Nyheter / 2020 / ”Det är viktigt att allt vi kommunicerar andas Einar Mattsson” – fredagsporträttet med ​Erika Norell
2020-02-14

”Det är viktigt att allt vi kommunicerar andas Einar Mattsson” – fredagsporträttet med ​Erika Norell

I fredagsporträttet idag möter du kommunikatören Erika Norell. Erika uppvaktades särskilt förra året då hon jobbat för Einar Mattsson i 30 år. Den flitiga norrländskan som minns allt och alla, vårdar varumärket ömt och driver på digitaliseringen. Här får du läsa om vikten att vårda sitt varumärke, om strandhäng och magin när du tagit den ultimata bilden.

Hur och när kom du till Einar Mattsson, och vad har du jobbat med?
– Jag började här i december 1989 för att vara exakt. Jag fick anställning i receptionen och växeln och fick också jobba med ekonomi, hyresreskontra och annan administration. En period arbetade jag också som hyreskonsulent. Marianne Ränk, dotter till Einar, såg mitt intresse för information och grafisk formgivning och jag blev informatör som hjälpte Marianne med marknadsföring och att arrangera olika företagsevent.

– Efter att jag fick min pc, företagets första, så fick jag till min stora lycka börja skapa trycksaker och byggde upp vår första webbplats. Idag arbetar jag främst med vår grafiska profil, förvaltar och utvecklar vår externwebb, intranätet och projektleder större trycksaksproduktioner.

Du har jobbat nära och tillsammans med Einar. Hur var det?
– Han var en fin person som jag verkligen tyckte om. En lyssnande och omtänksam, ödmjuk och intresserad man. Han brydde sig om oss anställda – frågade hur vi hade det, hur vi mådde och hur det var hemma. Han var ofta ute bland husen och pratade alltid med våra hyresgäster (det var färre fastigheter då) och följde våra byggprojekt med stort intresse. Han kontrollerade dessutom varenda faktura.

Vem ser du upp till yrkesmässigt på Einar Mattsson?
– Jag har många duktiga kollegor. Våra fastighetstekniker är en av de arbetsgrupper som jag tycker är beundransvärda. De arbetar ute i fastigheterna varje dag, möter våra hyresgästers olika behov och syn på saker och ges olika utmaningar varje dag i våra hus. Dessutom är de nästan alltid goa och glada när vi möts i korridorerna här på kontoret. Det är så trevligt!

Du är intresserad av färg och form, hur och när föddes det intresset?
– Jag har alltid älskat att rita och skapa bilder och former. Som liten satt jag ofta och ritade av figurerna och bokstäverna i mammas märkböcker*. Jag är fascinerad av grafiska former, ljus och skugga. Det kan man se i många av mina bilder.

EM har en stor och välbesökt webbplats. Hur är det att arbeta med en sida med så många olika målgrupper, då den omfattar alla koncernens bolag?
– Det är en utmaning, men också roligt och inspirerande. Charmen att arbeta med webb är att vi kan mäta och analysera och därefter vässa funktionerna allteftersom. Vi utvecklar webben för att hela tiden förbättra upplevelsen för våra besökare.

Varför ska ett företag vårda sitt varumärke?
– Det är så viktigt, det är företagets själ. Alla i företaget är delaktiga i att bygga upp varumärket. Allt vi gör på jobbet har betydelse för hur människor ser på vårt företag. Vi är ambassadörer för företaget även som privatpersoner. Den grafiska profilen är också en stor del av varumärket. Det är viktigt att allt vi kommunicerar andas Einar Mattsson och att våra interna värderingar syns externt. Vi vill bli igenkända med våra färger och former, och när man ser vår logotyp ska den förknippas med positivt laddade tankar.

Vad är svårast med att jobba med kommunikation?
– Det är att kommunicera på rätt sätt till rätt målgrupp i rätt tid. Budskap och timing, och alltid på mottagarens villkor.

Vilket är ditt favoritstypsnitt? Det fulaste du vet?
– Jag har ingen direkt favorit, det finns så många vackra. Men kom inte till mig med en text skriven i Comic sans!

