Nyheter / 2021 / En dag på jobbet med Erik Veide - vad gör egentligen en fastighetsförvaltare om dagarna?
2021-03-15

En dag på jobbet med Erik Veide - vad gör egentligen en fastighetsförvaltare om dagarna?

Att Erik Veide valde ett yrke i fastighetsbranschen är ingen slump. Han har alltid haft ett stort intresse för byggnation, arkitektur och stadsplanering. Som liten fick han tillsammans med sin pappa besöka en mängd vackra slott och byggnader i Sverige och Europa. Det har gjort att han också intresserat sig för historien bakom byggnaderna. När Erik pratar om sitt yrke märks det att hans engagemang är grundat i ett genuint intresse för något som ligger honom varmt om hjärtat.

Erik Veide Banergatan  IMG_8043.jpgErik Veide utanför Banergatan 54

- Jag är glad över att ha förmånen att förvalta fastigheter som spänner över ett sekel med fantastisk arkitektur. Allt från 1880-talets nyrenässans till 20-talsklassisim, funkis och modernism. Man ser historiens vingslag i fastigheterna och att få förvalta detta kulturarv med alla kompetenta medarbetare på Einar Mattsson är en ynnest.

- Man kan säga att jag så länge jag minns alltid haft ett stort intresse för vackra hus, arkitektur och byggnation. Det var anledningen till att jag sökte mig till förvaltaryrket från början.

Erik Veide Banergatan IMG_2239.jpgI porten på Banergatan 54

Erik förvaltar ett 20-tal fastigheter. En av dem är Tamburmajoren 5 som finns på Banérgatan 54, en fastighet med nyrenoverad fasad och balkonger. Erik berättar att de har en god relation till hyresgästerna i huset, samtidigt som han möts med en vinkning från en hyresgäst på en av hörnbalkongerna. Både ute och inne i trapphuset finns flera tidstypiska detaljer för fastigheten, som är byggd år 1937 och ritad av arkitektduon Martin Bocander och Arvid Cronvall. Exempel på det är perspektivfönster för rikt ljusinsläpp, balkonger som går över hörn och runda lampknappar.

I mitt jobb eftersträvar jag en nära dialog med hyresgästerna. Det gör det lättare för mig att förstå vad som kan förbättras. Sedan gör vi ju såklart hyresgästundersökningar men samtalet ger extra kött på benen.

_Erik Veide Banergatan  IMG_8123.jpgErik Veide och Taha Alhilfi

När vi går ut för att titta på gården träffar vi på Taha Alhilfi, fastighetstekniker och fastighetsskötare i Tamburmajoren. Erik blir genast uppdaterad på de senaste frågorna om fastighetens underhåll.

Det goda samarbetet förbättrar fastighetsunderhållet och ökar kvaliteten för hyresgästerna, konstaterar Erik.

Erik Veide Holländargatan IMG_8232.jpgErik utanför Holländargatan 27

Vi åker vidare mot Holländargatan 27 A-B och fastigheten Kungsbacken 6. Det
är ett hus som byggdes i slutet på 1800-talet. Då fanns det inte rinnande vatten i lägenheterna. Istället fick hyresgästerna gå ut på innergården till det lilla gårdshuset, som idag är en gemensam tvättstuga.

Fastigheten har genomgått ett antal renoveringar under sin livslängd. När behovet av renovering finns är målet alltid att efterlikna originalidén. Att bevara husens unika karaktär är för Erik en viktig aspekt i underhållsstrategin. Ett exempel på det är när hissen behövde renoveras. Då installerades en tidstypisk hisskorg med fina snickerier och golv i kolmårdsmarmor, som följer trapphuset.

Vi kan konstatera att det är en stor variation på Eriks arbetsuppgifter. Utöver renoveringar kan arbetet handla om att upprätta underhållsplaner, ansvara för fastigheternas ekonomi och säkerställa att myndighetskrav uppfylls.

- Jag gillar verkligen att ingen dag är den andra lik. Och att man har en stor frihet i att driva sitt arbete framåt. Enkelt förklarat handlar det om att utveckla och ta hand om husen och bostadsområdena så att människorna som bor eller hyr en lokal i huset är nöjda. Arbetet som förvaltare kräver därför en bredd av kompetenser. Man är generalist med en förståelse för hyresjuridik, ekonomi och teknik, säger Erik Veide.

Erik Veide Holländargatan IMG_8220.jpg

 

Fråga oss