Nyheter / 2020 / "Vi har fantastiska hyresgäster”
2020-01-20

"Vi har fantastiska hyresgäster”

Det är dags att berätta om energiknippet Erica Wallmo som förgyller vardagen för både hyresgäster och kollegor. Erica jobbar som biträdande förvaltare, och vi ska reda ut begreppen lite för att förtydliga vad hon gör och vem hon är.

Erica, berätta för oss, vilken roll har du idag och vad har du gjort tidigare?
– Jag arbetar som biträdande förvaltare, och har också jobbat som bostadskonsulent. Innan Einar Mattsson jobbade jag på AP Fastigheter som köpte upp Vasakronan. De ville inte behålla hela bostadsbeståndet utan jobba mer med kommersiella lokaler. Så de resterande bostäderna som inte såldes la man ut på extern förvaltning, där jag arbetade. Det bolaget hette Stadsmuren då, numera heter det Savills.

Hur fick du kontakt med Einar Mattsson?
– Jag blev headhuntad hit utav en kollega som börjat på Einar Mattsson, som jag jobbade med redan på Vasakronan. Hon trodde att det skulle passa mig perfekt, och hon hade helt rätt.

Du är utbildad förvaltare. Hur kommer det sig att du inte jobbar i den rollen?
– Min ambition är att så småningom bli förvaltare, inte just nu. Mitt uppdrag och min roll just nu är så utvecklande och spännande och jag trivs så bra i vårt team. Vi har fått nya kollegor som tillför massa värde och kunskap, så motivationen är hög.

Om du vill hänga med i branschen, vad gör, lyssnar eller läser du då? 
– Jag är främst engagerad i olika nätverk. Jag har fortfarande kontakt med kollegor från tidigare anställningar, och vi träffas ofta trots att vi numer är på olika fastighetsbolag. Sedan är jag med i ett större fastighetsnätverk med olika fastighets- och förvaltningsbolag. Till det har jag också ett juristnätverk som ger inspiration och stöd specifikt för det uppdrag jag har. Självklart vill jag hänga med och läser även “Fastighetsnytt”och liknande branschtidningar.

På Einar Mattsson jobbar vi tillsammans i team kring varje fastighet. Vad är fördelarna med det?
– Att jobba i team gör att jag får kontakt med de andra som inte sitter på vårt kontor. Det är fastighetstekniker, fastighetsskötare, leverantörer med flera. Vi i teamet får en annan insyn i varandras uppdrag och ansvar, det skapar delaktighet och vi får en känsla hur vi tillsammans bäst löser den totala leveransen.

Har du kul på jobbet?
– Rollen jag har är så bred och varierande, så det blir aldrig tråkigt. Vi har kul tillsammans och skrattar mycket. Jag har roligt på jobbet varje dag!

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Vi är ett stort och erkänt fastighetsbolag i branschen med både externa och interna uppdrag. Det är jätteviktigt för mig. Efter mina år på Vasakronan, så kan jag omsätta mina erfarenheter och lösningar i mitt jobb här. Många trivs att jobba i mindre företag, men för mig är det tvärtom. Jag gillar att jobba i koncernen Einar Mattsson.

Har du några ledord i ditt arbete?
Ja, orden "team" och "engagemang". Ibland har vi väldigt tunga situationer med hyresgäster som har svåra problem, eller behöver hjälp av samhället och andra som stör och inte förstår vad dom ställer till med. Jag vill alltid förstå situationen, så att vi tillsammans med hyresgästen kan hitta en gemensam väg framåt.

Hur är det att ibland behöva säga nej till hyresgästers vilja att göra om, eller tro att man kan hyra ut utan lov i andra hand och hantera önskningar med lägenheter de inte äger, men som är deras bostad?
– Det är kanske vår främsta utmaning. Vi håller oss till och förmedlar det som står i Einar Mattssons policy, så att hyresgästerna förstår vad som gäller. Vi behandlar alla lika, det ska vara rättvist.
De flesta hyresgäster vi har är skötsamma, det är viktigt att de får veta det. Vi har fantastiska hyresgäster som hjälper oss på olika sätt.

