Nyheter / 2022 / Pilot för att avlasta axlar och nacke i syfte att minska förslitningsskador
2022-03-09

Pilot för att avlasta axlar och nacke i syfte att minska förslitningsskador

För någon vecka sedan gästades våra byggprojekt av ARC Inventions, ett företag som tagit fram en produkt för att avlasta axlar och nacke. Syftet är att hitta nya metoder och innovationer för att minska förslitningsskador.

Magnus Björk Logistikcenter.jpgMagnus Björk, chef för Logistikcenter, Einar Mattsson Byggnads AB

Enligt Byggnadsarbetareförbundets rapport “Det smärtsamma priset” upplever nio av tio smärtor kopplade till sitt arbete. Många upplever smärtor i främst rygg och axlar. Totalt upplever hela 89 procent av de svarande någon form av ergonomiska besvär kopplat till sitt arbete.

–  Vi tar våra medarbetares hälsa på största allvar och här gäller det att våga testa nya metoder för att få allt bättre resultat, säger Magnus Björk, chef för logistikcenter på Einar Mattsson Byggnads AB och initiativtagare till piloten.

ARC Inventions produkt som nu testas ska minimera risken för förslitningsskador och nervskador i axlar och nacke, genom att brygga de känsliga nerverna och sprida belastningen på större yta, på muskler utan underliggande nervcentra. Belastningen läggs i stället på bröstmuskler och skuldrorna.

Under detta första möte fick de av Einar Mattssons yrkesarbetare som deltar i piloten prova ut byglar och så här långt är det bara positiva kommentarer.

–  Jag är glatt överraskad, den här verkar riktigt bra för att spara axlar, rygg och höfter, säger Anders Wiberg, hantverkare trä på Einar Mattsson Byggnads AB.

–  Och jag var lite skeptiskt men den kändes riktigt bra vid utprovningen, vilken skillnad, säger Rolf Berglund också hantverkare trä på Einar Mattsson Byggnads AB.

Om några månader är testperioden över och effekten av bygeln kommer att utvärderas. Alla hoppas självklart på att bygeln fungerar utmärkt för att minimera smärta och förslitningsskador.

Fråga oss