Nyheter / 2021 / "Vi får inte stanna upp och bli fega inför de förändringar digitaliseringen medför" — fredagsporträttet med Gustavo Karlsson
2021-01-15

"Vi får inte stanna upp och bli fega inför de förändringar digitaliseringen medför" — fredagsporträttet med Gustavo Karlsson

Det finns knappast någon inom Einar Mattsson-koncernen som inte vet vem han är, både på huvudkontoret och ute på byggen och etableringar. Idag får du möta glädjespridaren och IT-teknikern Gustavo Karlsson. Han ser alla och lägger en tröstande hand på en kollegas axel för att markera att han finns där om det behövs. Han är snabb i sitt yrke, serviceinriktad som få och mer strategisk kring vår digitalisering än vad de flesta känner till.

Berätta, vad har du för roll på Einar Mattsson och hur kom det sig att du hamnade här?
– Jag jobbar som IT-tekniker här på EM. Jag har också hand om stora delar av våra datorinköp och andra IT-relaterade projekt. Exempelvis nu senast har jag färdigställt den nya tekniken i våra konferensrum på huvudkontoret.
En dag på mitt tidigare jobb kontaktade jag en av mina tidigare konsultchefer för att se om han hade något nytt spännande uppdrag åt mig. Då introducerade han mig för IT-chefen Anders Svensson. Anders ville fundera. En vecka senare ringde min mobil och Anders ville träffas. Jag hade redan hunnit tackat ja till ett annat jobb då, men ringde upp Anders och bokade in ett möte, då jag kände att Einar Mattsson var ett smartare val av bolag för min del. Så gick det till.

Vad gjorde du innan Einar Mattsson?
– Jag har flera olika jobb, men senast jobbade jag bland annat som IT-specialist på Boston Consulting Group. Det är intressant att notera hur amerikanska bolag har en förkärlek för fläskiga titlar, även om jag gjorde samma sak där som jag gör idag.

Vad hade du för drömmar som barn?

– Hör och häpna, jag ville bli hockeyproffs och bli rik på det. En lite ovanlig dröm för en som är född i ett land där man knappt vet vad snö eller ishockey är, ha haa. Jag spelade sedan hockey i över 15 år, jag hade Tomas Sandström som coach ett tag (en av våra största) så jag nådde nästan fram till drömmarna väl?

Minns du din favoritleksak som barn? Har du den kvar?
– Det är några bilar. Jag lärde mig tidigt urskilja olika bilmärken bara av att se detaljer såsom lyktorna på den. Jag tror att mamma eller pappa har kvar mina leksaksbilar i någon kartong.

Du har ett eget barn. Är du din sons största förebild?
– Jag är en av hans förebilder i hård konkurrens av Christiano Ronaldo. Men jag vinner på mållinjen.

Vilka värderingar har varit viktigast för dig att föra över till din son?
– Det är att du själv alltid är din största fiende. Därför måste du våga utmana dig själv och därmed också andra. Allt det du inte tror att du klarar av ska du våga utmana.


Jobbet

Vilka yrkesframgångar är du gladast över här på Einar Mattsson?
– Jag gläds alltid åt andras framgångar, men har inga egna specifika framgångar. Jag gör mitt jobb, är serviceinriktad, snabb och tydlig med mina åsikter.  

Som medarbetare på IT får du frågor om högt och lågt. Både om jobbsaker och en och annan fråga om privata datorrelaterade problem. Hur hanterar du det?
– Eftersom jag har nära kontakt med många kollegor här så har jag inga problem att hantera det. Det händer att jag ger någon tips om privata dator, telefon eller tillbehör, men hjälper inte till med det rent praktiskt. Vi har mycket att göra ändå med 350 anställda och externa konsulter.

IT-avdelningen på Einar Mattsson har också hand om all telefoni. Hur hänger man med i det senaste kring både serverprogramvaror, hårdvara, Office365 och alla mobilers utveckling samtidigt?
– Det krävs att du har ett gediget tekniskt intresse vilket jag naturligtvis har. Men även jag och många kollegor i branschen har svårt att hänga med. Det blir en och annan sen natt för att följa någon ny release av hårdvara eller mjukvara. Jag hinner aldrig riktigt ikapp, trots att jag följer och prenumererar på många kanaler.

