Nyheter / 2020 / "Att bygga tillit tar tid"
2020-01-24

"Att bygga tillit tar tid"

Greger Jansson, mannen med huvudkontorets kanske mest smittande leende. Idag ägnar han dagarna åt att vara inköpschef för Stockholms största privata fastighetsägare Einar Mattsson. Om tio vill Greger ha påverkat branschen med förbättringar kring både produkter och samarbetsmetoder.

Berätta, vad gjorde att du sökte dig till Einar Mattsson?
– Jag blev tillfrågad, och det var enkelt att säga ja till att få arbeta med ett bolag som Einar Mattsson där alla delar finns in-house. Från projektutveckling, via byggnation till förvaltning. Det förenklar möjligheterna att få bra utväxling på inköpsarbetet.

Vad har du gjort innan du kom till Rosenlundsgatan 58?
– Innan jag kom hit förra året så har jag arbetat med inköp i 12 år på både SSM och Wallenstam.

Vad är det fascinerar just med inköpsprocessen?
– Jag får möjlighet att jaga nya spännande material, hitta nya tjänster och hitta arbetssätt som uppfyller våra behov och krav. Med bonusen att jag får träffa massor av nya människor i många spännande företag.I allt det där roliga så bidrar jag till att uppnå satta affärsmål för Einar Mattsson.Att arbeta med inköp är världens roligaste jobb!

Du uppfattas som en utpräglad ledare, som dessutom utstrålar enorm arbetsglädje och framdrift. Är du medveten om det?
– Så bra, för jag gör medvetet mitt allra bästa för att skapa energi runt mig eftersom jag vet att humör smittar. Jag fokuserar varje dag på de bra sakerna, och ser inte bara de mindre bra. Det skapar en positiv känsla i mig.

Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon yrkesmässig händelse som präglar dina val och värderingar?
– Jag tror att förändring är bra och att vi inte har kommit på den bästa lösningen ännu. Efter att ha haft förmånen att arbeta ihop med Mia Törnblom några år, så fick hon mig att inse hur viktigt det är att jobba med sitt självledarskap och sin självkänsla.

Dina medarbetare säger att du har ett enormt kontaktnät. Hur lyckas man bygga upp sitt nätverk som du gjort?
– Det måste bero på min ålder … Skämt åsido, en stor anledning till mitt stora nätverk är att jag har nytta av mina nätverk i min arbetsroll, jag gillar människor och tycker om att nätverka. Det är fördelaktigt och lättare att göra affärer med någon man har en upparbetad yrkesrelation med.

Du litar på dina anställda, ger dem ett stort mandat och alla i ditt team känner sig sedda. Hur skapar man tillit som chef?
– Att bygga tillit tar tid och har många ingredienser. Ska du lyckas som chef behöver du vara närvarande, genuint intresserad, ge och ta feedback och lära känna den du ska leda.

För att du ska kunna må bra, behöver du veta att alla i din ”flock” mår bra? Påverkar det dig om någon är i obalans?
– Visst är det så. Det är otroligt viktigt för mig att mina medarbetare och kollegor mår bra och har balans i livspusslet.

När du sätter samman team, hur tänker du då?
– Jag är själv fostrad genom lagsport och tänker absolut på att ha med rätt spelare i laget. Mina tankar är att det ska vara spelare med som gör varandra bra, och då behövs både defensiva och offensiva lagspelare.

Vad tror du att de som har dig som chef säger om dig?
– Jag hoppas att orden stöttande och inspirerande finns med.

Vem har varit din bästa chef hittills och varför?
– Den som jag spontant tänker på är Benny Olsson som var min chef på Wallenstam. Han sa alltid ”Greger, laget före jaget.”. Han har påverkat mig på många sätt, men kanske allra mest genom vinsten att se sina medarbetare och kollegor.

Att vara en bra rekryterare är svårt. Hur tänker du när du anställer?
– Jag tittar på kompetens och erfarenheter för de tänkta uppgifterna och följer noga upp hur mycket hur personens syn på samarbete ser ut. Sedan gör jag en bedömning hur personen passar in i gruppen.

Hotellägaren Petter Stordalen sa i ett radioprogram att det finaste man kan göra för sina barn i en skild relation, är att vara snäll mot sin exfru. Håller du med honom?
– Ja, om han menar att man ska hjälpas åt i föräldraskapet och ta sitt ansvar som förälder så håller jag med, men ”it takes two for tango”. Att vara ett gott föredöme tycker jag är det bästa man kan ge sina barn. Barn gör sällan det man säger, de gör som du gör.

Berätta något som vi inte tror om dig.
– Att jag varit så blyg och obekväm att prata inför andra, så min fru gick alltid på alla klass- och föräldramöten. Det kan man inte tro idag …

Slutligen. Om du ska ge ett tips till en 18-åring med hela arbetslivet framför sig, vad ger du för tips?
– Slutför din utbildning och bygg ditt kontaktnät för framtiden.

 

Fråga oss