Nyheter / 2022 / Invigningen av Mötesplats St Paul: ”Här sänks trösklarna för möten och samtal”
2022-12-07

Invigningen av Mötesplats St Paul: ”Här sänks trösklarna för möten och samtal”

I nyrenoverade rum och salar invigde Stockholms Stadsmission mötesplats St Paul med hundratalet inbjudna från sin verksamhet, akademi, kultur och näringsliv. Einar Mattsson var på plats både i sin roll som en av finansiärerna för projektet och det mångåriga engagemanget i Stockholms Stadsmission. Mötesplats St Paul ska vara en naturlig plats för möten mellan oss alla. Hemlösa, besökare, nyfikna, hungriga eller boende i huvudstaden möts här genom samtal eller aktiviteter.

Invigningen av Mötesplats st Paul.jpgFr v: Åsa Paborn, vd Stockholms Stadsmission, Stefan Ränk, koncernchef och delägare Einar Mattsson och Linda Larsson, chef Mötesplats St Paul/Stockholms Stadsmission 

− I morgon öppnas mötesplatsen för alla. Nu när det mesta känns mörkt känns det fint och viktigt att skicka ljusa tankar och med hopp och möjlighet till mer samvaro. Den här platsen kommer vi att ha öppet 365 dagar om året. Här säljer vi lunch- och middagsrätter varje dag. Här kan du bara vara, göra eller uppleva något, berättade Åsa Paborn, vd för Stockholms stadsmission, under invigningen under onsdagen.

Trots alla utmaningar med att bygga om en gammal kyrka och få in alla anpassningar kring lagkrav, brandbestämmelser, hissar och inte minst att få in modern teknik, så är allt på plats efter utmanande och lärorika möten mellan utförare och beställare. Alla insatser, inte minst av eldsjälar och ideella krafter och anställda, har bidragit till det fina slutresultatet.

− Det här är en plats ”bara för alla”. På alla ställen som stadsmissionen har är det så fin stämning och atmosfär. Det kommer det säkerligen att bli här också, säger konstnären och författaren Stina Wirsén som bland annat utsmyckat en hel väggmålning i ett av kyrkans alla rum.

Einar Mattssons koncernchef och delägare Stefan Ränk, vars donation bidragit till att göra verklighet av mötesplats St Paul, uttryckte stor glädje över invigningen av den nya samlingspunkten vid Mariatorget på Södermalm.

− Det är så tillfredställande att Stadsmissionens goda idéer med den här unika platsen och byggnaden nu har blivit verklighet. Här sänks trösklarna för möten och samtal mellan människor som aldrig tidigare talats vid. Jag ser verkligen fram emot att komma hit framöver, avslutar Stefan Ränk.

Till tonerna av bandet Fläckfria, i samklang med den skönsjungande sångerskan Lisa Nilsson, lämnades invigningen. Den 8 december slås alltså portarna upp till en nygammal plats som förhoppningsvis blir det nya favoritstället på Söder.

Fråga oss