Hur håller du humöret uppe och stressen nere? Trots många ärenden, servrar som krånglar och kollegor som vill ha hjälp med sitt problem exakt just nu.
– Jag tänker ibland tillbaka på min tid som bartender innan IT-jobben tog fart. Att stå på Berns i VIP-baren vid midnatt en lönehelg med ett hav av törstiga gäster, då kan vi prata stress. Då känns stressen här på Einar Mattsson lättare att hantera. Trots allt är det olika typer av stress. Mitt humör hålls uppe genom att jag jobbar som bäst "när det brinner i knutarna". Och det gör det mest hela tiden, vi har alltid mycket på gång, hur väl planerat det än är i förväg.

Du är rolig och bidrar alltid med många skratt, du är lösningsfokuserad och samtidigt väldigt tydlig. Har du något motto du lever efter?
– “Gör du rätt från början behöver du aldrig göra om samma jobb” är mitt motto. Lär jag ut något på rätt sätt anpassat efter min ”lärling” så behöver jag inte lära ut samma sak igen. Så fort jag slirar det minsta på det, då märks det direkt.


Ledarskap och digitalisering


Hur bra tycker du vi varit på att digitalisera koncernen?
 Jag tycker att vi skött det bra och i lagom takt. Det jag tror är viktigast just nu är att vi inte stannar upp, blir fega och känner rädsla för de förändringar digitaliseringen medför. Hur ska vi annars utvecklas?

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Det är utan tvekan min chef Anders Svensson. Det är kanske givet eftersom det är honom som jag jobbar närmast. Jag slutar aldrig imponeras av hans egenskap att hålla det där lugnet och smartheten när läget är pressat av olika skäl.

Hur tycker du det är att jobba i ett familjeföretag. Hur märks det att vi är det?
– Det är sammanhållningen helt klart. Vi är som flera små familjer i familjeföretaget. Jag som varit på flera andra bolag måste säga att det är extremt ovanligt att ägarna spontant kommer förbi och frågar ”Hej, hur är läget, jag hoppas jag inte stör dig?” Det gör familjen här i koncernen, och det uppskattar jag verkligen.

Vad är ledarskap för dig?
– Det är att få en grupp av olika individer att sträva tillsammans mot samma mål oavsett hinder.

Vilka egenskaper bör en person ha som leder andra?
– Chefen eller ledaren bör ha förmågan att kunna individanpassa sitt ledarskap. Vi är individer, och det går inte att leda alla på samma sätt.

Livet

När grät du senast?
– Oj, det var för ett par år sedan när min älskade farmor gick bort. Samma månad fick jag avliva min katt då hon bokstavligen ”fått på pälsen” av en ilsken grannkatt. Allt hände under en och samma månad. Men nu är vätskedepåerna välfyllda igen.

Vad har du för intressen?
– Jag följer MMA (kampsport), ishockey, musik, film och gillar god mat och dryck. Och familjen såklart, men det är väl underförstått? Jag missar inte en enda MMA-gala eller en enda Djurgårds-match i ishockey, då jag är en trogen DIF-supporter.

Du styrketränar regelbundet. Vilka övningar är dina bästa tips för att hålla sig i form?
– Det beror lite på hur din kropp är byggd och ditt mål med träningen. Jag använder fria vikter två gånger i veckan och endast kroppens vikt två gånger i veckan. Övrig tid blir det en del skuggboxning eller brottning plus löpning för flåset. Det funkar för mig. Att kombinera styrka och flås, inte bara det ena, är nog mitt allra bästa tips.

Om någon skulle få dig att arrangera en rabatt, vilka blommor eller grönsaker skulle du plantera då?
– Då skulle jag så frilandsgurka. Jag älskar gurka. Jag kallas t o m för gurkan ibland, ha ha. Jag har alltid gurka i vatten hemma och i mina drinkar. Så gott!

Om du ska tipsa om den bästa podden, favoritserien eller bästa filmen, vad blir det då?
– Då vill jag tipsa om Rättegångspodden. Ska du se en bra tv-serie så ska du se Homeland och även Fauda. Är du mer på filmhumör ska du se ”The Rock” med Nicolas Cage och Sean Connery. Jag har sett den filmen så många gånger att jag kan citera repliker ur i stort sett varje scen …

Fråga oss