Nyheter / 2022 / ”Om du vill, jobbar för det och visar det, så kan du växa inom koncernen”— fredagsporträttet med Sanne Eriksson
2022-08-18

”Om du vill, jobbar för det och visar det, så kan du växa inom koncernen”— fredagsporträttet med Sanne Eriksson

Med ett glatt leende möter du alltid biträdande fastighetsförvaltare Sanne Eriksson. Hon trivs med rollen hon har idag, gillar att utvecklas och kanske kan tänka sig en mer ledande roll framöver. Hon avslöjar saker få vet om henne och ger konkreta tips på var den som inte kan förvaltning kan lära sig mer, för att nämna några saker.

Sanne Eriksson_Einar Mattsson.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad har du för roll hos oss idag och vad har du för tidigare erfarenheter?
– Idag jobbar jag som biträdande förvaltare för externa hyresrätter, bland annat med förvaltningskunden Brandkontoret. Tidigare har jag jobbat på Familjebostäder som var startskottet för min karriär inom fastighetsbranschen. Där började jag som receptionist och fick senare möjlighet att börja arbeta som uthyrare och jobbade mig sedan ”uppåt” internt.

Hade du några tidigare tankar om Einar Mattsson innan du började här? Vad visste du om koncernen då? Stämde det du tänkte?
– Jag kände till Einar Mattsson, men inte mycket mer än så. Det var när jag såg en tjänst som uthyrare som jag läste på om företaget som gjorde att jag sökte mig hit.

Hur ser du på karriär, är det viktigt för dig? Trivs du som biträdande förvaltare med mer administrativa uppgifter och mer kundkontakt?
– Min karriär är väldigt viktig för mig, så jag försöker ständigt utvecklas och lära mig mer. I dagsläget så har jag inte haft några planer på att studera vidare. Det är så mycket som är intressant inom branschen, så vi kan väl säga att jag har lite beslutsångest. Juridiken lockar mycket och även en ledarroll skulle kännas intressant och spännande framöver.

Hur kan jag vara en bra granne?
– Att du är medveten om att du delar huset man bor i med andra människor. Du bör även ha förståelse för att alla lever sina liv på olika sätt. Jag rekommenderar alltid nya hyresgäster att hälsa på grannarna och uppmanar dem att tänka på att det kan vara lyhört i fastigheten. Speciellt för dem som precis fått sin första lägenhet, så påpekar jag särskilt att det är viktigt att visa hänsyn. Läs på om de ordningsregler som finns så att alla ska kunna trivas bra tillsammans.

Vad är roligast och bäst med att jobba med hyresgästkommunikation och administration?
– Det är att få träffa alla människor som du kommer i kontakt med – allt från hyresgäster, kollegor, branschkollegor och entreprenörer. Det kan röra sig om knepiga ärenden, lätt åtgärdade saker och det är frågor som rör allt mellan himmel och jord. Kommunikationen är viktig i alla led. Även om jag inte kan svara direkt på frågan där och då, så försöker jag återkoppla och ”äga” frågan tills den är besvarad.

Om jag vill lära mig hänga med i förvaltningsbranschen, vad ska jag följa för kanaler, nyhetsbrev eller tidningar/poddar då?
– Om jag har tid så läser jag gärna om ärenden som varit uppe i Hyresnämnden. De kan jag ta del av via Blendow Lexnova, en juridisk nyhetsbyrå. Branschorganisationen Fastighetsägarna brukar även ha lite utbildningar och föreläsningar både för den som är ny och även för den erfarna som vill ta del av nya hyreslagar. Jag följer också med via Linkedin. Där tittar jag på vad mina branschkollegor haft för sig, för att kunna ta del av tips och idéer. Jag följer också med kring hyresfrågor i Hyresgästföreningens Hem&Hyra, för att se vad som skrivs och debatteras där.

Har du något favoritområde eller en favorit-fastighet i Einar Mattssons bestånd?
– Då vill jag nämna fastigheten i kvarteret Brukslaven i Högdalen. Fastigheten har nyligen renoverats fint, det finns en nyhet om det i alla Einar Mattssons kanaler. Fasaden har pustats om, fönster och balkongdörrar har varsamt bytts ut och balkongerna är omklädda med ny och för huset tidstypisk veckad plåt. Den har en lugn och fin innergård, med lekpark, buskar och träd. Så mysigt.

Vilka är fördelarna med att vara anställd i EM-koncernen?
– Att om du vill, jobbar för och visar det, så kan du växa inom koncernen. Den är en av Stockholms största privata fastighetsägare. Jag har sett flera kollegor byta tjänst under mina år här, vilket jag tycker är väldigt positivt. Det är viktigt att låta människor få växa och investera i anställda som vill och kan mer.

Berätta om din roligaste dag hittills på jobbet.
– Det var nog första gången jag var uppe ensam i Hyresnämnden som representant för en av våra kunder. Utan att gå in på detaljer om ärendet så gick allt bra. Det handlade nog mer om känslan att jag gjort något som jag inte gjort tidigare, och att det ändå gick bra, som gör att det minnet fastnat. Det försöker jag bära med mig när jag står inför nya utmaningar. Vi måste våga pröva mer och vara modigare ibland.

Du som jobbar på Einar Mattsson och har insyn i bolaget, tycker du att vi renoverar någon fastighet i onödan? Bland många som inte kan något om förvaltande, så finns det ryktet att alla fastighetsbolag är hemska.
– Det tycker jag inte att vi gör. Vi utför nödvändiga renoveringar som ofta varit inplanerade en längre tid, det vill säga sedan många år tillbaka. Sen tycker jag att det är viktigt att man även väger in det estetiska beroende på vad det är för renovering man utför. Även om det kostar lite extra för den där lilla detaljen så kan det just vara den lilla detaljen som lyfter fastigheten.

Avslöja något väldigt få vet om dig.
– Det är väl i så fall att jag är utbildad spa-terapeut och även simlärare.

Om du fick leva om ditt liv, vilka två händelser skulle du se mest fram emot?
– Sommaren 2010 när min första dotter kom till världen, och sommaren 2016 när min andra dotter föddes.

Vad skulle du välja av att kunna prata med djur eller att kunna tala alla språk i världen?
– Alla språk i världen lockar mer, men klurig fråga.

Tre snabba
Vin eller alkoholfritt?            Vin.
Fastland eller ö?                   Ö.
Odling eller fiske?                 Odling

Fråga oss