Nyheter / 2021 / ”Omgiven av trygga och kunniga kollegor”— fredagsporträttet med Hjulsta-teamet
2021-06-04

”Omgiven av trygga och kunniga kollegor”— fredagsporträttet med Hjulsta-teamet

Denna vecka har vi stort fokus på Järvaveckan. Vad passar då bättre än att vi avslutar den med ett stort gäng ur teamet som jobbar i Hjulsta. Teamet hänger gärna med på trygghetsvandringarna på fritiden efter att de slutat jobbet. Tillsammans med tjänstemän och politiker från Stockholms stad, förvaltarna, polisen och andra fastighetsägare i Järva visar de stolta upp området. Här är de, nästan hela gänget:

Hjulstagänget.jpg

Först ut är Lars-Inge, nestorn för alla fastighetsskötare och fastighetstekniker. Kanske är han den mest igenkända av alla Einar-Mattsson medarbetare här i Hjulsta. Alla vet vem han är och alla barn här kan hans namn.

Är det trivsamt här, Lars-Inge?
Med sitt varma leende berättar han vilken bra grupp det är som jobbar tillsammans, hur fint det är att få jobba just här och hur väl han trivs med jobbet. Lars-Inge är många unga killars mentor och trygghet.

‒ Det är ljusare, tryggare och trevligare här nu, säger Lars-Inge med sin långa erfarenhet och många år på plats i Hjulsta.

Sedan frågar vi Pontus, hur hamnade du här?
Denna energiska unga person blev tipsad om en ledig tjänst som fastighetsskötare, han sökte och fick det. Eftersom det är ett så avgränsat och sammanhållet område, så är det alltid lätt att få bra överblick. Det går också snabbt och smidigt att få tag på en kollega för att få hjälp.

‒ Här känner alla i teamet varandra väl, så vi är som en egen liten familj i familjebolaget Einar Mattsson.

Pontus hoppas att Einar Mattsson-medarbetarna är förebilder för barnen i området, och hoppas själv på en fortsatt karriär i koncernen.

Vi möter Michel leendes med en kopp kaffe i handen på lokalkontoret. Vi frågar om han trivs och satsar på sin yrkeskarriär här?
Michel svarar att han tar ett karriärsteg i taget. Han började här som fastighetsskötare och har nu avancerat till fastighetstekniker. Kanske blir han bli ledare någon dag. Drömmarna finns där. Michel berättar att Hjulsta är ett rent område.

‒ Alla inleder veckan tillsammans med att plocka skräp tillsammans varje måndag morgon. De boende uppskattar verkligen renheten och ordningen i området, säger Michel.

Rolf, har området förbättrats, du som varit här sedan tiden innan Einar Mattsson tog över?
”Roffe” har jobbat som fastighetstekniker i området sedan 1991, långt innan Einar Mattsson förvärvade området 2009. Han varit med under hela resan. Rolf upplever att sedan Einar Mattsson tog över så har området blivit finare, renare och mer välskött.
‒ Med ombyggda gårdar, vackra planteringar, mer och bättre belysning och fönster i källargångarna och allt annat man gör så har området fått sig ett lyft. Att Einar Mattsson också har ett lokalt kontor här, det spelar stor roll för servicen och de boendes trygghet, berättar Rolf.

Han tycker också om att koncernens ägare tar sig hit regelbundet och verkligen är genuint intresserade av Hjulsta och att de pratar med de boende och alla som jobbar här.

Johan, går du i karriärtankar eller hur känner du för ditt uppdrag här?
För Johan som jobbat med kommersiella lokaler tidigare är det annorlunda och betydelsefullt att få ha så nära kontakt med de boende och alla familjer här. Även medarbetarna här är en enda familj, vilket underlättar i hans roll som arbetsledare. Är någon sjuk eller ledig är den saknad.

‒ Jag trivs väldigt bra i min nuvarande roll. Möjligheten att varva det administrativa med att också kunna vara operativ ”på fältet” passar mig. Mitt fokus är här och nu, inte på ett eventuellt nästa steg i karriären.

Sedan möter vi mannen med ett av Hjulstas bredaste leenden, Mohammed. Du har bytt jobb?
På Södermalm startade Mohammed sin karriär som fastighetsskötare och kom efter det till Hjulsta. Han har efter ett år fått möjligheten att ta klivet upp till fastighetstekniker.

‒ Det är ett svårare jobb, men jag omgiven av trygga och kunniga kollegor, så jag klarar allt försäkrar han.

Han är snabb, han är stolt och han är glad. Mohammads mångspråkighet är också en tillgång. Med sin franska och arabiska lyckas han ofta klura ut de språkförbistringar som ibland uppstår. Det finns ingen tvekan om att Mohammed tycker om sitt jobb här.