Hur ska vi få generation Y och Z att komma till branschen?
– Vi ska bli ännu bättre på att visa att vi är i en rolig och viktig bransch. Vi bygger folks hem!

Du fotograferar i jobbet och det är ett stort privat intresse. Fotar du med mobil eller systemkamera?
– Jag fotograferar väldigt mycket, både med mobilen som alltid finns i fickan, men också med min kära Canon-systemkamera.

Om jag vill börja fotografera på allvar, var kan jag gå en kurs? Vad ska jag tänka på?
– Gå en kurs på Fotografiska. De har bra kurser, är proffsiga och så får man vistas i den inspirerande utställningsmiljön under kursen. Där har jag lärt mig att se bilder på ett nytt sätt.

– Utmaningen med fotografering är att det handlar om både teknik, färg och form. Ibland är det svårt, men det gäller att öva, öva och öva. När du sedan lyckas ta en riktigt fin bild så känns det magiskt.

Hur ser en ledig favoritlördag ut för dig?
– Det är en sommarmorgon i juli. Jag är på landet och vaknar tidigt. Drar på mig baddräkten, sveper om badrocken, sätter fötterna i badskorna och beger mig ner till stranden för ett morgondopp. Sedan äter jag frukost med maken på klippan. Förmiddagen ägnar jag åt att fotografera och måla, innan det blir för varmt. Då tar vi en tur med båten eller så blir det ett härligt strandhäng med familj och vänner. Det får gärna bli en svamputflykt i skogen också. Kvällen avslutas med middag i trädgården, med tända ljus och roliga samtal med många skratt.

Einar Mattsson jobbar med ledarskap hos både medarbetare och chefer. Vilken är den viktigaste egenskapen en ledare bör ha?
– En bra ledare är tydlig och samtidigt lyhörd för medarbetarnas olikheter och styrkor. Då kan du bäst nyttja ett teams förmågor.

Vem beundrar du, och varför?
– Jag beundrar personer som står upp både för sig själva och andra.

Vilka värderingar driver dig?
– Jag gillar att lösa problem, vill vara en del i goda samarbeten, delta i och sprida glädje och tycker att det är viktigt att vara rättvis i alla sammanhang.

Har du någon livsfilosofi?
– Att vara ärlig mot andra och inte minst mig själv. På senare tid har jag tänkt mycket på att det är viktigt att försöka ha det gott och leva här och nu.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Mina föräldrar var bagare, konditoriet Kringlan låg i samma hus som vi bodde, så jag är ett bagarbarn från Örnsköldsvik.

Du är en av dem som mött kärleken på Einar Mattsson. Hur gick det till?
– Min man jobbade på ett bygge då och jag i receptionen. Tycke uppstod och vi blev kära. I år är det trettio år sedan vi möttes, och vi lever fortfarande tillsammans i ett hus och har tre fina pojkar. Två har redan flyttat hemifrån.

Du har ett makalöst bra minne. Vad har du för teknik för att minnas beslut och händelser sedan flera år tillbaka?
– Jag antecknar och ritar mycket. Det är det enda knepet jag kan komma på. Jag älskar checklistor. Jag ritar alltid en fyrkant runt det jag själv ska göra efter ett möte, och planerar in när det ska göras. Annars gör jag inget särskilt.

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?
– Att direkt kunna teckna av det jag ser och det jag minns.

Om du fick spela in en tv-serie, vad skulle den handla om? Vilka skulle spela huvudrollerna?
– Det skulle såklart handla om ett fastighets- och byggbolag. Med Mel Gibson, Tom Hanks, Michelle Pfeiffer och Jodie Foster i huvudrollerna.

Om du fick välja att träffa en person (idol/kändis/guru) en hel dag, vem skulle du välja?
– En dag med Nick Brandt, en engelsk naturfotograf som tar spektakulära savannbilder. Han tar med mig till en flock elefanter på savannen, och vi fotar tillsammans. Det hade varit något.

Vad ger du för tips till en 18-åring med hela yrkeslivet framför sig?
– Det du tycker är roligt, det kommer du att bli bra på. 


Tack, Erika!

* en märkbok är en bok man använde förr till handarbeten för att exempelvis kunna överföra bokstäver, former och symboler till tyg som ska broderas

Fråga oss