Nyheter / 2021 / ”Einar Mattsson vill på riktigt lämna efter sig fastigheter alla kan vara stolta över” – fredagsporträttet med Martin Berglund
2021-06-10

”Einar Mattsson vill på riktigt lämna efter sig fastigheter alla kan vara stolta över” – fredagsporträttet med Martin Berglund

Han förmedlar trots högt arbetstryck en känsla av stort lugn. Med denna approach tar sig Martin an försäljningsansvaret för de stora bostadsprojekt som Einar Mattsson uppför med eget byggbolag. Hans vardag är fylld av jobb, barn, familj, vänner och bollar och det blir inte många minuter över till någon bokläsning. Här är vår metodiske teamspelare Martin Berglund:

Martin Berglund.jpg

Vad har du för roll på Einar Mattson?
– Jag jobbar som sälj- och marknadsansvarig i koncernens projektutvecklingsbolag. Mitt fokus är att ständigt vara med och kalibrera produkten, bostäderna vi byggt, mot de olika målgrupperna i våra projekt. I säljfasen är det löpande strategier för att möta säljmålen. Vi ska erbjuda attraktiva produkter som säljer slut i rätt tid till rätt pris.

Vad drömde du om att du skulle bli som vuxen när du var barn?
– Det fanns inte något tydligt drömyrke då, jag levde ganska mycket i nuet. Jag har aldrig haft någon stress i att hitta rätt. I olika skeden i livet har du olika behov och drömmar. När du hittar en plats där du gör bra ifrån dig så blir det också roligt att jobba.

Vad är roligast i ditt jobb och när är du som mest nöjd med dig själv?
– Helt klart att bidra till att våra projekt landar i ett koncept som lyfter fram alla styrkor både i det enskilda projektet men även för Einar Mattsson som varumärke. Som mest nöjd är jag när vi får bra betalt för projekt som vi samtidigt kan vara stolta över. När intäkt och kundnöjdhet går hand i hand.

Vad är bra ledarskap för dig?
– Förmågan att hjälpa andra att prestera bättre.

Prestige förstör goda samarbeten. Hur hanterar du en prestigefylld person?
– Det är en svår fråga då ingen situation är den andra lik. I första hand skulle jag säga att det handlar om att komma åt roten till varför prestige försvårar samarbetet. Ofta upplever jag att prestige inte är ett problem om rätt förutsättningar är på plats. Mina verktyg är att tydliggöra roller och förväntningar och våga vara ärlig.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Dels så uppskattar jag de grundvärderingar som finns på bolaget. Men jag skulle säga att det bästa är att Einar Mattsson arbetar långsiktigt och på riktigt vill lämna efter sig fastigheter vi alla kan vara stolta över.

Vilket är ditt favoritdatorprogram på jobbet som du inte klarar dig utan?
– Skärmklippsverktyget ihop med Adobe Acrobat, de hjälper mig att kommentera och redigera olika underlag på ett snabbt och smidigt sätt.

Är du Einar Mattssons bäste marknadsförar-ninja?
– Oj, jag är lite osäker på vad det betyder. Du är aldrig bättre än det team du tillhör, så jag får väl säga att vi i marknadsteamet är det tillsammans. Marknadsföring är ett brett begrepp som både handlar om strategi och kommunikation. Omfattande affärsplaner ska förpackas i enkla och engagerande budskap. Det jag är vassast på är att komma åt kärnan i informationen. Att hitta korta tydliga budskap som träffar mottagaren.

Vilka är dina tre viktigaste råd för att skapa sig en effektiv arbetsdag?
– Ha först en bra grundplan. Gör en kort avstämning med dig själv inför nästa dag och försök skapa en arbetsstation som är trivsam och problemfri.

Hur är det att jobba med den pågående försäljningen av Telefoncentralen-projektet?
– Alla projekt har olika utmaningar. Vi har skapat ett fint projekt som passar bra in i området och det har varit positiva tongångar från alla inblandade. När kunderna sen kommer ut på plats får vi ett tydligare kvitto på hur väl vi mött förväntningarna. Rent försäljningsmässigt har vi en stark marknadsutveckling i ryggen vilket såklart underlättar. Men det ställer också krav på att följa utvecklingen noga och löpande analysera hur vi når bästa resultat i slutet. Det finns inte utrymme att koppla av för då missar du något.

Hur återhämtar du dig?
– Jag promenerar, gör praktiska saker som att bygga/fixa något i huset eller lyssnar på musik.

Vad har du för intressen?
– En golfrunda spelar jag gärna även om det är svårt att hitta tid. Jag lyssnar gärna på livemusik utan virus. Ser med nöje på fotboll live och framför skärm. Dessutom älskar jag att promenera i städer och titta på byggnader. Annars är det familjen som ger glädje i vardagen med barn i olika åldrar som gör att det är full fart.

Är något intresse kopplat till din uppväxt?
– Den tydligaste kopplingen till uppväxten är bollspel av olika slag. Jag har utövat de flesta sporter där en boll är inblandad. Därifrån kommer väl min tävlingsinstinkt, jag tycker inte om att förlora.

Hur ser dina sommarplaner ut?
– Det finns inga storslagna planer utan vi anpassar oss lite efter vad som känns möjligt. Nu när hanteringen av vaccineringarna gått framåt så finns det förhoppningsvis möjlighet att besöka släkt och vänner på ett annat sätt. Efter så lång tid kommer även små utflykter kännas som stora äventyr.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Nu när vi inte träffats på samma sätt har jag inte fått läge att berätta om min ”Hole-in-one” för ett par helger sedan. Så jag passar på att lyfta fram det här. Jag var ute på årets första golfrunda under Kristi himmelfärds-helgen och kliver fram till tee (utslagsplatsen) på hål 3. Jag svingar och träffar fint med min järn-åtta (klubba), ser att bollen går i en perfekt bana och 135 meter senare rullar den rakt ner i hålet. Då blev det skumpa efteråt kan jag lova!

Vad läser du för bok just nu?
– Det var länge sedan jag läste en bok nu. För mig så behöver jag känna att det finns tid för att kunna uppskatta läsning. Jag läste mycket när jag var yngre och hade mer tid för det och har jobbat i bokhandel faktiskt. Ett par favoriter är ”Ormen” av Stig Dagerman och John Steinbecks ”Buss på villovägar”.

Hur har du hanterat pandemin och hur känns det att i höst kunna komma tillbaka till kontoret?
– Som för många andra har jag hittat nya sätt att få vardagen att flyta på. Tack vare att skolorna hållit öppna har det ändå fungerat förvånansvärt bra att arbeta hemifrån. Många processer i mitt arbete hade redan digitaliserats för att underlätta för både oss och våra köpare. Digitaliseringen har varit avgörande för att kunna arbeta effektivt under den här perioden.

– Jag hoppas att vi kan ta med oss även det positiva som distansarbete har gett. Om vi kan addera den sociala kontakten som är så viktig för att bygga relationer och skapa samhörighet, så kommer det att bli riktigt bra.

Fråga oss