Nyheter / 2022 / ”Jag har många härliga, kompetenta och ambitiösa kollegor” — fredagsporträttet med Minna Pantazakis
2022-10-06

”Jag har många härliga, kompetenta och ambitiösa kollegor” — fredagsporträttet med Minna Pantazakis

På det gamla galoppfältet i Täby, i en byggbod, hittar du entreprenad-ingenjören Minna Pantazakis. Med sin öppna inställning till att vilja lära sig mer av kunniga kollegor och en bra chef, breddar hon sin kompetens snabbt. Ramen, crosstraining och skogspromenader finns på pluslistan för återhämtning och energipåfyllning. Läs mer om Minna här:

Minna Pantazakis _entreprenadingenjör_einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell/Einar Matttsson

Minna, du är snart veteran i företaget trots att du är så ung. Vad har du för roll idag?
– Idag arbetar jag som entreprenadingenjör inom nyproduktion och i dagsläget är jag ute i projektet Elddonet i Täby. Det är en väldigt kul roll ute på projekt med varierande arbetsuppgifter. Mina huvuduppgifter handlar om kostnadsstyrning, ekonomisk uppföljning och prognoser. Här har jag också fått möjlighet att vara delaktig i inköpsarbetet, vilket har varit extremt lärorikt. Ett par gånger per år utför jag även internrevisioner i andra projekt. Dessa utför jag tillsammans med min kollega Jessica Lundbom Jensen för att kunna förbättra vårt arbetssätt ytterligare och stämma av att våra processer och rutiner fungerar som tänkt.

När du berättar för andra om vad du jobbar med, hur beskriver du det?
– Mitt svar är alltid: ”Har ni sett de där barackerna/bodarna ute på en byggarbetsplats? Där sitter jag och arbetar med projektekonomin i projektet.”

Vi har hållbarhetsvecka i koncernen denna vecka. Vad ska bli roligast att ta del av?
– Det ska bli kul att åka till ett annat projekt för att se hur de jobbar med samma frågeställningar som vi har.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det jag älskar är det familjära. Koncernen har bra värderingar som jag också delar. Man tar hand om sina medarbetare och kunder. Det erbjuds även utvecklingsmöjligheter för oss medarbetare som tar eget ansvar för resa, vilket jag uppskattar.

Vem är din bästa förebild och kollega inom Einar Mattsson-koncernen?
– Det är svårt att bara välja enbart en kollega … jag har så många härliga, kompetenta och ambitiösa kollegor som jag ser upp till. Måste jag välja en, så väljer jag min chef Lars Thorén. Han har lärt mig mycket och har gett mig chansen att ta del av många fler arbetsområden. Han besitter så mycket kunskap, är superengagerad och är en väldigt bra mentor.

Hur jobbar Einar Mattsson med sitt byggavfall?
– I tidigt skede tar vi fram en avfallsplan som bland annat beskriver hur avfallet på byggarbetsplatsen ska hanteras. Tidigt har vi kontakt och startmöte med vår avfallsleverantör. Där går vi igenom vilka olika fraktioner som ska sorteras, var de ska vara placerade och hur rutinen kring hämtning ska se ut. Avfallsleverantören kommer också ut till projektet och utbildar samtliga, både våra egna anställda byggarbetare och underleverantörer (målare, VVS, elektriker etcetera).

– Något som vi är väldigt stolta över i vårt projekt är att vi har haft ca <5% osorterat avfall under en längre period. Vårt bolagsmål (miljömål) är att sorterat avfall ska uppgå till minst 85%, d v s max 15% osorterat. Avfallsleverantören rapporterar varje månad hur fraktionsfördelningen ser ut. Nyckeltalen rapporterar vi sedan vidare till ledningen, så vi jobbar på för att bli ännu bättre. I vårt projekt har vi Henrik Striem som hanterar detta. Och som han gör det. En riktig stjärna inom detta område.

Vad skulle vi kunna göra för fler hållbara aktiviteter i företaget?
– Vi behöver bli ännu bättre på att involvera våra underentreprenörer och leverantörer i vårt hållbarhetsarbete. Att vi kravställer samtliga material redan i projekteringsskedet och då enklare kan ta upp detta vid upphandlingen av våra underleverantörer.

Vad har du för intressen?
– Jag försöker prioritera träning. Dels för mitt välmående, dels för min hälsa. Älskar god mat, gott vin och att umgås med familj och vänner.

På vilken plats känner du dig mest trygg?
– Då väljer jag min pappas födelseort i Grekland, Alexandroupolis, som är en mysig liten hamnstad. Där har jag spenderat många somrar sen jag var barn. 

Hur ser en favoritdag ut för dig?
– En absolut favoritdag för mig är när får njuta av tid med mina nära och kära. Om jag får möjligheten börjar jag helst min morgon med ett bra crosstraining-pass. Efteråt blir det en god lunch på mitt favoritställe ”Tokyo Ramen”. Sedan blir det ut på äventyr tillsammans med min son, sambo och vänner. Kvällen avslutar jag gärna med en familjemiddag och en bra film på det. Allra helst någon bra psykologisk thriller.

Vad har du för knep att dela för att hantera stress?
– Mitt bästa knep för att hantera negativ stress är alltid se till att få återhämtning. Att fylla på med ny energi. Jag gör något roligt och inspirerande. Det kan vara en sakta promenad i naturen. Att vara nära vatten är också något som ger mig ro inombords.

Avslöja något som få vet om dig.
– Jag kan dansa grekisk folkdans och jag är bra på det. Opa!

Nu när vi ställer om vår syn på ekonomin, energin, världen och politiken, vad gör du för att minska oron och hitta glädjeämnen i vardagen?
– Även om vissa saker oroar mig så försöker jag alltid att leva i nuet. Jag vet att det finns minst en lösning till varje problem. Det ger mig ett lugn.

Fråga oss