Nyheter / 2020 / Fredagsporträttet – idag firar vi Einar Mattssons jubilerande medarbetare
2020-12-18

Fredagsporträttet – idag firar vi Einar Mattssons jubilerande medarbetare

Einar Mattsson är ett bolag med bred kompetens. Koncernens olika bolag skapar tillsammans en bred kunskapsmassa, och vissa har mer erfarenhet än andra. Företaget har unga nyanställda, men också en och annan mångårig medarbetare. Här lyfter vi nu fram årets jubilarer som får uppskattning av företaget för sina mångåriga insatser.


Anders Svensson 
– firar 30 år i bolaget

Anders Svensson startade sin bana som ung sommarvikarie med ekonomi på avdelningen för leverantörsreskontra. Han har varit ekonomiassistent, hyresadministratör, redovisnings-ekonom och förvaltnings-ekonom. I gränsen mellan ekonomi och IT flyttade intresset sedan helt över till IT. Där startade Anders som IT-tekniker, IT-ansvarig och är nu IT-chef.

För att Anders ska ha kul på jobbet så måste arbetet känns meningsfullt, utvecklande samtidigt som det är viktigt med kollegor som man trivs med. Så har det varit i hela 30 år och det som gjort att han stannat. När han tittar bakåt och reflekterar över teknikskiften och förändrade arbetsmetoder och allt som hänt så är han glad och stolt att ha fått vara med på den resan och lärt sig en massa olika saker.

Vad har Einar Mattssons långsiktiga sätt att driva företag betytt för din egen trygghet?
– Den omtanke som funnits från ägarsidan i kombination med företagets långsiktighet har skapat någon form av extra ”trygghetslager” både för mig, kollegor, hyresgäster med flera.

Om du ska ge ett råd till någon som precis börjat på Einar Mattsson, vad säger du då?
– Gör ditt bästa, var nyfiken och ta vara på de möjligheter som finns.

Vad ser du fram emot att göra under åren framöver?
– Det kommer så otroligt mycket spännande lösningar inom teknik. Systemområdet som påverkar oss som människor – hur vi kan arbeta i vår vardag och vad vi kan göra i våra fastigheter. Jag vill fortsätta försöka förstå vad man kan göra med tekniken och hjälpa till så att de fantastiska möjligheter som finns också fungerar på riktigt i praktiken och på ett säkert sätt.

Du har träffat och arbetat även åt Einar, vad tar du med dig från hans ledarskap?
– En sak jag beundrar var hans förmåga att vara genuint intresserad av och möta medarbetare på rätt nivå utifrån situation och yrkesroll. Han fick mig att känna mig sedd.

Joakim Attevall – firar 30 år i bolaget

1984 klev Joakim in på företaget. Han skulle ha PRAO och frågade sin hockeytränare om han kunde få göra den hos honom. Tränaren jobbade som rörmokare på Serviceavdelningen. Joakim hade så roligt när han fick komma hem till människor och få lösa deras problem, så sedan fick Joakim sommarjobb och fortsatte att jobba extra på lov och lediga dagar. Joakim har lärt sig VVS av företagets rörmokare, snickrat med duktiga snickare, lärt sig sätta kakel och klinkers av kakelsättare. Han arbetade sedan både med renoveringar och i nyproduktion innan han fick rollen som fastighetstekniker. Han jobbade på två olika uppdrag i 14 års tid innan han fick erbjudandet om att bli arbetsledare på den nystartade avdelningen Fastighetsdrift. Tre år senare fick Joakim erbjudandet om att bli chef och där är han kvar än idag.
Det är den ständiga förändringen och utvecklingen som gör att man trivs och har roligt hävdar Joakim. Genom åren har han lärt sig att det är från personer med annan syn på saker som man lär sig mest av och får störst egen utveckling från. Sedan spelar det roll att man bjuder på sig själv och har roligt. Då blir även tuffa och jobbiga saker lättare att hantera.

Vad har Einar Mattssons långsiktiga sätt att driva företag betytt för din egen trygghet?
– Långsiktigheten har gett mig en trygghet att våga utmana mig själv med de nya roller jag fått. Den största utmaningen var att bli chef. Jag tvekade länge innan jag tackade ja. Utan uppbackning från kollegor och ägare så hade jag nog inte vågat. Jag tänkte tillbaka på min tid som ung ”spoling” på serviceavdelningen där de äldre hela tiden utmanade mig med nya arbetsuppgifter. Jag sa till mig själv att lyssna på vad andra säger, de kommer att visa dig hur det ska göras, och då kommer det att gå bra. Långsiktigheten ger utrymme att lära sig saker så att vi blir ännu bättre hela tiden.

