”Jag brinner för att göra fastigheter mer hållbara” – fredagsporträttet med Robert Linder
Energigruppens specialist Robert Linder är fullbelagd i flera år framöver, då efterfrågan på energitjänster är stor. Robert är systematisk, tydlig och en uppskattad kollega. På jobbet trivs Robert med familjeföretagets familjära stämning och de snabba beslutsvägarna. På fritiden lägger han gärna tid på klättring, så kallad bouldering, där klättringen sker helt utan utrustning.
Hur och när hamnade du på Einar Mattsson, och vad har du gjort innan?
– Jag blev rekryterad som projektledare till energigruppen under hösten 2017. Tanken då var att jag skulle göra energikartläggningar, driva installationsprojekt samt stödja nyproduktionsprojekt i energifrågor. Januari 2018 antog jag min halvtidsroll som energicontroller på EMFF, Einar Mattsson Fastighetsförvaltnings AB, vilken innebär en hel del arbete med energiuppföljning.
Tidigare har jag arbetat som energikonsult inom nyproduktion dryga sex år på NCC, både i Malmö och i Solna.
Vad drömde du som barn att du skulle jobba med som vuxen?
– Jag har alltid gillat ritningar och byggande ända sedan jag byggde med Lego som liten. Så något inom bygg- och fastighetsbranschen har alltid varit målet.
Du är projektledare i energigruppen, vad gör du mer exakt?
– Som energispecialist fokuserar jag mycket på vår energiuppföljning. I min vardag gör jag energi- och lönsamhetskalkyler för våra förvaltningskunder och är en stödfunktion till våra projekt inom både ROT (renovering, om- och tillbyggnad) och nyproduktion. Jag hjälper också till att identifiera potentiella projektidéer inom de fastigheter som Einar Mattsson förvaltar. Utöver det så följer jag upp och utvärderar energianvändningen efter utförda projekt eller när vi färdigställt nya fastigheter. Till viss del är jag också projektledare i energi- och installationsprojekt.
Vad gör Einar Mattssons teknik- och energiteam? Vad har ni för uppdrag?
– Vi stödjer Einar Mattsson och våra förvaltningskunder inom teknik och energiområdet. Vi gör energiutredningar, energikartläggningar, beräkningar, föreslår systemlösningar, gör uppföljningar och analyser och driftoptimerar. Vi agerar projektledare för projekt inom värme, ventilation, kyla, el, vatten, energimätning, styrsystem, fiber och fastigheternas IT-system.
Gör ni uppdrag även åt andra än koncernen? Vilket uppdrag har varit det mest spännande hittills och varför?
– Ja, vi arbetar även med energiprojekt åt våra förvaltningskunder. Vi har bland annat gjort förstudier för ombyggnad och renovering av installationer i en fastighet bestående av ett museum och kontorslokaler. Där har komplexiteten i projektet varit spännande.
Vad gör du tio år? Vilka utmaningar står vi fortfarande inför då energimässigt tror du?
– Svårt att säga, men förhoppningsvis jobbar jag fortfarande inom energi- och hållbarhetsområdet. Kanske jobbar jag mer med frågor på övergripande nivå.
Vad är det svåraste och lättaste i ditt arbete?
– Det svåraste är att energifrågan är så bred och att så många olika faktorer påverkar att det kan bli svårt att tydligt påvisa orsak och verkan. Det gäller att vara pedagogisk för att nå fram.
– Det är nästan alltid lätt att gå till jobbet, då jag trivs bra i min roll och på Einar Mattsson.
Vad tycker du är det roligaste med att vara projektledare?
– Variationen och bredden på frågeställningar man hamnar i. Jag brinner för att göra våra egna och våra förvaltade fastigheter mer hållbara.
Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Den trevliga, familjära stämningen och de snabba beslutsvägarna. Einar Mattsson är verkligen ett bolag som tar hand om sina anställda.
Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Jag vet inte om det finns någon specifik person, men det är väldigt lärorikt att arbeta i tätt samarbete med både fastighetsägare, förvaltningsorganisation och hyresgäster. Det har breddat mitt perspektiv och min förståelse ytterligare då jag tidigare enbart arbetat på entreprenörs-sidan.
Det forskas för lite om fastighetsutveckling och särskilt i Sverige. Einar Mattsson är därför huvudfinansiär för KTH Live-In Lab där man forskar om framtidens fastigheter. Vad tycker du det borde forskas mer om?
– Då svarar jag batterilager och styrning kopplat till batterilager. Uppkopplade fastigheter med batterilager kommer i framtiden vara en självklar del av det flexibla energisystemet. Framförallt behöver elsystemen bli mer flexibla och robusta för att klara framtidens stadstillväxt och ökade efterfrågan på el och eleffekt.
Vad har du för intressen?
– Bouldering (friklättring utan massa utrustning som selar, rep etcetera), utförsåkning, resor och inte minst mat och dryck. Sen umgås jag gärna med familj och vänner.
Ditt största intresse, klättringen, vem fick dig att bli intresserad av det? Var det någon särskild händelse som påverkade?
– Jag provade bouldering med nätverket “Ung på NCC” runt 2015 och fastnade direkt. Jag älskar känslan av att vara helt och hållet i nuet och fokusera på ett problem på klätterväggen.
Hur ser en drömdag ut på helgen för dig?
– Jag sover ut och äter en lång frukost i solen på balkongen. Sedan går vi en vända på stan och äter slutligen lunch på något bra ställe. På eftermiddagen tar vi en cykeltur i det fina vädret, kanske fikar vid någon av sjöarna och kvällen avslutas tillsammans med vänner och familj över en grillmiddag samt något gott i glaset.
Om du ska visa mig Stockholms bästa smultronställe, vilket är då stället alla borde besöka?
– Då ska du äta sushi på Itamae Izakaya, på Odengatan 106. Bäst är det under våren eller sommaren då du kan sitta och äta utomhus i solen.
Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?
– Att kunna flyga.
Om du fick göra en film eller tv-serie, vilka skulle ha huvudrollerna och vad skulle den handla om
– Filmen skulle handla om två lustiga bedragare spelade av Bill Murray och Robert De Niro.
Om du ska tipsa en 18-åring som ska ut i arbetslivet, men känner sig uppgiven av pandemin, vad säger du då?
– Jobba med något du är genuint intresserad av så kommer du bli duktig på det du gör. Har du ingen aning vad du vill göra så prova arbeta inom olika branscher eller läs en bred utbildning, exempelvis inom energi och hållbarhet eller husbyggnad som jag själv gjort