Ett glatt leende möter oss i receptionen. Sofia, hur är det att jobba här?
I Hjulstakontorets reception står Sofia eller hennes kollega Isabelle och tar emot ärenden från de boende. Sofia tycker om stämningen här, alla boende är glada och tacksamma och kollegorna stöttande. Ibland har de boende med foton på problemen de behöver hjälp med berättar hon.

‒ Det är prestigelöst här, vilket är väldigt skönt. Det skapar en bra arbetsmiljö och bygger tillit och förtroende.

Omer, du trivs här som en kugge i Hjulsta-teamet?
Omer säger att teamkänslan är ovanligt stark här. Eftersom alla känner varandra och vet vem som är bäst på vad, så finns det aldrig ett problem som inte är lösbart. Det finns alltid hjälp bara ett samtal bort. Det är en styrka att veta att man alltid kan få hjälp med lösningen på ett problem.

‒ Jag gillar att få röra mig hela dagen i jobbet och att jobba praktiskt. I mitt tidigare kontorsjobb blev jag stillasittande.

Omer berättar också att både de boende och Hjulsta-teamet längtar efter Hjulstadagen och att kunna umgås igen som förut.

Oskar, vad tror du ligger bakom det fina samarbetet ni har här?
Hjulsta-teamet sköter i stort sett en hel stadsdel på ett ganska litet område så alla känner till varandras fastigheter. Är någon borta så är det lätt för någon annan att kliva in.

‒ Vi har kul här, och har du kul på jobbet så rullar allt på mycket bättre. Vi jobbar mycket med sammanhållningen i teamet, vilket är viktigt när vi jobbar så tätt ihop. När de tuffa delarna av uppdraget dyker upp så svetsas gruppen samman än mer. Självklart önskar man också att samhället i stort lyckas skapa förutsättningar så att boende kan känna sig helt trygga i alla bostadsområden.

Oskar tror inte att han någonsin kommer lämna den här branschen. Det finns så många olika inriktningar och på varje befattning finns det mer att lära ”än vad man hinner med på två arbetsliv”. Han är numer intresserad av de större frågorna kring husen och vill förr eller senare också hinna prova på den administrativa delen av uppdraget.

Kim, vilka är de viktigaste fördelarna med att jobba i Hjulsta?
Kim började på Einar Mattsson som fastighetstekniker 2011 och började då utbilda sig till förvaltare på distans. När han var färdigutbildad öppnades en plats som fastighetsförvaltare, han sökte och fick jobbet. Han har sedan dess trivts väldigt bra i rollen tillsammans med sin förvaltarkollega Ylva.

‒ Det är närheten till hyresgästerna och fastigheterna, vi har väldigt liten personalomsättning och vi har högt i tak och härlig stämning. Jag vill att våra hyresgäster ska trivas och känna sig stolta över att bo i Hjulsta. Det vet jag att många gör.

Isabelle, vad är roligast med att få träffa våra boende i Hjulsta?
I Hjulsta hjälps alla åt, de bollar alltid idéer och skrattar mycket tillsammans. De är nära både professionellt och privat.
‒ Här får vi i receptionen också ta del av alltifrån lyckan hos nya hyresgäster som skriver sitt första hyreskontrakt, till sorgsamma livsöden och makalösa historier. Hyresgästerna har stort förtroende för oss och uttrycker sin glädje över förbättringarna i fastigheterna och i utemiljöerna. Det engagemang vi lägger här ger resultat. Jag ser en ljus framtid för Hjulsta, koncernen och mig själv.

Christina, hur är det att jobba här och hur ser du på Hjulstas framtid?
Christina älskar att jobba i Hjulsta. Under åren har hon lärt känna många boende. Att det är en bra stämning i teamet, med pepp och positiv feedback som bidrar till arbetsglädjen, det tar ingen miste på.

‒ Min högsta önskan är att alla barn och ungdomar i Hjulsta får en bra och fin framtid. Att de får verktyg och hjälp att bli något stort, säger Christina hoppfullt.

Ylva
Med Ylva som områdesförvaltare, tillsammans med Kim och hela teamet, så har området lyfts och är idag ett ljust, trivsamt och välskött område.

Engagemang, omtänksamhet och framåtanda, Einar Mattsson-koncernens personlighet, det lever verkligen teamet här.

Ta tunnelbanas blåa linje till Hjulsta och ta en tur i området. Just nu blommar träd och buskar, så det är bara att slå sig ner i en av alla nyrenoverade pergolor och njuta av vackra planteringar och fina lekparker. Hela teamet hälsar dig varmt välkommen till Hjulsta!

Fråga oss