Nyheter / 2022 / 2500 nya lampor i Hjulsta
2022-03-07

2500 nya lampor i Hjulsta

Ljust, tryggt och trivsamt ska det vara i Hjulsta om förvaltare Kim Norén och Ylva Forslund får bestämma. Just nu genomför de ett belysningsprojekt där totalt 2 500 nya belysningsarmaturer ska sättas upp på fastigheterna de närmaste åren.

- Den gamla belysningen hade dålig effekt och hyresgästerna har önskat att vi ska förbättra ljuset på loftgångarna. Det här kommer verkligen märkas och göra skillnad, säger Ylva Forslund och visar runt bland Einar Mattssons fastigheter i Hjulsta.

Nöjdheten med tryggheten har haft en positiv trend de senaste åren och nu har man tillsammans med fastighetsägaren bestämt att fortsätta det långsiktiga arbetet för ett tryggt och trivsamt Hjulsta.

- Vi fördubblar antalet lampor på loftgångarna. Och eftersom vi byter till energisnåla LED kan det göras utan att vi ökar energianvändningen, berättar Kim Norén och fortsätter:

- Vi har testat 7 olika armaturer och låtit hyresgästerna tycka till om vilken modell som de tycker fungerar bäst.

Valet föll på en cylinderformad armatur som ger bra ljus, men som inte stör dem som har fönster ut mot loftgångarna. Totalt kommer cirka 2500 lampor sättas upp på 13 fastigheter i Hjulsta. Allt för att skapa en trygg boendemiljö.

Hjulsta-belysning-YlvaKim_loftgang.jpg

Kim Norén och Ylva Forslund trivs med att förvalta fastigheterna i Hjulsta. På loftgångarna sätter de nu upp ny energisnåla LED-belysning som skapar trygghet.

Hjulsta-belysning-loftgangar.jpg

Hyresgäserna har fått vara med och bestämma vilken belysning som ska sättas upp på loftgångarna i Hjulsta. Här syns tydligt att de nya armaturerna på nedre loftgången ger bättre ljus än de gamla på de två övre loftgångarna. 

Trygga källare

I Hjulsta rustas även källarna successivt upp för att öka tryggheten. 35 källargångar ska målas i vitt och få säkra gallerfronter av högsta säkerhetsklass och med säkerhetsklassade hänglås.

- Det ska vara tryggt att gå ned i källaren, säger Kim Norén och öppnar källardörren med den elektroniska nyckelbrickan.

Källardörren har ett fönster för att man ska kunna se om någon redan är i källargången när man kliver in. Alla Hjulstas 35 källargångar ska få ny belysning. Lamporna sprids ut så att det inte ska finnas några dunkla hörn. Belysningen är närvarostyrd, det skapar trygghet och sparar energi på en och samma gång.

Hjulsta-belysning-kallardorr.jpg

Källardörrar med fönsterruta för sikt in i källargången, närvarostyrd belysning, vitmålade väggar och säkra gallerförråd skapar trygghet för hyresgäserna.

Järvaområdet har nu färre lägenhetsbrott än rikssnittet

Att långsiktigt trygghetsarbete lönar sig visar färsk statistik från Brottsförebyggande Rådet och Polisen. Spånga-Tensta ligger sedan 2020 under rikssnittet när det gäller antalet lägenhetsinbrott per 100.000 invånare.

- Det är roligt att se att vårt idoga arbeta här på Järva gör skillnad. Vi är många fastighetsförvaltare och organisationer som i samarbete med stadsdel, polis och hyresgäster skapar det här goda resultatet, säger Ylva Forslund.

 

Hjulsta-belysning-kallargang.jpg

Källargångarna blir tryggare när det är rent och snyggt. Den närvarostyrda belysningen är placerad för att undvika att det finns mörka partier. Nya säkra gallerburar minskar risken för inbrott.

Fråga oss