Nyheter / 2020 / Vi bjuder bina på mat och boende
2020-05-07

Vi bjuder bina på mat och boende

Att antalet insekter som bin och humlor har minskat drastiskt under senare år är något som Einar Mattssons utemiljögrupp tagit fasta på i utformningen av årets sommarblomprogram. Nu planteras pollenrika växter på gårdarna där bina också välkomnas flytta in i nybyggda bi-hotell.

bihotell_1_960-500.jpg

Einar Mattssons utemiljögrupp tar hand om utemiljön kring fastigheterna året runt. På våren genomförs den stora vårstädningen. Allt grus från vintern sopas upp och rabatterna rensas från ogräs, gödslas och luckras. Därefter planteras årets vår- och sommarblommor i stora urnor på gårdarna. I år är temat för sommarblommorna inspirerat av behovet av biologisk mångfald.

- Antalet pollinerande insekter som bin och humlor har minskat drastiskt under senare år och samtidigt vet vi att pollinering av insekter är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter i våra urnor och rabatter kan vi hjälpa bina och andra insekter säger Malin Persson, arbetsledare på Utemiljöavdelningen.

Mat till insekterna hela säsongen

De blommande urnorna bidrar till att bilda ett grönstråk där bina kan landa på sin jakt efter mat i staden. Målet är att se till att det finns mat åt bina under hela säsongen.

- Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor. I maj och juni finns i regel gott om mat när både träd och buskar blommar. Men under sensommaren kan det vara ont om mat och då kan gårdens sommarblommor och perenner fylla en viktig funktion, berättar Malin.

Bi-hotell av återvunnet material

Bina behöver inte bara mat, utan även boplatser. Därför har utemiljögruppen även tillverkat egna bihotell som sätts ut i planteringarna och i urnorna.

- Vi har återanvänt material så mycket som möjligt. I de stora bi-hotellen med flera våningar har vi lagt in delar från gamla trasiga krukor, mossa från hösturnorna och så har vi tagit hand om hyresgästernas granar och borrat hål i bitar av stammarna, berättar Nemo Eriksson som tillverkat många av bithotellen under vintern.

bihotell_2_960x500.jpg

Bi-hotellen finns vid många av Einar Mattssons egna fastigheter, men också hos förvaltningskunder. Det lilla flervåningshuset med hängmatta eller gångbro är inflyttningsklart på en av Brandkontorets fastigheter på Artillerigatan.

Skapa en insektsvänlig balkong

Ett tips till dig som har en balkong eller uteplats är att också bidra med blommande insektsvänliga växter, såsom smultron, lavendel, heliotrop, tagetes, rosenskära, mynta, timjan, citronmeliss, sommarrudbeckia, höstaster och kärleksört. På så vis får vi gröna landningsplatser för bina.

Ps. Tänk bara på att hänga krukor och balkonglådor på insidan av räcket så att de inte riskerar att falla ned.

Fråga oss