Nyheter / 2020 / ​Einar Mattsson får hederspris från Stockholm Konst
2020-02-11

​Einar Mattsson får hederspris från Stockholm Konst

Under måndagskvällen höll Stockholm Konst en gala på Liljevalchs där man delade ut pris till ”Årets enprocentare” ”Årets projekt” och ”Årets hederspris”. I år gick hederspriset till Einar Mattsson, Stockholms största privata fastighetsägare, för den muralmålning som under 2019 uppförts i Hjulsta.


– Vi är särskilt glada över att det här samarbetet har berikat en stadsdel som redan har mycket konst, med ännu mer fin konst. Vi rekommenderar såklart ett besök. Stolta och tacksamma har vi idag få ta emot ”Årets hederspris” och vill särskilt tacka för samarbetet vi har med Stockholms stad, och särskilt Stockholm konst, sa Anders Ränk, delägare i familjeföretaget, när han tog emot utmärkelsen.

– Varje morgon och varje kväll, på väg till och från tunnelbanan, så tittar jag på muralmålningen. Den lyser som en pärla och kan ses över stora delar av Hjulsta. Många boende har kommenterat den och tycker att den tillför stolthet och glädje, det är ett unikt verk i Hjulsta, säger områdesförvaltaren Ylva.

Från idé till färdig muralmålning
Sedan 2008 äger och förvaltar Einar Mattsson hyresbostäderna i stadsdelen Hjulsta där Ylva Forslund är områdesförvaltare. För några år sedan arrangerade Ylva en studieresa till Göteborg. Personalen skulle besöka Hammarkullen för att utbyta tips och erfarenheter, och fick se flera fina muralmålningar. Några veckor efteråt, försommaren 2018, såg Ylva en artikel i Dagens Nyheter om att Stockholm Stad skulle satsa på fler muralmålningar. Ylva tog direkt kontakt med Stockholms stad. 

Senare fick hon ett sms från Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst och Liljevalchs konsthall. De stämde träff och han tog med curatorn, utställningsorganisatören, Frida Cornell till Hjulsta. De gick runt i området och fastnade till slut för väggen vid Hjulsta backar. En fasad nära T-banan där det passerar mycket folk. Några månader senare presenterade Stockholm Konst en konstnär, Mari Rantanen, för Einar Mattsson.

Konstnären Mari Rantanen och curatorn Frida Cornell träffade ungdomar på ungdomsgården “Hjuset” i Hjulstaskolan. Mari fick med sig ungdomarnas berättelser om Hjulsta, om platser de gillade och om körsbären som blommar varje år. De ritade och målade tillsammans. Efter denna kväll gjorde Mari två förslag till motiv. Einar Mattsson bjöd även in hyresgästerna för att presentera förslaget och flera intresserade delade med sig av sina tankar kring verket.

Därefter målades konstverket på fasaden av Daniel Diaz med medhjälpare. Konstverket invigdes sedan i juni, där bland andra kulturborgarrådet Johan Naddebo, C, var med.


​Stockholm Konst
Stockholm konst leder varje konstprojekt fram till invigningen av det nya offentliga konstverket.

Enprocentsregeln
​Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. 

Om Mari Rantanen
Mari Rantanen är född och uppvuxen i Finland. Hon utbildades vid Finska Konstakademien i Helsingfors 1975–1979 och vid Pratt Institute i New York. Hon var professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1996–2005. Rantanen har haft flera utställningar i Europa och USA. I sina offentliga uppdrag utgår Mari Rantanen från platsens karaktär. Hennes verk förvandlas till landmärken, och de är samtidigt är öppna för tolkningar. 
​Motivet till muralmålningen i Hjulsta togs fram med hänsyn till omgivningens 1960-talskänsla.

Fråga oss