Nyheter / 2019 / Trevligare gård skapar gemenskap på Katarina Bangata
2019-05-20

Trevligare gård skapar gemenskap på Katarina Bangata

På Katarina Bangata 44 har en stor och tidigare ganska kal stadsinnergård fått nytt liv med planteringar, utemöbler och odlingslådor. Ett lyft som hyresgästerna är nöjda med.

plogen_gård_5.jpg

På östra Södermalm i hjärtat av SoFo ligger kvarteret Plogen med 51 hyresrätter och med ett populärt café som lokalhyresgäst. 
 
- Jag gillar verkligen det här trapphuset. Ser ni vad fint, säger ansvarig förvaltare Morteza Emarestani när vi kliver in genom porten och går ut på innergården för att tillsammans med hyresgästerna Pia och Thomas titta på de förbättringar som gjorts på gården inför sommaren.
 
plogen_gård_6.jpg

 

Middagaroch födelsedagskalas

Morteza har tagit hjälp av Einar Mattssons trädgårdsavdelning för att med enkla medel skapa bättre förutsättningar för gemenskap och trivsel. Resultatet blev en liten soffgrupp för fikastunder, långbord för middagar, blomsterplanteringar och lådor för de boende att odla i.
 
plogen_gård_4.jpg
 
Hyresgästerna Pia och Thomas är nöjda och använder de nya utemöblerna för både frukost och middag. I en av odlingslådorna har de sått rädisor, spenat och grönkål. Några tomatfrön har också pillats ned i jorden.
 
- Det måste vara bra jord för jag sådde den 28 april och det har redan kommit upp jättefint, säger Pia som hoppas kunna börja skörda i juni. Hon fortsätter:
 
- Känslan när jag gick ner i helgen för att vattna. Det var grymt! Det blir en annan känsla när man engagerar sig i boendet och kan odla själv på gården.
 
Morteza nickar och instämmer:
 
- Det är min förhoppning, att många använder innergården och lär känna varandra. Det skapar en större trygghet i boendet när man vet vilka som bor i huset och känner igen varandra. Då är det också mycket enklare att gå och knacka på om någon spelar för hög musik någon kväll, säger han och vinkar till hyresgästen Barbara som just kommer ut på gården för att hälsa.
 
Barbara är också glad för de nya möblerna på gården som används för middagar och födelsedagskalas. Hon har även förslag om ytterligare förbättringar. En spaljé med växter tror hon skulle minska att ljud studsar mellan husen på innergården. På Barbaras terrass som hör till lägenheten en halvtrappa upp frodas blommor och rabarber i stora krukor.
 
- Jag har gett ett par tomatplantor till en grannflicka. Vi har planterat dem i odlingslådorna och så har jag visat hur de växer och ska skötas, berättar Barbara innan hon bjuder med Morteza in för att prata om den pågående renoveringen i lägenheten.
 
plogen_gård_2.jpg
”Resort” på Södermalm
Än är det ingen hetta på gården och vi värmer oss i solen som når över 20-talshusens vackra takåsar.
 
- Pappa har berättat att det låg en såpfabrik här innan husen byggdes, säger Pia som tillsammans med Thomas har bott på Katarina Bangata i 18 år.
 
Förr var det nog många som odlade på gårdarna, tror Pia. Och nu återkommer grönskan till stan genom gårdsodlingar och med bondens marknad som ordnas regelbundet på gatan utanför. 
 
Det är lätt att förstå att de trivs i området med Vitabergsparken och Nytorget intill och med trevliga promenadstråk längs vattnet nere vid Hammarby Sjö och Barnängen.  Thomas som flyttat sin vintagebutik till hemmakvarteren kan nu också njuta av att ha nära till jobbet.
 
- Vi trivs så bra hos Einar Mattsson och här på Katarina Bangata. Det är lite som en resort, säger Pia och skrattar.
 
plogen_gård_1.jpg
Fråga oss