Nyheter / 2019 / Ungdomar inspirerar till konstverk i Hjulsta
2019-06-04

Ungdomar inspirerar till konstverk i Hjulsta

Från den 3 juni uppförs ett konstverk av konstnären Mari Rantanen vid Hjulsta Torg. På uppdrag av Einar Mattsson och Stockholm konst har Mari Rantanen skapat ett konstverk inspirerat av områdets ungdomar. Den 11 meter höga väggen på Hjulsta backar 17 ska prydas med glada färger i form av pratbubblor och körsbärsblommor. Arbetet avslutas med en invigningsfest den 13 juni kl 18.

muralmålning_fotomontage.jpg

Fotomontage av muralmålning på Hjulsta backar 17.

Konstverket uppförs i samverkan mellan Einar Mattsson och Stockholm konst. Mari Rantanen berättar att hennes mål är att konsten ska knyta an till det speciella med platsen. Den här gången har hon inspirerats av samtal med ungdomarna på ungdomsgården Hjuset, men muralen är tillägnad samtalet mellan alla Hjulstabor. 
 
- Jag ville veta vad ungdomarna tycker är spännande, viktigt eller vackert i Hjulsta. Utifrån berättelserna har jag format ett mönster med cirklar med spår av rörelse, växande energi eller körsbärsblommor. Det har jag kombinerat med pratbubblor runt fönstren i fasaden. Pratbubblornas olika gröna nyanser symboliserar hjulstabornas olikheter och att alla deras röster ska höras, berättar Mari Rantanen, konstnär och tidigare professor vid Kungl. Konsthögskolan.
Konst som får folk att prata
Fasaden vid Hjulsta torg som nu ska målas passeras av många varje dag till och från jobbet och skola. Möten och samtal är ett passande tema för platsen, tycker Ylva Forslund, områdesförvaltare i Hjulsta. 
 
- Jag hoppas att målningen ska bidra till nya samtal där fler åsikter kan få rymmas, säger Ylva Forslund. 
 
Muralmålningar har fått ett uppsving i Stockholm och målningen vid Hjulsta Torg är Stockholm konsts åttonde projekt.
 
- När vi fick uppdraget av Einar Mattsson tänkte jag direkt på Mari Rantanen som har en färgskala och uttryck i sitt måleri som passar Hjulsta med bebyggelse från slutet av 60-talet. Muraler bidrar till en variationsrik och inbjudande stad där alla är välkomna och kan finna något som passar den egna smaken. Konst ska vara tillgänglig för så många som möjligt, det är vårt uppdrag och en viktig demokratifråga, säger Frida Cornell, curator på Stockholm konst.
 
 
 
Om konstnären Mari Rantanen
Mari Rantanen är utbildad vid Pratt Institute, New York, USA samt Finska Konstakademin, Helsingfors. Hon var 1996-2005 professor i måleri vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Konstnärens assisterande målare heter Daniel Diaz och Ossian Eckerman. De har stor erfarenhet av utomhusmålningar i den här skalan.
 
Om Hjulsta 
Sedan Einar Mattsson köpte de 1200 lägenheterna i Hjulsta för tio år sedan har bolagets förvaltning jobbat systematiskt för att göra området tryggare och attraktivare. Lokalt områdeskontor och god kontakt med hyresgästerna, ett ständigt förbättringsarbete och samverkan med andra aktörer är framgångsfaktorer. Upprustade lekplatser, planteringar, grillplatser och en fotbollsplan som fått konstgräs är några exempel på konkreta satsningar som ger trivsel i området. Ett roligt tillskott är den muralmålning som uppförs under försommaren 2019.
 
Byggår: 1969-1971
Antal lägenheter: 1 200
Lokalkontor: Hjulsta backar 8
Årliga aktiviteter: Hjulstadagen (maj), fotbollsturnering (oktober) samt återkommande bomöten, trygghetsvandringar och träffar för nyinflyttade.
Service: T-bana, matbutik, tandläkare, restaurang, förskola och grundskola.
Fråga oss