Nyheter / 2022 / ”Det är nödvändigt att redan nu göra åtgärder för att minska klimatavtrycket” — fredagsporträttet med Jessica Lukashina
2022-09-01

”Det är nödvändigt att redan nu göra åtgärder för att minska klimatavtrycket” — fredagsporträttet med Jessica Lukashina

Med norrländsk trygghet och råstyrka från kampsport tar hon sig an projektutvecklar-utmaningarna i huvudstaden. Som en av få utvalda trainees fortsätter Jessika Lukashina att klättra i karriären efter praktik inom olika delar av koncernen. Jessica vill framåt, testa nytt och räds inte de stora utmaningarna. Utmaningarna med att klara hållbarhetsmålen gällande nyproduktion för en av Storstockholms största privata fastighetsägare. Einar Mattsson är en trygg arbetsgivare i en orolig tid. Möt Jessica här:

Jessica Lukashina projektutveklare Einar Mattsson.jpgFoto: Erika Norell

Berätta kort om dig själv, vem är du?
– Jag är uppväxt i Umeå och flyttade efter gymnasiet ner till Stockholm av två anledningar. Dels för att läsa “Fastighet och finans” på KTH, dels för att det fanns bättre kampsportsklubbar här. Det var viktigt för mig på den tiden då mitt liv till största delen handlade om thaiboxning. Idag är jag mamma till två barn, 5 år och 1 år, och lever med min sambo och hans två barn i Hammarby Sjöstad.

Du var en av få utvalda trainees här i koncernen, hur kändes det att bli det?
– Det var så roligt och ärofyllt att få den möjligheten. Jag har lärt mig så otroligt mycket av det, och fått en inblick i många delar av vår verksamhet. Att vara trainee på Einar Mattsson innebär att du får praktisera i bolagets alla delar, från affärsutveckling, inköp, projektutveckling och produktion. Dessa erfarenheter har jag stor nytta av i min roll idag. Det gör att jag har kunskap inom många delar av alla processer och dessutom större förståelse för våra olika verksamheter och dess behov. Att ledningen tror på mig och satsar på mig, gör såklart också att jag vill ge tillbaka till företaget och göra mitt absolut bästa i alla lägen.

Vilken roll har du idag?
–  Min roll är annars biträdande projektutvecklare, men nu har jag tillfälligt växlat upp till att vara projektutvecklare för projekten Persikan och även Årstafältet.

Vad är det bästa med att jobba i Einar Mattsson-koncernen?
– För mig är det att vi har alla delar av fastighetscykeln inom koncernen. Vi utvecklar bostäder, vi bygger dem och vi förvaltar dem. Det finns så mycket kunskap och kompetens i huset. Om vi använder det på rätt sätt, så gör det Einar Mattsson ännu mer framgångsrikt. Jag värdesätter också Einar Mattssons engagemang i olika välgörenhetssammanhang och den familjeägda koncernens vilja att skapa ett bättre samhälle.

Hur tycker du att koncernen ska jobba för att fortsätta attrahera talanger?
– Genom att fortsätta vara en trygg arbetsgivare, som erbjuder flexibla arbetsförhållanden och är generös mot sina anställda. Viktigt också att vi kanske kan bli tydligare i vår kommunikation om vilka vi är och vilka karriärmöjligheter det går att göra hos oss.

Vem är den bäste chef du haft hittills?
– Stefan Björklund. Han har alltid stöttat mig, även i tunga tider, och alltid hjälpt mig framåt. Jag har alltid känt ett stort förtroende för honom och kände att mitt bästa alltid fanns i hans intresse.

Vilket är ditt största intresse idag?
– Som småbarnsförälder är ett intresse inget jag direkt hinner unna mig just nu. Min fritid spenderas mest med barnen. Får jag en stund över, så tränar jag gärna eller läser en god bok.

Du är en sportig person med flera nationella och internationella titlar i kampsport. Hur har det påverkat dina utmaningar yrkesmässigt?
– Från att ha tävlat massor har jag med mig vinnarskallen. Den får mig att kämpa och inte ge upp i första taget om jag stöter på utmaningar.

Vad gör dig glad?
– Jag blir glad av att andra människor runtomkring mig är glada. Då jag känner harmoni och balans i livet. På jobbet blir jag glad och motiveras av ett bra samarbetsklimat när vi ställer upp för varandra vilket skapar trygghet till kollegorna.

Vilka trender ser du inom projektutveckling?
– Det blir alltmer fokus på energi och hållbarhet, och inte minst då social hållbarhet.

Vilka trender ser du inom det hållbara bostadsbyggandet?
– Det är många som börjar se över alternativ till betongstomme. Trä börjar bli ganska vanligt, vilket får stor positiv effekt på klimatavtrycket som vi vill minska. Nu har vi krav på oss att göra klimatdeklarationer. I framtiden kommer kraven att skärpas där gränsvärden kommer att preciseras. Därför blir det nödvändigt att redan nu göra åtgärder för att minska klimatavtrycket. Båda mina projekt har klimatberäknats för produktionsskedet , vilket är ett första steg för att ha koll på klimatavtrycket vid nyproduktion av bostäder.

Hur ska Einar Mattsson bidra till att öka innovationstakten i byggandet?
– Vi ska vara modigare, våga testa mer nytt och utvärdera de nya lösningarna.

Beskriv det bästa stället du vet. Där du alltid känner dig trygg.
– Jag har inget specifikt ställe, förutom hemmet då. Jag älskar att resa och upptäcka världens alla vackra platser!

Vilka drömmar och framtidshopp hoppas du att barnen och ungdomarna som bor i Einar Mattssons hyresbestånd har? 
– Jag hoppas att vi lyckas skapa trivsamma, stimulerande och trygga områden där barnen kan vara ute leka utan att känna oro. Att de känner att de har alla möjligheter att kunna påverka sina liv när de växer upp.

Vilket är ditt bästa tips för att själv skapa framtidstro och tillit till en bättre värld?
– Just nu känns det onekligen väldigt tufft med alla oroligheter både i Sverige och övriga världen. Vi måste lita på att det goda alltid vinner i slutändan. Människan är bra på att skapa nya innovationer och hitta lösningar när det verkligen behövs.

Fråga oss