Nyheter / 2020 / "Så mycket kunskap, trevlig stämning och många drivna kollegor” ​— fredagsporträttet med Li Cederwall Frizzo
2020-03-13

"Så mycket kunskap, trevlig stämning och många drivna kollegor” ​— fredagsporträttet med Li Cederwall Frizzo

Li Cederwall Frizzo är affärsutvecklingschef på Einar Mattsson Projekt AB. Li har nu hunnit jobba en månad påsin nya tjänst och vi var nyfikna på hennes första intryck av företaget. Vi passade på att fråga om branschens trender och gjorde även ett försök att få henne att avslöja den italiensk-ättade familjens bästa pastarecept.

 

Vilka är dina starkaste intryck så här långt?
— Det är att det finns en enorm bredd på kompentens inom bolaget. Så mycket kunskap, trevlig stämning och många drivna kollegor här på Rosenlundsgatan.

Vad har du gjort tidigare?
— Jag har tidigare arbetat i flera olika skeden inom projektutveckling, med allt från förvärvs- och detaljplanearbete till att ansvara för eftermarknadsfrågor. Men jag måste erkänna att mitt hjärta alltid klappat lite extra för de tidiga skedena.

Vad visste du om oss innan och hur hamnade du på Einar Mattsson?
—Jag kände givetvis till Einar Mattsson sedan tidigare och har alltid haft en positiv bild av familjeföretaget. Förutom att jag arbetat inom samma planområden har jag också bott i en lägenhet för många år sedan som förvaltades av Einar Mattsson.

— Jag hade också börjat sakna att arbeta på hemmaplan och ville tillbaka till Stockholmsmarknaden. Jag trivdes bra hos min förra arbetsgivare Heimstaden, men det var ibland en utmaning att få ihop livspusslet med projekt från Luleå i norr till Linköping i söder.


Ledarskap

Vem är en bra ledare och vad kännetecknar ett gott ledarskap?
— En bra ledare är lyhörd för sina medarbetare och tillvaratar varje medarbetares kompetens på bästa sätt. Ledaren styr mot uppsatta mål och motiverar de inblandade längs vägen. För mig är det även viktigt med ledare som vågar fatta både enkla och obekväma beslut.

Vad är det roligaste och svåraste med ledarskap?
— Det roligaste med ledarskap är när jag ser mina kollegor växa, när de tror på sig själva och sina förmågor. Den största utmaningen kan ibland vara att få medarbetaren att lyfta blicken tillatt se det större perspektivet. Ledarens roll är att fåmål som känns avlägsna idag att upplevas som nåbara, även om det kommer krävas tålamod och strävsamhet.

Vem är den bästa chef du haft på tidigare arbetsplatser?
— Den bäste hittills är nog min tidigare chef Fredrik Anheim som jag arbetade med under min tid som Eftermarknadschef på Ikano Bostad. Han var en synnerligen god lyssnare och hjälpte mig ofta att komma fram till lösningar själv — utan att ge mig de direkta svaren.

Vilka tre egenskaper gör dig till en bra chef?
— Att jag är lyhörd, uppmuntrande och har förmåga att fatta både bekväma och obekväma beslut.

Hur investerar du i dina medarbetares innovationsförmåga?
— Jag lyssnar och bollar idéer och nya förslag. Jag förkastar aldrig en kreativ idé direkt, utan ser först över möjligheterna den ger innan jag ifrågasätter den.

Ditt bolags vd, Peter Svensson, har i fredagsporträttet berättat att han är duktig på att ge och ta emot feedback. Hur är du?
— Jag försöker att ge feedback kontinuerligt i mitt dagliga arbete. Det är något jag fått lära mig och som jag efter mycket övning blivit bättre på med åren.


Innovation och framgångsfaktorer

Hur kan och ska Einar Mattsson Projekt jobba för att bli mer framgångsrika?
— Einar Mattsson är idag ett starkt bolag med ett starkt varumärke vilket gör att vi måste förvalta det på bästa sätt varje dag. Att vi är en långsiktig aktör, att vi behåller samtliga våra hyresrättsprojekt i vår egen förvaltning, gör det än mer viktigt att hitta mark och nya projekt i för oss rätt lägen. Vi ska fortsätta arbeta med hållbarhetsfrågor ur alla aspekter. Det är ett måste för att vi ska behålla positionen som en stark aktör.

Tror du att urbaniseringen till de norra delarna av Europa fortsätter, så att Stockholm fortsätter att vara Europas näst mest inflyttade stad efter Oslo?
— Inflyttningarna till områdena i och kring Stockholm kommer att fortsätta, liksom efterfrågan på bra bostäder. Utmaningen ligger i att säkerställa att de bostäder som byggs också efterfrågas av marknaden. Även infrastrukturen behöver utvecklas för att möjliggöra efterfrågan i nya områden.

Vilka ord poppar upp hos dig när du hör ordet ”co-living”?
— Det är orden ”smart” och ”nytänkande”. Det är ett boende som borde attrahera både den yngsta och den äldsta generationen på bostadsmarknaden. Det är ett modernt koncept som kan råda bot på både dyra boendekostnader och motverka ensamhet.

Tror du att Einar Mattsson kommer att bygga hus med stora gemensamhetsytor och mindre med egna boytor framöver?
— Svårt att svara på generellt. Det är något som måste anpassas specifikt för respektive projekt beroende på målgrupp.

Vilka trender ser du inom branschen gällande lägenhetsstorlekar, materialval eller geografiska områden?
— Att planlösningarnas utformning fått en allt större betydelse med tiden är tydligt. Idag är det viktigare att bostadsköparna hittar rätt funktioner än de enskilda kvadratmetrarna. Gällande materialval upplever jag att köparna har blivit betydligt mer medvetna vad gäller ursprung, miljö och hållbarhet.


Om dig

Hur ser en riktigt bra dag ut på jobbet?
— Den innehåller intressanta och givande möten och diskussioner, med både kollegor och externa samarbetspartners. Jag har ätit en god lunch med mina kollegor. Den där härliga känslan jag haft i kroppen under dagen följer med mig hem.

Har du något smultronställe dit du gärna åker?
— Det är såklart vår lägenhet i Italien. Den ligger i en liten by vid södra delen av Gardasjön. Ett annat ställe lite närmre är familjens trädgård där jag trivs som fisken i vattnet. Att rensa rabatter är förvånansvärt rogivande.

Ditt namn har en viss italiensk klang. Var kommer Frizzo ifrån?
— Det stämmer, min man är halv-italienare. Min svärfar är från Italien och flyttade till Sverige i början av sextiotalet.

Vilket är det bästa matreceptet du kan dela med dig av? Kanske det ”hemliga” släktreceptet på pasta som funnits med i generationer …
— Ha ha! Till min mans stora förtret så hör inte pasta till mina favoritmaträtter, därför har jag inget bra pastarecept. Min absolut populäraste maträtt är utan tvekan mina pannkakor. Det är min farmors gamla recept och förutom den ”hemliga ingrediensen” är nyckeln till framgång rikligt och riktigt smör både i pannan och i smeten.

Om jag frågade dina barn hur du är som förälder vad skulle de svara då?
— Mina tre barn är mellan två och tolv år gamla så det beror helt på vem du frågar. De skulle svara allt från ”världens bästa” till ”väldigt pinsam” skulle jag tro.

Har du något bra boktips, podd- film-, eller serietips att dela med dig av?
— Jag gillar de flesta svenska deckare men har ingen särskild favorit. Böckerna får gärna utspela sig på platser jag känner till väl.


Tack, Li!

 

Fråga oss