Nyheter / 2020 / Einar Mattssons kvarter Schönborg finalist till ROT-priset
2020-04-08

Einar Mattssons kvarter Schönborg finalist till ROT-priset

Igår utsågs Einar Mattssons kvarter Schönborg till en de fem finalisterna i tävlingen om Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Priset “främjar ombyggnation i Stockholm och ges till det projekt som bäst tillvaratagit husets kvaliteter och/eller givit fastigheten en ny användning på ett smakfullt sätt”.— Att Schönborg är ett av de utvalda projekt som i år aspirerar på årets ROT-pris är ett fint kvitto till alla som jobbat i projektet. Ett bevis på det avancerade byggtekniska arbetet som lagts ner under flera års tid, från planering till genomförande. Vi har verkligen lyckats utveckla fastigheten och samtidigt kunnat behålla dess ursprungliga själ och kvalitéer, säger Claes Granström, projektchef på Einar Mattsson Projekt AB.

Fastigheten Schönborg 6 som ligger i korsningen Götgatan/St. Paulsgatan har genomgått en omfattande renovering både in- och utvändigt. Hela fasaden är utbytt och invändigt är lägenheterna moderniserade med ny ventilation, kök och badrum, samtidigt som man restaurerat den tidstypiska mosaiken i trapphuset. I de 54 lägenheterna har tidstypiska detaljer bevarats och materialen har valts med omsorg för att huset ska hålla i många år framöver.

Utöver de rent arkitektoniska detaljerna och husets förbättrade funktion och energi, så har Einar Mattsson även utvecklat de kommersiella delarna. En ny mötesplats, konceptet S:t Paul, med den stora finska co-working-koncernen UMA i de två kontorsplanen och tillskottet av nya spännande restauranger för Södermalm i gatuplan. Det är nu en trevlig gatumiljö som skapar liv och rörelse i det nya Slussen-området.

Målet har varit att ta tillvara husets inneboende värden samtidigt som nödvändig modernisering gjorts. Från att historiskt ha utsetts till huvudstadens fulaste hus, kan vi nu stoltsera med Södermalms kanske snyggaste koppardetaljer, se filmen nedan.

Se/läs mer:
Film om kopparbeten på Schönborgs tak
De tävlar om Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2020
Fredagsporträttet med Claes Granström

Fråga oss