Nyheter / 2020 / "Det roligaste är att jag får träffa så många glada hyresgäster" — fredagsporträttet med Jörgen Magnusson
2020-11-06

"Det roligaste är att jag får träffa så många glada hyresgäster" — fredagsporträttet med Jörgen Magnusson

Jörgen är fastighetsteknikern som redan som barn plockade sönder brödrosten och annat i dess minsta beståndsdelar. Att ha förmågan att klura och ta reda på hur saker fungerar är ett måste för en tekniker som jobbar med hus. Han är musikalisk och har försökt att bli rockstjärna. Jörgen gillar Lärkstan, trortrivs hemma och hanterar stress med glass, film och promenad. Nu saknar han att få träffa sina föräldrar.


När och hur hamnade du på Einar Mattsson?

— Jag kom till företaget under sommaren 2017. Jag jobbade under 21 år på Brandkontorets förvaltning. När Brandkontoret bestämde sig för att lägga ut skötseln av fastigheterna till någon annan så valde de Einar Mattsson. Jag kan fastigheterna bra och Einar Mattsson tyckte det var värdefullt, så jag fick jag följa med husen hit kan man säga.

Kände du till Einar Mattsson?
— Jag visste att Einar Mattsson fanns och att det var ett fastighetsbolag, vars servicebilar man ser i stan då och då och att företaget funnits länge.

Hur ser din yrkesbana ut?
— Innan jag fick jobbet som fastighetsskötare och fastighetstekniker på Brandkontoret, så hann jag med att jobba på Park hotell några år i en roll som var en blandning av piccolo och vaktmästare.

Har du någon förebild här på jobbet?
— Jag har nog inte någon särskild förebild här på Einar Mattsson än. Alla här är viktiga tycker jag, alla har en viktig roll att sköta och vi behövs tillsammans för att husen ska fungera så de boende trivs.

Hur kommer det sig att du blev fastighetstekniker?
— Sedan jag var barn har jag alltid haft ett intresse för att fixa saker som inte fungerar. Jag vill också ta reda på hur saker fungerar. I stora fastigheter finns det både små detaljer och ibland stora saker som inte fungerar. Det underlättar om du gillar att felsöka och problemlösa.

Har du något tips på hur man kan träna upp sina praktiska sidor? Har du alltid varit händig?
— Att vara genuint nyfiken är nog det bästa tips jag kan ge. Redan som liten undrade jag hur tekniska prylar fungerar och plockade isär allt jag kom över i minsta beståndsdel. Min mamma och pappa tyckte nog inte alltid att det var så kul, ha ha.

Vad drömde du om att bli som barn?
— Åh, min stora dröm som barn var att bli musiker. Jag har dessutom försökt att bli det. Under några år spelade jag i olika band, men till slut så lade jag ner det. Det händer någon gång då och då att jag och polarna samlas och slänger ihop en spellista när någon kompis fyller år och ska ha fest. Då tar vi fram instrumenten. Jag hämtar min gitarr och så lirar vi.

Som tekniker har du flera verktyg hängande på byxorna. Vad är det för verktyg du har på dig dagligen?
— Ficklampa har jag alltid med mig och det är inte för att jag är mörkrädd. Men det är förbaskat bra att ha en ficklampa vid många tillfällen, jag ser den som en av mina viktigaste verktyg. På arbetsbyxorna hänger en bitsmejsel, en polygrip, talmeter (måttband med låsfunktion), låsolja med mera. Byxorna kan bli ganska tunga ibland när man förbereder sig för dagens uppgifter.

Vad är det roligaste med ditt jobb som fastighetstekniker?
— Det roligaste är att jag får träffa så många glada hyresgäster och omväxlingen av arbetsuppgifter.

Vilka är dina fritidsintressen?
— Att spela datorspel och att spela på gitarr är mina stora intressen. Vi är ett gäng på runt 50 gubbar som sitter och spelar datorspel och snackar tillsammans på kvällarna. Kanske inte alla 50 på en gång. Tre gånger om året ses vi och käkar och dricker gott, och så spelar vi så klart. Datorer och teknik har varit ett stort intresse i många år. Gitarren spelar jag på nästan varje dag, så det blir en liten ”trudelutt” om dagen.

Har du ett smultronställe någonstans?
— “My home is my castle”, jag är en sådan där som stortrivs hemma.

Vilket är det bästa sättet att hantera stress?
— Jag brukar äta glass och kolla på en bra film. Sedan blir det en långpromenad med min fru och hunden. Efter det finns inget som stressar en längre.

Vad är lojalitet för dig?
— Det betyder att man ställer upp och finns där för varandra när det behövs.

Om man ska välja ett bolag för fastighetsförvaltning, varför borde man välja just Einar Mattsson?
— Därför att här finns det så många duktiga människor som kan det de gör.

Har du någon särskild favoritstadsdel eller ett område som betyder lite extra för dig?
— Jag gillar Lärkstan (en del av Östermalm som har karaktär av villastad) för det finns så många fina hus där. Särskilt Danderydsgatan från Karlavägen upp till Östermalmsgatan är ett mysigt kvarter. Lite fler av den här typen av kvarter i Stockholm vore trevligt.

Finns det någon särskild fastighet du gillar lite extra?
— Om jag ska ta ett exempel från Brandkontorets bestånd, så gillar jag nog Furusundsgatan 10. Läget är bra och utsikten är fantastisk om man bor åt rätt håll.

Hur tycker du att digitaliseringen påverkat dig som medarbetare i Einar Mattsson?
— Det är en resa att göra med många olika program, appar och programvaror som ska sammanföras och fungera ihop. Systemen behöver bli ännu färre för att vi ska kunna jobba effektivare framöver.

Hur tror du att ditt yrke ser ut om tio år?
— Jag tror det i stort kommer se ut som i dag. De boende behöver alltid hjälp med saker de inte klarar själva. Även om husen mer och mer kommer att kunna styras och följas på distans, så går inte allt att lösa utan kunniga tekniker på plats.

Om du fick välja att träffa en person en hel dag, vem skulle du välja?
— Min mamma och pappa så klart, särskilt nu när det inte går att träffas. Annars hade jag nog velat träffa Nicko McBrain, trummisen i Iron Maiden, eller varför inte Bob Marley om han vore kvar i livet.

Fråga oss