Nyheter / 2021 / ”Ägarna ska ha beröm för hur de förvaltar sitt företag och hur mycket de bryr sig om oss medarbetare” – fredagsporträttet med Kristina Hellborg
2021-08-26

”Ägarna ska ha beröm för hur de förvaltar sitt företag och hur mycket de bryr sig om oss medarbetare” – fredagsporträttet med Kristina Hellborg

Förvaltningsekonom Kristina Hellborg är en trygg och strävsam medarbetare. Hon är alltid glad över att få hjälpa andra kollegor i stort som smått och gillar att sjunga tillsammans med ägarfamiljen i företagskören. När hon ger feedback försöker hon se situationen ur den andres perspektiv. Vilken roll Härnösand, Petter Stordalen och stuntmän har i Kristinas liv, det får du reda på här:

Kristina Hellborg Einar Mattsson.jpg

Vi är nyfikna på hur länge du varit inom Einar Mattsson-koncernen?
− Jag började 2012 och kom då från en liknande tjänst på Humlegården fastigheter. Jag har inte vågat mig på någon yrkesväxling utan är fortfarande förvaltningsekonom och trivs bra med det. Under hela min yrkeskarriär har jag hållit mig inom ekonomisfären. Jag började min yrkesbana i försäkringsbranschen och hamnade av en slump i på fastighetssidan inom Länsförsäkringar 1994, så sen har jag varit kvar i fastighetsbranschen.

Vad har du för ouppfyllda yrkes- eller utvecklingsdrömmar?
− Som ung och vältränad ville jag bli stuntman, dessvärre blev det aldrig aktuellt.

Inom koncernen jobbar vi med ständiga förbättringar, så nu har vi även ett aktivitetsbaserat huvudkontor. Hur känner du efter omgörningen?
− Det bästa med renoveringen är hur snyggt kontoret är. När det gäller det aktivitetsbaserade konceptet så upplevs det nog olika för olika yrkesgrupper. Det är bra att lätt kunna välja plats utifrån dagens aktivitet och sätta sig antingen med dem man behöver ha en tät kontakt med eller välja ett enskilt rum om man vill sitta ostört. Att ha rent skrivbord-princip, där vi måste plocka undan och lägga in material i sitt skåp har varit en omställning. Jag har vant mig nu och det ger ett snyggt och prydligt intryck. Det ska bli spännande att se hur det fungerar när fler kommer tillbaka efter restriktionerna och kontoret fylls på med folk igen.

Vilka personer inspireras du av?
− Vilken svår fråga. Jag inspireras av min närmaste familj – mina barn och mina föräldrar. Mitt yrkesval inspirerades av pappa och min ”omhändertagande” sida har jag nog mer från mamma. På kontoret Mira Abdi, en tidigare kollega. Hon är smart, klok, snabbtänkt, strukturerad, tydlig med vad hon vill, samtidigt som hon alltid är glad och rolig.

Vem/vilka på företaget beundrar du mest?
− Miras egenskaper som jag nämnde ovan stämmer på många av mina kollegor också. Så jag svarar Sandra Walldie och hennes gäng på koncernekonomi och alla i min egen grupp.

När var du modig och utanför din komfortzon senast?
− Jag brukar inte upplevas som en badkruka, men att bada bastu och därefter hoppa i iskallt (nåja …13 grader räknas kanske inte som iskallt) vatten är inget jag uppskattar. Detta gjorde jag i våras och då hoppade jag faktiskt ner i vattnet upprepade gånger.

Är du en person som ofta ger komplimanger? Är du bra på att ta emot dem?
− Ja, jag försöker ge komplimanger eller beröm till folk i min omgivning och hoppas att det uppfattas så. Att ta emot komplimanger/beröm måste jag nog jobba lite på. När jag får en, så har jag lätt för att landa i att det var nog ändå inte tillräckligt bra.

På ett välmående företag har man en fungerande feedback-kultur. Hur ger du  negativ feedback på ett sätt så att det landar rätt?
− Jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk, att försöka se situationen ur den andres perspektiv för att förstå hur han/hon tänker. Men ändå våga vara tydlig med vad man inte är så nöjd med. Det är också viktigt att grunda sin feedback på egna upplevelser eller ta reda på mer, du kan inte helt och hållet utgå från vad du har hört.

När har du som roligast på jobbet?
− Det är när jag får möjlighet att hjälpa någon kollega, stort som smått. Då trivs jag som bäst. Om du mer syftar på att skratta och skämta, så har pandemin gjort att vi har tappat möjligheten till det spontana småpratet som ofta lockar till skratt, eftersom vi jobbar hemma. De få gånger jag är på kontoret är det glest med kollegor och vi håller avstånd, så det blir inte riktigt lika naturligt med skämt och skratt då heller känner jag. Vi jobbar garanterat upp det igen när vi får komma tillbaka till kontoret fullt ut.

Är det viktigt att ha roligt på jobbet, varför?
− Ja, dels för att trivas med sitt arbete, dels också för att trivas med sina kollegor. I normala fall har du dina kollegor omkring dig åtta timmar om dagen, så det måste kännas roligt att gå till jobbet.

Finns det något i livet som du ångrar, och som du idag skulle gjort annorlunda?
− Jag skulle nog ha lyssnat på min pappa som tyckte att jag skulle utbilda mig mer innan jag började jobba. Just då lockades jag mer av att jag blev erbjuden ett jobb och så har jag utvecklats därifrån. Det har fungerat, men med mer utbildning från början så hade jag haft en stadigare utgångspunkt och hade nog kunnat göra en snabbare karriär med bättre självförtroende.

Om du fick välja en person att få vara ett dygn tillsammans med, vem skulle du välja då utav Petter Stordalen, Angela Merkel eller Carina Åkerström (vd, Handelsbanken), och varför?
− Petter Stordalen, tror jag. Det skulle vara spännande att höra om hans ”resa”, få följa med på den och dessutom få höra norska, ett språk som alltid låter positivt och glatt.

Om du skulle framföra något beröm till våra ägare, vad skulle du vilja säga då?
− Förutom hur de förvaltar sitt företag och hur mycket de bryr sig om oss medarbetare, så vill jag berömma dem för deras musikalitet. Det sjunger så bra, alla tre! Det är en ära att få stå i samma kör och sjunga tillsammans med dem.

Är du morgonpigg eller föredrar du en lång sovmorgon?
− På vardagar är jag morgonpigg. Jag tränar gärna på morgonen innan jobbet, så när jag ska jobba på kontoret brukar jag först hänga på låset på Sats som öppnar klockan 06.00. På helgerna försöker jag sova längre. Jag trivs med att ta det lugnt på helgen; äta lång frukost, läsa en bok och inte ha någon tid att passa.

Vad är ditt bästa sommarminne från i år?
− Den sedvanliga veckan på landet (i Viksjö utanför Härnösand) med mina båda bröder och ena brorsans familj. I år blev bonusen att jag fick med mig mina två egna vuxna barn. Det blev en hektisk vecka mitt i värmeböljan med fiske, bad, vandring och så hade vi dessutom planerat att måla huset. Vi hann med tre husväggar, men vi är rätt så nöjda ändå. Framsidan tar vi nästa gång vi är där.

Vad ger du för tips till en 18-åring som står med hela arbetslivet framför sig?
− Få inte panik bara för att du inte har en färdig plan. Det är nog inte många 18-åringar som vet exakt vad de vill syssla med resten av livet. Prova dig fram, studera eller sök några olika jobb. All kunskap är bra kunskap, både från studier och från arbetslivet.

Fråga oss