen om ett par veckor så kommer jag svara att jag är nöjd och att det är fina materialval och ett av de finaste trapphus som jag renoverat, säger Kenny Hult. 

Trapphuset har vackert stengolv, nymålade väggar, nya säkerhetsdörrar till de 18 lägenheterna och i taket sitter originalbelysning som sprider vacker ljus. Högst upp i huset finns tre vindslägenheter med utsikt över takåsarna på Södermalm. Intill 2:an som fanns sedan tidigare har två nya ettor om 34 kvm byggts och blir nu ett litet men ändock tillskott till bostadsmarknaden i Stockholm.

Samråd och kontakt med hyresgäster under pandemin

Hyresgästerna har nu börjat återflytta till de nyrenoverade lägenheterna och kan på plats uppleva sitt val av färg på köksluckor, klinker i badrum och väggfärg.

Vi hade samråd under pandemin och fick kombinera digitala möten med att knacka dörr i huset. Det var så klart en speciell situation, men det gick ändå bra att ha kontakt med hyresgästerna på det sättet, berättar Erica Wallmo.

Erica och ROT-koordinator Eleonora Sand har även tät kontakt med hyresgästerna i grannhuset som har påverkats av renoveringen. Och nu står även den delen av huset på tur att stambytas.

Det är så klart att det är ansträngande och medför mycket oro när det pågår renovering i boendemiljö. Men enligt min erfarenhet så är de flesta mycket nöjda när de återflyttar och ser hur bra det har blivit. Och för fastighetsägaren är det tryggt att veta att det efter en renovering inte finns risk för vattenläckor eller andra problem med husets installationer, avslutar Erica.

Maria Prästgårdsgata trapphus.jpg

Fråga oss