Nyheter / 2021 / “En av anledningarna att jobba här var möjligheterna att utvecklas”— fredagsporträttet med Marielle Forstadius
2021-12-09

“En av anledningarna att jobba här var möjligheterna att utvecklas”— fredagsporträttet med Marielle Forstadius

Glad, positiv och med stort kundfokus tar Marielle sig an rollen som uppdragsansvarig fastighetsförvaltare. Hon har stor kunskapstörst och har ständigt fördjupat sin kompetens med relevanta utbildningar. Ljudböcker, appen Forest och den stora familjen fyller Marielle med glädje, fokus och återhämtning. Det blev ingen flygvärdinnekarriär, utan i stället en lyckad yrkesbana i pappas fotspår.

Marielle Forstadius förvaltare Einar Mattsson.jpg

Marielle, hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag satte upp ett mål efter min tidigare anställning att få ett intressant och utmanande jobb på ett spännande fastighetsbolag, gärna då på Södermalm för att inte ha för lång resa till arbetsplatsen. I januari 2020 påbörjade jag en diplomutbildning till fastighetsförvaltare hos Newton och den våren såg jag en annons om fastighetsförvaltare till bostadsrättsföreningar, som jag sökte. Sen gick det undan, en månad senare började jag på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.

Hur har din jobbkarriär sett ut innan du hamnade i den här familjekoncernen?
– När jag var 21 började jag på dåvarande Telia Kabel-TV och blev kvar där under tio år. Sedan var det dags för något nytt. Jag ville hitta ett mer kvalificerat och utmanande jobb nära hemmet eftersom jag hade småbarn. Jag sökte och fick en tjänst på fastighetsbolaget Vasallen på Rindö i Vaxholms kommun, vilket blev början på min resa inom fastighetsbranschen. Det var en otroligt utvecklande tid som jag är både glad och stolt över att ha varit med om. En utvecklingsresa som är få förunnat. Parallellt med mitt jobb på Vasallen läste jag även till marknadsekonom på IHM med inriktning mot projektledning och operativ marknadsföring.

(Vasallen var ett statligt ägt fastighetsbolag som utvecklar nedlagda regementen runt om i landet. 2006 – 2019 arbetade jag på Rindö med att utveckla det gamla KA1/Amf1 till det bostadsområde och utflyktsmål som det är idag.)

Vad har du för roll idag?
 Jag är sedan november uppdragsansvarig förvaltare. Vi är ett team för externa fastighetsägare där Einar Mattsson fått förtroendet att förvalta deras fastigheter. Min del i arbetet är att rapportera till fastighetsägaren, delta i olika projekt samt hantera de kommersiella avtalen. Jag är även med att utveckla fastigheterna vilket i slutändan blir en bra affär för fastighetsägaren, och faktiskt också Einar Mattsson.

Vad drömde du om att bli som barn?
– Då drömde jag om att bli flygvärdinna eller att jobba med barn på något sätt. Jag började till och med på barn- och ungdomslinjen på gymnasiet men bytte till samhällsvetenskaplig linje efter en termin.

Vem har lärt dig mest på företaget hittills?
– Att börja mitt i pandemin, då vi uppmanades att jobba hemma, på ett stort bolag har varit en speciell utmaning. Alla i koncernen har varit otroligt hjälpsamma och öppna när jag har kommit med frågor och funderingar. Ska jag nämna någon så tog Cecilia Hellstrand mig under sina vingar ganska tidigt när jag började. Fastän vi jobbar i olika team hittade vi varandra tidigt och hon har varit en riktig stjärna och alltid hjälpt mig.

Du är en av alla våra karriärister inom koncernen. Berätta, vem eller vad fick dig att vilja avancera?
– En av orsakerna till att jag gärna ville börja jobba här var just de goda möjligheterna att kunna utvecklas inom koncernen. Det var en kollega som uppmuntrade mig att söka tjänsten som uppdragsansvarig förvaltare, jag är så glad för det.  

Vad är det som fascinerar med fastigheter och branschen?
– Att få jobba med något som är bestående över generationer känns mäktigt. Att samtidigt få arbeta med att utveckla fastigheterna, tänka hållbart och att man samtidigt arbetar med och för människorna som finns i fastigheterna, det är verkligen speciellt. Det finns också en enorm bredd inom branschen, hela tiden utvecklas vi och lär oss nytt varje dag.

