Nyheter / 2021 / ”Einar Mattssons alla fantastiska medarbetare ställer alltid upp” — fredagsporträttet med Ulf Zetterström
2021-12-02

”Einar Mattssons alla fantastiska medarbetare ställer alltid upp” — fredagsporträttet med Ulf Zetterström

Ulf Zetterström är en av våra allra trevligaste fastighetsförvaltare. Han är lugn, kunnig och klok. När han inte jobbar, gillar han att meka, och inte minst tävla med sin rallybil. Han gillar att förhandla, utveckla fastigheter och är inte rädd att göra fel.

Ulf Zetterström förvaltare Einar Mattsson.jpg

Berätta lite kort om din bakgrund.
– Jag började med ”bygg och anläggning” redan på gymnasiet och arbetade därefter inom nyproduktion och ROT (renovering, ombyggnad, tillbyggnad). Via min fars bolag så klev jag sedan över mot drift och förvaltning, för att sedan gå vidare till Fastighetsägarna Stockholm som förvaltare. Därefter har jag varit konsult av och till under åren.

Hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Genom en tillfällighet. Dåvarande förvaltningschef Bengt Olsson kände en kollega till mig, som i sin tur tipsade Bengt om mig. Jag blev anställd i oktober 2010. 

Vad hade du för bild av Einar Mattsson då?
– Ett välrenommerat seriöst företag med en inkluderande inställning till sina medarbetare. Det är också väldigt familjärt som andra brukar vittna om. 

Vad tycker du är bäst med att jobba i koncernen idag?
– Jag skulle säga att det är alla Einar Mattssons fantastiska medarbetare som alltid ställer upp. 

Vilka fördelar ser du med att jobba just i fastighetsbranschen?
– Du har en möjlighet att påverka och göra skillnad på riktigt för både människor som bor i hyresrätter och för lokalhyresgäster.  

Vad är mest stimulerande att jobba med? 
– Att få jobba så konkret med fastighetsutveckling, att skapa mervärde för förvaltningskunden, som att exempelvis hitta nya ytor eller att hitta en ny användning för de ytor man har. Det är alltid roligt att förhandla och försöka skapa den bästa affären för kunden. 

Vilket är det roligaste uppdraget du haft hittills och har du någon favoritfastighet?
– Då måste jag nämna två. Det är dels Systrarna Elfvings stiftelse dels Riksbankens Jubileumsfond, men på helt olika sätt. Systrarna Elfvings Stiftelse är ett boende för kvinnor med 10 sammanlänkade fastigheter. Stiftelsens verksamhet bygger på systrarna Elfvings idé och testamente med syftet att skapa ett gott boende för ensamstående och yrkesarbetande kvinnor.  För Riksbankens Jubileumsfond har mitt team nyligen genomfört en omfattande renovering i kvarteret Rekryten. Där lyckades vi skapa nya ytor, vilket bidrog till en bättre ekonomi för hela projektet. 

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i yrkessammanhang?
– Det måste vara när jag gick från idé till att utveckla och lansera en förvaltningsportal för kommunikation, samt lagring av dokument, till Fastighetsägarna Stockholms alla kunder

Vilket är Stockholms snyggaste hus idag?
– Då blir mitt svar Johannes Kyrka. Den ligger fantastiskt på höjden med sina tinnar och torn. Kyrksalen är alldeles fantastisk med sin rymd. 

Att arbeta med fastigheter är som att jobba med människor, hävdar några. Vissa kräver massor och andra mindre. Är det så?
– Det är verkligen ett mångfacetterat arbete med alla sina beståndsdelar. Att det är som att arbeta med människor håller jag med om, men fastigheterna är ibland mer nyckfulla. Några fastigheter kräver mer kontroll och underhåll medan andra är lättare att hantera.    

Du är trevligheten personifierad. Är du medveten om hur du uppfattas?
– Tack för det, jag har nog inte reflekterat så mycket över det. Jag kan absolut bli arg, men det tar lång tid innan jag hamnar där. 

En del av oss har en revansch som drivkraft i livet. Har du det eller vad är det som driver dig?
– Jag skulle snarare säga att för min del är det tävlingsinstinkten och nyfikenheten för att se hur långt man kan komma.Finns det något citat eller någon levnadsvisdom som du lever efter?
– ”Var inte rädd för att göra fel. Den som hela tiden är orolig för att göra fel kommer heller aldrig att våga göra något

Du är en av våra mest erfarna fastighetsförvaltare. Frågar de yngre dig om råd och bollar ni idéer tillsammans?  
– Ja, visst är det så. Det är väldigt roligt att kunna hjälpa till utifrån all den erfarenhet som jag fått genom åren. Men det är även åt andra hållet, jag lär mig nya saker av dem. 

Vad gör du helst på fritiden?
– Då vill jag umgås med min fru, våra barn och alla barnbarn. Jag bättrar på huset och arbetar hemma på gården. Att ha tid att meka med min rallybil eller ta en motorcykel-tur gillar jag också. 

Berätta något om dig som andra inte vet? 
– Jag har återupptagit en sport som jag höll på med när jag var yngre, att tävla i rally. Det är i en veteranklass, så både jag och bilen är tillbaka i den tiden när vi båda var som mest aktuella. Det är en Ford Escort från 1972, som jag kör. Tävlingarna går över hela Sverige i ”Klassiska Rallycupen”. Resultaten har gått lite upp och ner men på senare tid har vi klättrat i resultatlistan, så vi - kartläsaren, jag och servicekillarna - ser nu fram emot nästa år.

Vilka råd skulle du vilja ge en 18-åring idag som funderar över yrkeslivet?  
– Studera med inriktning mot fastighetsbranschen och då speciellt förvaltning. Du kommer då att få ett omväxlande arbete där den ena dagen sällan är den andra lik. Du kommer till skillnad mot vad många kan tro inte bara att arbeta med teknik, utan väldigt mycket med människor. 

Fråga oss