Nyheter / 2022 / "Arbetsmiljöveckan påminner om vikten av att vi tar ansvar för både vår fysiska och psykiska hälsa”
2022-05-03

"Arbetsmiljöveckan påminner om vikten av att vi tar ansvar för både vår fysiska och psykiska hälsa”

Förra veckan arrangerade Einar Mattsson-koncernen sin årliga arbetsmiljövecka. Årets fokus var ”Hur vi ska hålla under ett helt arbetsliv”. Alla medarbetare fick ett smörgåsbord av tips, instruktioner, filmer och föreläsningar och möten utifrån roll och arbetsplats. Vi frågade några medarbetare om intrycken; Paul Nilsson, Malin Frögelius, Johan Mattsson, Adiam Mengstu och Lisa Isberg. Här svarar de på vad de tyckte om veckans innehåll, vad som inspirerade mest och vad som gjorde störst intryck.

arbetsmiljö.jpg

Paul Nilsson, arbetsledare byggproduktion:

”I år lärde jag mig nya stretchövningar. Det var jättebra med en liten ny injektion av bra övningar för oss som jobbar både ute på bygget och inomhus på platskontoret. En ny god vana som jag ska träna på är att ta mikropauser och sträcka på benen då och då. Det är lätt hänt att man blir för stillasittande annars.”

Vi frågade också Malin Frögelius, som är projektutvecklare.

Är veckan viktig och vad tar du med dig från veckan?

”För att vi ska må bra under hela vårt arbetsliv både fysiskt och psykiskt behöver vi tänka och prata om vår arbetsmiljö. Gör vi det blir vi bättre också som företag. Genom en sådan här speciell vecka ser vi till att det är ”on top of mind” för alla anställda. Det jag har med mig är att jag ska tänka på hur jag påverkar min omgivning. Jag är en del av mina kollegors arbetsmiljö. Så nu tänker jag extra på att alltid le och säga hej till människor jag möter, för jag vet att leenden smittar.”

Hur tänker du, Carl Sundbaum, som jobbar dagligen med fastighetsskötsel:

”Det var bra att jag fick nya tips för att lugna ner mig ibland när det är stressigt. Nu vet jag att jag kan stanna upp och andas djupt tre gånger. En ny god vana är också att träna på att tänka efter före. Att inte förhasta sig. Senast häromdagen använde jag mig av de nya metoderna, så bättring kommer.”

Johan Mattsson, arbetsledare för fastighetsskötseln i Hjulsta. Är det viktigt med en arbetsmiljövecka?

– Vår arbetsmiljö är något vi I bästa fall reflekterar över och tar ansvar för dagligen. Ibland är det lätt hänt att vi tappar fokus, jag ska bara … och olyckan är framme. Arbetsmiljöveckan är en påminnelse om vikten av att vi tar ansvar för både vår fysiska och psykiska hälsa.

Lärde du dig något nytt?
– Att göra en mer strukturerad och prioriterad att-göra-lista. Allt behöver sannolikt inte hantera samtidigt eller direkt vid förfrågan.

Har du fått inspiration till någon ny god vana, i så fall vilken?
– För att hantera stress, så ska jag försöka att använda mig mer av statusmeddelanden i växelsystemet. I samband med lunch så ska jag se till att koppla bort mig och ta min rast.

Adiam Mengstu, redovisningsekonom, reflekterar också över veckans intryck:

”Jag lärde mig att det kan räcka med tre djupa andetag för att komma ner i varv. Att stanna upp. Vi är nog många som nu efter arbetsmiljöveckan tränar på att försöka ta tillvara på de oplanerade mikropauserna i vardagen. Att se dem just som pauser och tid för reflektion och paus, och inte hetsa vidare direkt."

Lisa Isberg, affärsutvecklare:

”Det är viktigt att stanna upp och reflektera över vår arbetsmiljö, för även en liten förändring kan göra stor skillnad. Nu ser jag fram mot HLR-kursen som jag ska gå, den behöver jag verkligen repetera. Det är därför fokusveckor är så bra med välbehövliga repetitioner och en del nytt.
Det jag också tar med mig är att stanna upp då och då och ta tre djupa andetag. Det var användbart senast i morse.”

Ett arbetsliv där vi håller länge kommer fortsatt vara i fokus och att Einar Mattsson fortsätter vara omtänksamma om både oss själva och varandra i fastighetskoncernen. Vi konstaterar att övningarna kring stresshantering, och särskilt övningen att stanna upp och göra tre djupa andetag, blev en uppskattad metod att hjälpa en stressad kropp.

Nu ska arbetsmiljöveckan utvärderas för att kunna göras ännu bättre nästa

Fråga oss