– Min pappa är en gammal byggare som jobbat länge i branschen. Vi kan åka förbi projekt där han har jobbat. Det är fascinerande att se dem och att de kommer att stå kvar under så lång tid. Projektet Rindö Hamn, där kan mina barn kunna säga att ”det där har mamma varit med och byggt upp”.

Hur bygger du tillit till kunder och kollegor?
–  För mig är det viktigt att vara engagerad, öppen, ärlig och transparent och att bjuda på sig själv ibland.

Hur ser en favoritdag ut för dig?
– Om det är en ledig dag så innehåller den en långpromenad med hunden och maken. Att få umgås med mina barn (äldsta sonen har flyttat hemifrån) och äta en god middag med familj och vänner. Är det en arbetsdag så är det en dag när jag får lära mig något nytt och känna att jag och teamet utvecklas. En sådan dag har också innehållit många skratt med kollegorna.

Vad behöver du för att fungera bäst på jobbet?
– Mina kollegor, roliga utmaningar och en stor kopp te.

Vilket är dina bästa tips för att jobba mer effektivt?
– Använd att-göra listor och stäng av aviseringar på e-posten, så du behåller fokus. När jag måste jobba fokuserat använder jag hörlurar och spelar lugn musik. Det finns också en app som heter ”Forest”. Sätt på den, så blir telefonen låst för appar man inte behöver och som då inte pockar på din uppmärksamhet. Som ”belöning” planteras en fiktiv skog. Ju duktigare du är på att fokusera på rätt saker, desto större blir skogen.

Lever du hållbart? Ger du dig tid för eftertänksamhet och återhämtning?
– Jag försöker leva hållbart. Nu när jag är ny i rollen kan det ibland bli långa dagar. Jag väljer hellre att sitta en stund extra på kontoret och inte ta datorn med mig hem, för att verkligen kunna koppla av. Ljudböcker lyssnar jag ofta på och det ger avkoppling för mig, även om jag samtidigt lagar mat eller går en promenad med vår hund George.

Är du bra på att kompromissa?
– Jag hoppas och vill verkligen tro att jag är det. Du måste alltid vara beredd på att kompromissa. Vill du ha något så får du oftast ge efter för något annat. Det går inte få allt på en gång, det gäller både i arbetslivet och privat. I ett affärsförhållande så ska båda parter bli nöjda och känna att de får ut något av det. Privat så gäller samma sak.”

Hur kommer du att fira jul?
– Julen kommer som vanligt att firas hemma hos oss. På julafton kommer familjen; barnen med flickvänner, svärföräldrar och svåger med familj, vi blir nog 12 personer. På juldagen kommer våra närmaste vänner som vi firat juldagen med sedan 15 år. Mitt bästa knep för det ultimata julmyset är julblommor, levande ljus och julmusik. Under mellandagarna kommer vi att fira mina föräldrars 50-åriga bröllopsdag på Djurönäset. Hela familjen och mina föräldrars närmaste vänner. Det ser jag så mycket fram emot, och hoppas att det kommer att gå att genomföra trots pandemin.

Vilken är din favoritjulsång?
– Alla julsånger som Tommy Körberg sjunger blir svaret då. Även glada och roliga låtar som ”Hey Ho” med Freddy Kalas går varm hemma hos oss.

Vad skulle vilja ge för tips till en 18-åring som funderar över yrkeslivet?
– Om du inte är helt övertygad om vad du ”vill bli när man blir stor” skulle jag säga att du inte ska planera för mycket, utan bygg upp en arbetserfarenhet genom att jobba med olika saker. Plötsligt hamnar du på en arbetsplats där polletten trillar ner och du inser att ”Wow, det är det här jag vill jobba med”.

Jag började själv jobba direkt efter gymnasiet och innan dess hade jag klassiska ungdomsjobb på McDonalds, frukostservering på hotell och i dagligvaruhandeln. En period var jag även Au-Pair i Holland. Jag har under hela mitt yrkesliv utbildat mig allt eftersom. Det har passat mig mycket bra eftersom det skulle komma att dröja tio år efter gymnasiet innan jag började jobba i den bransch jag verkligen känner mig hemma i.

Fråga oss