Tycker du att Einar Mattsson är ett bolag som renoverar i onödan?
– Nej, det tycker jag inte. Vi renoverar våra fastigheter för att de är slitna. Det ser man inte alltid utanpå huset. Istället för att ideligen laga och lappa, det kan vara massa fel på hissar och ständigt lagande av vattenläckor. Då blir det bättre för både hyresgäster och fastighetsägare om man renoverar, lagar ordentligt och kanske passa på att se över och förbättra energiåtgången i huset.

Hur tar vi reda på vad företagets 6200 hyresgäster tycker? Vet du vad hyresgästerna i ”dina” fastigheter tycker?
– Vi gör årligen en hyresgästundersökning som heter Aktiv Bo. Där vi får in synpunkter och arbetar sedan i team med resultaten. Där finns även fritext-svar som vi noga går igenom. Sedan är den dagliga dialogen viktig med dem som hör av sig och har idéer, frågor och synpunkter kring lägenheterna och husen.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Jag har fått små presenter som blommor och vykort. En gång fick jag en fin hemgjord anteckningsbok med handpressat papper och bokmärken. Det är så fina stunder jag får uppleva när jag får skriva kontrakt med nya hyresgäster som är jätteglada över att ha fått en lägenhet.

Berätta något som folk inte tror om dig ...
– Jag är väldigt bra, för att inte säga proffs, på att handla mycket kläder. Jag skänker pengar till WWF, Greenpeace, Röda Korset, har fadderbarnet Diego-Andres från Colombia, PLAN, Unicef Världsförälder och till UNHCR:s flyktingfond.

Vem är en bra ledare? Vad kännetecknar ett gott ledarskap? Du är idag förälder till vuxna barn, vilka metoder har fungerat för dig?
– En bra ledare är engagerad och delaktig, som ger både beröm och kritik och som är bra på feedback. Om någon gör fel ska den inte vara dömande, chefen ska också vara bra på att kommunicera och informera, precis som min nuvarande chef.

– Samma sak gäller i föräldrarollen. Det är viktigt med sunda värderingar och att inte vara fördömande. Du behöver vara en god förebild och leva som du lär, sprida glädje och att du ser dina barn. Sådär på riktigt.

Einar Mattsson har ett starkt arbetsgivarvarumärke. Vad tycker du vi ska göra för att få lättrörliga yngre generationer att stanna längre på Einar Mattsson? Hur lockar vi generationerna Y och Z att ens komma till oss?
– Genom utveckling, att ge dem eget ansvar och att de ser att det jobb dom fått kan leda till något annat inom företaget.

Hur ser en favoritdag ut för dig?
– Då är jag med familjen och hunden Axl, vår ettriga Cairnterrier. Vi äter god mat, gärna asiatiskt, och på en favoritdag, ja då är vi nog på en gemensam resa. På jobbet ser jag gärna dom roliga uppgifterna och inte allt för många tunga frågor med problem, sedan blir det träning på SATS på lunchen. Att cykla till lägenhetsbesiktningar är inte heller helt fel!

Du är en trägen löpare och flitig motionär. Vad händer om du inte motionerar regelbundet?
– Jag tränar och springer med nära och kära, på jobbet och tillsammans med mina döttrar. Jag tävlar inte men springer halvmaraton på Runmarö varje sommar. Nästa år är det femte gången jag gör det loppet, så det gäller att hålla sig i form hela året för att bli ännu bättre nästa gång. Om jag inte motionerar regelbundet tappar jag det sociala, som är så viktigt för mig. Det är många andra på jobbet som tränar, så det är ett kärt samtalsämne hos oss. 

Hur kopplar du bäst av? 
– Då är jag hemma i trädgården i växthuset. Där varvar jag ner som mest när jag planterar blommor och njuter av mina meloner, gurkor och vindruvor, och allt annat som växer.

Om du ska ge några visdomsord till en 18-åring idag, vad säger du då?
– Det är viktigt med utbildning och ha ett kul och bra jobb. Så tänk på dig, ta reda på vad du vill och se till att ha vänner. Allt annat löser sig. 

Fråga oss