Om du ska ge ett råd till någon som precis börjat på Einar Mattsson, vad säger du då?
– Var lyhörd och ödmjuk för då kommer du att märka vilka härliga och kompetenta människor som jobbar här.

Vad ser du fram emot att göra under åren framöver?
– Just nu så jobbar jag på driften och något inom service blir det garanterat. Att få hjälpa till är fortfarande det roligaste som finns. Det finns mycket att göra och saker att slipa på att förbättra inom service.

Du har träffat och arbetat även åt Einar, vad tar du med dig från hans ledarskap?
– Tålmodigheten och att se varenda person inom bolaget. Jag var så otroligt imponerad över Einars förmåga att se varenda person i bolaget. Einar såg även de som utförde arbeten från andra bolag i fastigheterna.

Martin Michalski – firar 15 år i bolaget 

Martin började som arbetsledare under en akademiker-praktik i ingenjörs-utbildningen på KTH. Han har jobbat som entreprenadingenjör, platschef, projektchef och bytte sedan bolag inom koncernen och blev biträdande projektutvecklare och är nu projektutvecklare. Att få känna tillit från chefer har varit avgörande. Att få ta egna beslut och att känna att han styr sitt eget arbete har starkt bidragit till att han stannat i koncernen så länge. Han uppfattade redan som nyanställd prestigelösheten i bolaget och att det alltid uppmuntrades till att ställa frågor om man inte kan eller förstår. Det råder han nu nya kollegor att göra.

Mathias Johansson – firar 15 år i bolaget

Mathias har jobbat som snickare och arbetar nu med servicearbeten. Han är med i det ambulerande teamet av hantverkare som åker runt mellan projekten.  Mathias uppskattas av alla, av medarbetare, beställare och kunder. Det är en man som har nära till skratt och bidrar med god stämning. Han har ”världshistoriens största fiske-utrustning” och fiskar gärna på fritiden. Enligt ryktet ska han ha fångat en rekordgädda samma år som han började på Einar Mattsson. Även om det inte nappar, njuter Mathias av stunden och tillfället som ges. Hans chef idag säger att han säkert är en bra fiskare, men han är en ännu bättre yrkesman. ”Jag har varit en för kort tid på Einar Mattsson för att kunna hans historia, men jag är glad att jag får glänta på dörren till framtiden tillsammans med Mathias.” 

Peter A – firar 15 år i bolaget

Peter hamnade i företaget då en kollega tog en platschefstjänst och tipsade om att det behövdes snickare på Einar Mattsson. Peter har varit med och byggt lägenheter under alla år, och har nu det sista halvåret jobbat som "förrådare" på koncernens Logistikcenter. När man som Peter varit en del i ett sammansvetsat gäng bestående av 20 man är det alltid något kul som händer. Det gör att man trivs. Att jobba för Einar Mattsson har upplevts som väldigt tryggt. Peter är uppskattad för sin enorma erfarenhet och kunnighet. Det kommer väl till pass nu när han servar projekten med rätt utrustning för snickarna på plats. Peter gillar att vara i sommarstugan på Öland och till vardags gymmar han gärna och ofta på fritiden.

Marie-Louise Svensson – firar 15 år i bolaget

Marie-Louise är oerhört lyhörd i sin roll som förvaltare och chef. Ingen vet riktigt hur hon gör, men hon snappar upp stort som smått som medarbetarna gör och gjort, lyfter det och ger feedback. Hon är otroligt strukturerad och kompetent inom förvaltning. Det finns ingen fråga, stort som smått, som hon inte kan stötta eller ge vägledning i. Hon återkopplar alltid och är tydlig. Det uppskattas av hennes team och alla de samarbetspartners hon jobbat med under åren. Du kan alltid lita på att Marie-Louise har koll på läget. Strategisk och målmedvetet är orden som nämns om Marie-Louise. Hon svingar gärna sina golf-klubbor på fritiden.

Stort tack till er alla för ert stora engagemang och ert bidrag till verksamheten under alla dessa år!

Fråga oss